Oπως με πολλά πράγματα στη ζωή, έτσι και στο εργασιακό περιβάλλον η εμπιστοσύνη είναι ένα βασικό συστατικό επιτυχίας. Είναι όμως δύσκολο να χτίσεις μια κουλτούρα εμπιστοσύνης μεταξύ της ομάδας σου καθώς οι περισσότεροι είναι επιφυλακτικοί, ίσως και φοβισμένοι να ανοιχτούν και να δώσουν όλο τους το είναι στην εργασία τους.

Χωρίς σχέσεις εμπιστοσύνης δεν μπορεί να πάει μπροστά ένας οργανισμός και μία επιχείρηση, γιατί οι επιχειρήσεις αποτελούνται από ανθρώπους και οι άνθρωποι χρειάζεται να νιώθουν εμπιστοσύνη απέναντι στην εταιρία τους και τους συναδέλφους ώστε να μπορέσουν να είναι παραγωγικοί. Οι καινοτόμες ιδέες έρχονται στην επιφάνεια όταν κάποιος αισθάνεται ασφάλεια και μπορεί να εκφέρει χωρίς φόβο τις απόψεις και τις σκέψεις του, ακόμα και αν θεωρούνται εξωφρενικές.

Πώς μπορείς λοιπόν να δημιουργήσεις το αίσθημα της εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών της ομάδας σου;

Με το να θέτεις σωστές προσδοκίες

Ξεκινάς με βασικές αρχές, όπως να μην ανέχεσαι το ψέμα, την κλοπή ή την αντιεπαγγελματική συμπεριφορά. Θέτεις τον πήχη ψηλά όσον αφορά την ποιότητα της εργασίας και τις αλληλεπιδράσεις με τους πελάτες. Σ’ αυτούς τους τομείς είναι σημαντικό να έχεις σαφείς προσδοκίες και να θέτεις τους υπαλλήλους προ των ευθυνών τους.

Μείνε προσηλωμένη στις αποφάσεις σου, αλλά παρέμεινε ευέλικτη στην προσέγγισή σου. Ο στόχος είναι η επέκταση και η ανάπτυξη της επιχείρησής σου. Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης στον εργασιακό χώρο θα βοηθήσει να διατηρηθεί η δημιουργικότητα και όταν εσύ δεν είσαι παρόν. Και αυτό δεν είναι κάτι που θα το πετύχεις αυτό με το να τιμωρείς τους υπαλλήλους επειδή αργούν τρία λεπτά ή παίρνουν άδεια όταν το χρειάζονται. Ακολουθώντας τέτοιες τακτικές το μόνο που θα καταφέρεις είναι να χάσεις τους καλύτερους υπαλλήλους σου, εστιάζοντας σε αυστηρούς κανόνες που μπορεί σε εσένα να φαίνονται σημαντικοί, αλλά που τελικά χαλάνε την εμπιστοσύνη αντί να την δημιουργούν.

Με το να επικεντρώνεσαι στο κάθε μέλος της ομάδας σου ξεχωριστά

Αν θέλεις να εμπνεύσεις πραγματικά την ομάδα σου να κάνει σπουδαία δουλειά, πρέπει επίσης να ανακαλύψεις τι ωθεί τον καθένα ξεχωριστά. Για ορισμένους ανθρώπους, οι φιλικές σχέσεις και η οικοδόμηση της ομάδας οδηγούν σε σχέσεις εμπιστοσύνης, άλλοι χρειάζονται απλώς να τους παρουσιαστούν δεδομένα και αποτελέσματα. Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να χρειάζονται εβδομαδιαία 1:1 όπου μπορούν να μιλήσουν ανοιχτά, ενώ άλλοι μπορεί να χρειάζονται να βλέπουν λεπτομερώς την πρόοδο μιας εργασίας.

Το συμπέρασμα είναι ότι οι επιχειρήσεις είναι οι άνθρωποι που απασχολούν. Αφιερώνοντας χρόνο για να μάθεις τι χρειάζεται ο καθένας για να εμπιστευτεί εσένα και τον άλλον, και κάνοντάς το πράξη, θα καλλιεργήσεις σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ όλων των εργαζομένων.

Με το να χτίζεις ουσιαστικές σχέσεις

Eίναι αλήθεια ότι η εμπιστοσύνη ξεκινά από την κορυφή μιας εταιρείας ή ενός οργανισμού. Δεν μπορείς να περιμένεις από τους υπαλλήλους σου να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον αν δεν εμπιστεύονται την ηγεσία τους. Προσπάθησε να γνωρίσεις τους ανθρώπους, ρωτώντας τους για τις οικογένειες τους, τα ενδιαφέροντά τους και άκου με προσοχή τις απαντήσεις τους. Μπορεί αναμεσά τους να βρεις λύσεις σε προβλήματα που ίσως δεν γνώριζες.

Με το να διοργανώνεις events ώστε τα μέλη της ομάδας να γνωρίζονται καλύτερα

Με την εξ’ αποστάσεως εργασίας πολλοί εργαζόμενοι είναι απομονωμένοι και νιώθουν απόμακρα από τους συναδέλφους τους καθώς μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να βρεθούν και να μιλήσουν. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να υπάρχουν μικρά εβδομαδιαία ή μηνιαία διαδικτυακά events, όπου όλα τα μέλη μπορούν να βρεθούν και να συζητήσουν ελεύθερα. Παίζοντας παιχνίδια ερωτήσεων, διοργανώνοντας μικρούς διαγωνισμούς με βραβεία, μπορεί να αναπτερώσει το ηθικό των εργαζομένων και να ενισχύσει την εταιρική κουλτούρα.

Με το να κάνεις τον εαυτό σου παράδειγμα προς μίμηση

Κάθε οργανισμός είναι τόσο ισχυρός όσο η ψυχολογία του ηγέτη του, γι’ αυτό πρέπει να ηγείσαι με το παράδειγμά σου. Οι ηγέτες είναι αυτοί που μεταμορφώνουν τους οργανισμούς. Αυτό που θα κάνει κάποιον ηγέτη είναι όταν όχι μόνο έχει υψηλότερες προσδοκίες από τους άλλους, αλλά όταν έχει υψηλότερες προσδοκίες ακόμα κι από τον εαυτό του. Για να χτίσεις σχέσεις εμπιστοσύνης πρέπει να τηρείς και τους δικούς σου κανόνες. Αν παραλείπεις συναντήσεις, αλλάζεις συνεχώς το πρόγραμμα και δεν κρατάς το λόγο σου, να είσαι σίγουρη ότι και οι υπάλληλοί σου θα κάνουν το ίδιο.

Οι σπουδαίοι ηγέτες φέρνουν πάθος και σκοπό στο εργασιακό τους περιβάλλον κάθε μέρα. Εμπνέουν τους υπαλλήλους να κάνουν εξαιρετική δουλειά και να πιστεύουν στην εταιρεία, επειδή οι ίδιοι ζουν ακολουθώντας αυτή τη φιλοσοφία. Επίσης, οι μεγάλοι ηγέτες εμπνέουν άλλους να γίνουν και οι ίδιοι ηγέτες, δεν φοβούνται να μοιραστούν τη γνώση και τις εμπειρίες τους.

Με το να είσαι ειλικρινής

Η ειλικρίνεια είναι ένας άλλος τομέας στον οποίο πρέπει να δίνεις το παράδειγμα. Δεν μπορείς να περιμένεις από τους υπαλλήλους σου να είναι ειλικρινείς αν πρώτα εσύ ο ίδιος δεν είσαι ειλικρινής. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να λες στους υπαλλήλους σου τα πάντα, αλλά πρέπει όμως να να τους ενημερώνεις για αποφάσεις που τους επηρεάζουν καθώς αυτό συμβάλλει στο να χτίσεις σχέσεις εμπιστοσύνης. Για παράδειγμα, μπορείς να μοιραστείς την τρέχουσα κατάσταση της εταιρείας, όπως μετρήσεις επιδόσεων καθώς και τριμηνιαία ή εξαμηνιαία οικονομικά αποτελέσματα με τους εργαζόμενους, για να έχουν κι εκείνοι μια καλύτερη εικόνα της εταιρίας που εργάζονται.

Παραδέξου όταν έχεις κάνει κάποιο λάθος και μάθε να κρατάς πάντα το λόγο σου. Μην δίνεις υποσχέσεις που δεν μπορείς ή δεν σκοπεύεις να τηρήσεις. Όταν λες ένα πράγμα αλλά κάνεις κάτι διαφορετικό, είναι μια μορφή ανεντιμότητας που διαλύει την εμπιστοσύνη.

Με το να κάνεις ερωτήσεις και να μάθεις όμως να ακούς και τις απαντήσεις που σου δίνουν

Θέλεις να μάθεις πώς να χτίσεις σχέσεις εμπιστοσύνης με τους υπαλλήλους; Ρώτησέ τους. Μια ανοιχτή πολιτική μπορεί πραγματικά να βοηθήσει. Όταν οι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι μπορούν να σου μιλήσουν και ότι κι εσύ θα τους ακούσεις τότε χτίζεται εμπιστοσύνη. Συζητήστε για την εμπιστοσύνη, τους φόβους τους και την εταιρική κουλτούρα γενικότερα. Κάντο μέρος μια καθημερινής συζήτησης και έτσι θα δημιουργήσεις ένα ασφαλές περιβάλλον όπου οι εργαζόμενοι μπορούν πραγματικά να ακουστούν.

Με το να επιβραβεύεις τις επιτυχίες

Κανένας δεν θέλει να εργάζεται σ’ ένα περιβάλλον που φοβάται να κάνει κάποιο λάθος. Τα λάθη είναι ευκαιρίες για βελτίωση και ως τέτοια πρέπει να λαμβάνονται. Όταν η ομάδα σου επιτύχει έναν στόχο, μην διστάσεις να την επιβραβεύσεις και να την ευχαριστήσεις καθώς αυτό θα την εμπνεύσει περισσότερο. Όπως εσύ, έτσι και όλοι θέλουν να αναγνωρίζονται για την εργασία τους και για την προσπάθεια που καταβάλλουν.

Είσαι λοιπόν έτοιμη να ανεβάσεις τα στάνταρ σου και να δημιουργήσεις σχέσεις εμπιστοσύνης στον εργασιακό σου χώρο; Συνδυάζοντας σωστά στοιχεία ηγεσίας, ειλικρίνειας και δημιουργίας σχέσεων, σύντομα θα έχεις στη διάθεσή σου μια ομάδα που θα εμπιστεύεσαι και θα σε εμπιστεύονται, οδηγώντας όλα τα μέλη της σε προσωπική ανάπτυξη και εξέλιξη.