10 τρόποι για να μειώσεις τον λογαριασμό στα καθημερινά σου ψώνια

Σίγουρα θα νιώθεις και εσύ τις επιπτώσεις της ακρίβειας στο πορτοφόλι σου. Ειδικά οι τιμές στα είδη παντοπωλείου έχουν αυξηθεί αρκετά σε σχέση με πέρυσι. Υψηλότερες τιμές παρατηρούνται σε βασικά τρόφιμα όπως τα αυγά, το κρέας και το γάλα. Η αγορά των τροφίμων αυτών επηρεάζουν όλα τα νοικοκυριά και όλα τα πορτοφόλια.
Όσο και να προσπαθείς να μειώσεις τα έξοδα του λογαριασμού, υπάρχουν κάποια βασικά προϊόντα που χρειάζεσαι στην καθημερινότητά σου, και τώρα με τις ανεβασμένες τιμές καθίσταται πιο δύσκολη η αγορά τους.
Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να ξοδεύεις λιγότερα χρήματα για ψώνια και να εξακολουθείς να έχεις θρεπτικά γεύματα στο τραπέζι σου.
Δοκίμασε μερικές από τις ακόλουθες συμβουλές:
1. Προγραμμάτισε τι θες να ψωνίσεις και δημιούργησε μια λίστα
Ακούγεται δύσκολο αλλά ο προγραμματισμός βοηθά στην εξοικονόμηση χρημάτων. Η κατάρτιση μιας λίστας με τα ψώνια του παντοπωλείου θα σε βοηθήσει να αποφύγεις τις παρορμητικές αγορές. Το να έχεις ένα πρόγραμμα γευμάτων για την εβδομάδα βοηθά επίσης να μαγειρεύεις περισσότερο στο σπίτι και να αποφεύγεις το φαγητό από έξω ή άλλες πιο ακριβές επιλογές κάποιες ημέρες που μπορεί να είσαι πολυάσχολη.
Δεν χρειάζεται να είναι πολύπλοκο, αλλά το να έχεις καταγεγραμμένες μερικές συνταγές και στη συνέχεια να ψωνίζεις αυτά τα υλικά είναι μια εξαιρετική στρατηγική που θα σε βοηθήσει να εξοικονομήσεις χρήματα στο κατάστημα.
2. Να είσαι επιλεκτική με τα προϊόντα
Είναι γνωστό ότι όλοι πρέπει να τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Αυτά τα τρόφιμα μπορεί να φαίνονται ακριβά, αλλά υπάρχουν τρόποι για να εξοικονομήσεις χρήματά και να εξακολουθείς να λαμβάνεις τις θρεπτικές τους ουσίες. Ένας τρόπος είναι η επιλογή κατεψυγμένων, κονσερβοποιημένων ή αποξηραμένων φρούτων και λαχανικών. Επίσης, επέλεξε προϊόντα που έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα και αλάτι.
Σκέψου το ενδεχόμενο να αντικαταστήσεις ένα πιο ακριβό φρούτο ή λαχανικό με κάτι φθηνότερο. Μετέτρεψε το λάχανο σε λαχανοσαλάτα, αντί για μια ανάμεικτη πράσινη σαλάτα ή δοκίμασε κατεψυγμένα μούρα αντί για φρέσκα σ’ ένα smoothie.
Επίσης, σιγουρέψου ότι όντως τρως αυτό που αγοράζεις. Καλό είναι να καταναλώνεις πρώτα τα ευαίσθητα προϊόντα και όσα δεν αντέχουν πολύ, ώστε να μην πετάς τα χρήματά σου στα σκουπίδια.
3. Αναζήτησε προσφορές
Κάποιοι είναι ήδη έμπειροι στη χρήση κουπονιών και στην αναζήτηση των εβδομαδιαίων εκπτώσεων. Αν δεν το κάνεις ήδη καλό είναι να ξεκινήσεις. Τα περισσότερα παντοπωλεία προσφέρουν εκπτώσεις. Συνδύασε τες με κουπόνια και θα μπορούσες να εξοικονομήσεις αρκετά χρήματα.
Αν ψωνίζεις online δοκίμασε να προσθέσεις εικονικά κουπόνια στην παραγγελία σου ή να φιλτράρεις τα προϊόντα ανάλογα με τις εκπτώσεις. Εάν υπάρχει ένα παντοπωλείο στο οποίο πηγαίνεις συχνά, βεβαιώσου ότι έχεις εγγραφεί στο πρόγραμμα για τους πόντους ανταμοιβής του.
Μια στρατηγική που μπορείς να ακολουθήσεις είναι να κοιτάς πρώτα τι είναι σε έκπτωση και στη συνέχεια να προσθέτεις μερικά από αυτά τα τρόφιμα στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα γευμάτων σου. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα προσθέτεις τρόφιμα μόνο και μόνο επειδή είναι σε έκπτωση.
4. Έλεγξε τις τιμές ανά μονάδα
Σε περίπτωση που δεν γνωρίζεις, η τιμή μονάδας βρίσκεται στο ράφι δίπλα στην τιμή του προϊόντος και σου επιτρέπει να συγκρίνεις καλύτερα τα μεγέθη και τις διαφορετικές μάρκες.
Ας πούμε ότι καταναλώνεις δημητριακά κάθε εβδομάδα. Μπορεί να έχει νόημα να αγοράσεις το μεγαλύτερο κουτί, το οποίο θα κοστίζει περισσότερο εκείνη τη στιγμή, αλλά θα είναι φθηνότερο ανά κιλό από το μικρότερο κουτί. Οι τιμές μονάδας σου δείχνουν το κόστος με βάση το βάρος και τα μικρότερα μεγέθη κοστίζουν περισσότερο.
5. Σκέψου τις πρωτεΐνες που καταναλώνεις
Τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες, όπως το κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά, τείνουν να είναι μερικά από τα πιο ακριβά στο πιάτο σου. Είναι αλήθεια ότι πολλές φυτικές πρωτεΐνες, όπως τα φασόλια και το τόφου, είναι φθηνότερες από το κρέας. Δοκιμάζοντας ένα ή δύο γεύματα χωρίς κρέας μπορεί να σε βοηθήσει να εξοικονομήσεις κάποια χρήματα.
Η επιλογή κομματιών κρέατος που είναι λιγότερο ακριβά είναι επίσης μια λύση. Μίλησε με τον κρεοπώλη σου ή σύγκρινε τις τιμές για να αποφασίσεις τι σε συμφέρει. Δεδομένου ότι τα περισσότερα από αυτά τα προϊόντα είναι ακριβά, αν έχεις χώρο στην κατάψυξη, μπορεί να έχει νόημα να τα αποθηκεύεις σε μικρές ποσότητες όταν τα βρίσκεις σε έκπτωση.
6. Να γνωρίζεις τι σημαίνουν οι ημερομηνίες λήξης
Μερικές φορές, τα τρόφιμα αναπτύσσουν μούχλα ή σαπίζουν και τότε θέλουν άμεσα πέταμα. Αλλά οι ημερομηνίες που βλέπειες στις συσκευασίες των τροφίμων συχνά αντιπροσωπεύουν πρότυπα ποιότητας, όχι ασφάλειας.
Εκτός από τα βρεφικά γάλατα, τα οποία έχουν ημερομηνία ασφαλείας, τα τρόφιμα αναγράφονται με ημερομηνίες «καλύτερης χρήσης μέχρι», «λήξης πώλησης», «λήξης χρήσης» ή «λήξης κατάψυξης» που υποδηλώνουν τη φρεσκάδα και την ποιότητα. Έλεγξε αυτές τις ημερομηνίες, τόσο στο κατάστημα όσο και στο σπίτι σου, για να βεβαιωθείς ότι αυτά που αγοράζεις είναι φρέσκα και ότι καταναλώνεις πρώτα τα παλαιότερα προϊόντα.
7. Ψάξε καλύτερα στα ντουλάπια σου πριν βγεις για ψώνια
Μερικές φορές, μπορεί να νομίζεις ότι δεν υπάρχει τίποτα φαγώσιμο στο σπίτι, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει. Μπορεί να χρειαστεί λίγη περισσότερη φαντασία, τι να φτιάξεις με εκείνο το κουτί ζυμαρικών ή με το μπρόκολο που είχες κατάψυξη, αλλά το να κάνεις ένα γεύμα με τα υλικά που έχεις ήδη σπίτι σου σίγουρα θα σου εξοικονομήσει χρήματα.
8. Αγόρασε χονδρικά (όταν αυτό έχει νόημα)
Το να αγοράζεις περισσότερα δεν είναι πάντα η πιο έξυπνη επιλογή, καθώς ξοδεύεις πολλά χρήματα εκ των προτέρων. Η αγορά ειδών σε τιμή χονδρικής μπορεί για παράδειγμα να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε πολύτεκνες οικογένειες. Ακόμη όμως και αν δεν μαγειρεύεις για πολλούς, μπορεί να διαπιστώσεις ότι έχει νόημα να αγοράζεις ορισμένα βασικά τρόφιμα σε τιμές χονδρικής, λόγω της σημαντικής εξοικονόμησης κόστους.
9. Άλλαξε κατάστημα
Μπορεί να είσαι πιστή στο παντοπωλείο της γειτονιάς σου, αλλά αν να το αλλάξεις ίσως σε βοηθήσει να εξοικονομήσεις χρήματα. Ανάλογα με τις εκπτώσεις, μπορεί να θέλεις να αλλάξεις το μέρος που ψωνίζεις.
Δεν έχουν όλοι βέβαια τη δυνατότητα να ψωνίζουν σε διαφορετικά καταστήματα, λόγω του τόπου διαμονής τους και του πόσο εύκολη είναι η πρόσβαση τους στα μαγαζιά, αλλά αν μπορείς άλλαζε τακτικά τα μέρη που ψωνίζεις και έτσι ίσως μπορέσεις να εξοικονομήσεις κάποια χρήματα.
10. Ξανασκέψου την «ευκολία» που σου παρουσιάζεται
Είναι αλήθεια ότι πολλές φορές πληρώνεις κάτι επιπλέον για την ευκολία, όπως προϊόντα προ μαγειρεμένα, σάλτσες ή σαλάτες που είναι ήδη φτιαγμένες και έτοιμες για να τις χρησιμοποιήσεις. Καλό είναι να χρησιμοποιείς με σύνεση τέτοιες ευκολίες και να είσαι σίγουρη ότι τα χρήματά σου πιάνουν τόπο.
Απλές συμβουλές που μπορεί όμως να αποφέρουν λίγο περισσότερο κέρδος στο πορτοφόλι σου!