Στο πρώτο της λογοτεχνικό εγχείρημα η Άννα Παπαδάκη-Σωτηριάδη βάζει το μυαλό να συγκρούεται με την καρδιά. «Το ύψιλον της λύπης» από τις εκδόσεις Ψυχογιός, είναι ένα μυθιστόρημα που καταφέρνει μέσα από την περίπλοκη αλλά καλογραμμένη  πλοκή του να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον σου ως το τέλος.

Μια ερωτική ιστορία του σήμερα που σκοντάφτει σε μια ερωτική ιστορία του παρελθόντος με ηρωίδα την Αριάδνη, που κόβει τους ομφάλιους λώρους της ζωής της, και από την πόλη μετακομίζει σ’ ένα νησί του Αιγαίου ψάχνοντας να κρατηθεί απ’ ότι θυμίζει τον άνδρα που ερωτεύτηκε.

Μπροστά της ανοίγεται ένας άγνωστος κόσμος, γεμάτος ναυτικές παραδόσεις του περασμένου αιώνα και πρόσωπα που δεν υπάρχουν πια, ενώ θα έρθει αντιμέτωπη μ’ ένα βαρύ μυστικό.

Μια ιστορία που θα σε ταξιδέψει στον χρόνο χωρίς να προσδιορίζεται ακριβώς η εποχή, γεγονός που αφήνει την φαντασία του αναγνώστη να φτιάξει το δικό του παζλ.

Το μεγαλύτερο μέρος της αφήγησης αναφέρεται σε γεγονότα του παρελθόντος γεμάτα μυστικά, μεγάλους έρωτες και προσδοκίες σε μια πατριαρχική κοινωνία που ενδιαφέρεται περισσότερο για το τι θα πει ο κόσμος παρά για το πως νιώθουν οι ήρωες της, που αν και διαφορετικοί συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον κρατώντας τη σχέση τους δεμένη.

Αν και το τέλος δεν είναι αυτό που αποκαλούμε happy end σε αφήνει με μια αίσθηση αισιοδοξίας μέσα στη σκληρή πραγματικότητα, που οδηγεί στη λύτρωση μέσα από την αγάπη και τη συχώρεση. Μια πορεία στο φως…