Αν έχεις μια εξιδανικευμένη άποψη για τον έρωτα τότε πολύ πιθανόν να ανήκεις στο γκρουπ των αθεράπευτα ρομαντικών. Έχεις την τάση να σκέφτεσαι τις σχέσεις σαν ρομάντζα που μοιάζουν με παραμύθια και να αναζητάς την αδελφή ψυχή σου σε κάθε σύντροφο με τον οποίο είσαι μαζί. Ανεξάρτητα από τυχόν προειδοποιητικά σημάδια ή εμπειρίες του παρελθόντος που μπορεί να υποδηλώνουν το αντίθετο, εσύ πιστεύεις πραγματικά ότι, τελικά, η αγάπη νικάει τα πάντα.

Οι αθεράπευτα ρομαντικοί έχουν μια τεράστια επιθυμία να αγαπήσουν και να αγαπηθούν που τους κάνει να βλέπουν μια ιδανική εκδοχή του ατόμου με το οποίο είναι μαζί, αντί για την πραγματικότητα. Το να είσαι αθεράπευτα ρομαντική μπορεί να είναι τόσο καλό όσο και κακό. Ενώ σημαίνει ότι έχεις μια θετική άποψη για την αγάπη και τις σχέσεις, μπορεί επίσης να σημαίνει ότι πληγώνεσαι αν η πραγματικότητα δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σου.

Ποια είναι τα 5 σημάδια που δηλώνουν ότι είσαι αθεράπευτα ρομαντική;

Η άποψή σου για την αγάπη είναι σαν τα παραμύθια
Σου αρέσουν οι ρομαντικές κωμωδίες και οι ιστορίες με τον πρίγκηπα του παραμυθιού, όπου το ζευγάρι συναντιέται, αγαπιέται και ζουν μαζί ευτυχισμένοι για πάντα. Πολύ πιθανόν να έχεις ήδη φτιάξει στο μυαλό σου ένα σενάριο για την δική σου ιδανική εκδοχή της αγάπης και να προσπαθείς να την κάνεις πραγματικότητα μέσω νέων γνωριμιών.

Επενδύεις πολύ γρήγορα στις σχέσεις σου
Όταν ξεκινάς να βγαίνεις με κάποιον, αντί να είσαι λίγο επιφυλακτική, έχεις την τάση να επενδύεις στη σχέση από νωρίς. Για παράδειγμα, μπορεί να πιάσεις τον εαυτό σου να φαντασιώνεται ένα μόνιμο μέλλον μ’ ένα άτομο με το οποίο έχεις βγει μόνο μερικά ραντεβού. Ή, μπορεί να περνάς πολύ χρόνο σκεπτόμενη το άτομο αυτό, να επαναλαμβάνεις όλα όσα σου είπε και να προβλέπεις το μέλλον, πράγματα που δημιουργούν μια ψευδή αίσθηση εγγύτητας και έντονων συναισθημάτων για το συγκεκριμένο άτομο.

Εξιδανικεύεις τον σύντροφό σου
Ψάχνεις για την αδελφή ψυχή σου, ο καθένας που συναντάς μπορεί να είναι «ο ένας και μοναδικός». Αυτό μπορεί να σε κάνει να εξιδανικεύεις τον σύντροφό σου με τρόπο που δεν αντιστοιχεί στην πραγματική σου εμπειρία γι’ αυτόν, αλλά σε βοηθά να αντιμετωπίσεις τα αρνητικά του χαρακτηριστικά.

Προσφέρεις πολλά στις σχέσεις σου
Μπορεί να επενδύεις πολύ χρόνο, προσπάθεια και συναισθηματική ενέργεια σε κάθε σχέση, να ξοδεύεις πολλά χρήματα για τον σύντροφό σου, βγάζοντάς τον σε ακριβά ραντεβού ή αγοράζοντάς του πλούσια δώρα. Αν όμως αυτό είναι μονόπλευρο, μπορεί να δίνεις πολύ περισσότερα από ότι λαμβάνεις.

Αγνοείς πιθανόν προειδοποιητικά σημάδια
Είναι σημαντικό να προσέχεις αυτά τα σημάδια για να αποφύγεις σημαντικές διαφωνίες στην πορεία της σχέσης σου. Μπορεί να ενδιαφέρεσαι περισσότερο να εξιδανικεύσεις τον σύντροφό σου απ’ ότι να τον γνωρίσεις πραγματικά.

Το να είσαι αθεράπευτα ρομαντική μπορεί να είναι ωφέλιμο, καθώς το να ανοίγεσαι στην αγάπη σημαίνει ότι αφήνεις τον εαυτό σου ευάλωτο απέναντι στους άλλους. Βλέπεις το καλό στους άλλους και πιστεύεις στις δυνατότητές τους. Από την άλλη όμως, το να έχεις μη ρεαλιστικές προσδοκίες δεν είναι υγιές, καθώς οι φαντασιώσεις δεν μπορούν να διατηρήσουν μια σχέση. Η μη ρεαλιστική εξιδανίκευση του συντρόφου σου μπορεί να είναι επιβλαβής, καθώς σε εμποδίζει να δεις τη σχέση όπως πραγματικά είναι. Ενώ η θετική στάση απέναντι στις σχέσεις είναι σημαντική, είναι επίσης σημαντικό να είσαι σε θέση να βλέπεις τη δυναμική της σχέσης με ρεαλισμό.

Τι μπορείς να κάνεις αν είσαι λοιπόν αθεράπευτα ρομαντική;

Να αξιολογήσεις τον σύντροφό σου σφαιρικά: Να σκεφτείς τα πράγματα που σου αρέσουν, δεν σου αρέσουν και αυτά για τα οποία δεν είσαι σίγουρη για έναν πιθανό σύντροφο.
Να θέσεις τις προσδοκίες σου: Να είσαι ξεκάθαρη σχετικά με τις προσδοκίες σου και μην χαμηλώνεις τα στάνταρ σου επειδή δεν θέλεις να μείνεις μόνη ή επειδή φοβάσαι ότι δεν θα βρεις την αγάπη.
Να αναγνωρίζεις τα δυνατά σου σημεία: Δούλεψε για να αναγνωρίσεις τις δυνάμεις σου, τις αξίες, την ταυτότητα και τα συναισθήματά σου, ώστε να νιώθεις πιο ικανή να αντέξεις όλα όσα σου επιφυλάσσει η ζωή και οι σχέσεις. Η αναγνώριση των δικών σου δυνάμεων μπορεί να σε αποτρέψει από το να εξιδανικεύεις εξωπραγματικά έναν σύντροφο ή να επιδιώκεις σχέσεις προκειμένου να αποφύγεις τη μοναξιά.
Να σκεφτείς το ενδεχόμενο να συμβουλευτείς έναν ειδικό: Πολύ συχνά, μπορεί να εξιδανικεύεις τους συντρόφους σου επειδή φοβάσαι μήπως πληγωθείς, μείνεις μόνη ή σε εγκαταλείψουν. Ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να συνεργαστεί μαζί σου για να διερευνήσει γιατί έχεις την τάση να εκτρέπεσαι βλέποντας τα αρνητικά χαρακτηριστικά του συντρόφου σου, να σε διδάξει πώς να αντιμετωπίζεις τα δυσάρεστα συναισθήματα φόβου ή ανασφάλειας και να σε βοηθήσει να οικοδομήσεις πιο υγιείς σχέσεις.

Να θυμάσαι ότι είναι πολύ όμορφο να θέλεις να έχεις αγάπη στη ζωή σου, φρόντισε όμως να δίνεις την αγάπη σου στα σωστά άτομα, ώστε να λαμβάνεις κι εσύ τη δικιά τους, και να μην αναλώνεσαι σε ανθρώπους που δε σου αξίζουν!

Πηγές: Personality and Social Psychology Review, American Journal of Community Psychology