Ταινίες με δυνατά κοινωνικά μηνύματα, οσκαρικές και βραβευμένες, από την Λατινική Αμερική! Όσο και αν οι χώρες αυτές μας φαίνονται μακρινές και ξένες, στην πραγματικότητα δεν είναι και τόσο. Οι καθημερινές ανησυχίες, οι κοινωνικές διαμάχες και οι συνθήκες διαβίωσης είναι παρόμοιες σ’ αρκετές χώρες. Οι ελπίδες των ανθρώπων για ένα καλύτερο αύριο, για ένα καλύτερο μέλλον, για τους ίδιους και για τα παιδιά τους είναι παντού οι ίδιες.

Είδαμε λοιπόν 6 υπέροχες ισπανόφωνες ταινίες, βασισμένες σε πραγματικά γεγονότα, και σου τις προτείνουμε!

Nuestras madres
Μία ταινία εμπνευσμένη από τα 250.000 θύματα της γενοκτονίας στη Γουατεμάλα. Ψάχνοντας για την προσωπική του αλήθεια, ένας νέος κάνει ένα ταξίδι στην ιστορία της χώρας του, αναδεικνύοντας τα μελανά της σημεία καθώς και τη δύναμη και την ανθεκτικότητα των γυναικών που επέζησαν της γενοκτονίας.

Canción sin nombre
Μία ταινία που αντικατοπτρίζει το παράνομο εμπόριο βρεφών στο Περού. Μία γηγενής πηγαίνει το μωρό της σε μία κλινική «βιτρίνα» απ’ όπου της το κλέβουν. Η αναζήτηση του μωρού της με τη βοήθεια ενός δημοσιογράφου καταδεικνύει τα προβλήματα καθώς και την οικονομική και κοινωνική κρίση της δεκαετίας του 1980 στο Περού.

Η συνέχεια του αφιερώματος ανήκει στην Χιλή!

No
Μια ταινία ορόσημο για τη δύναμη της διαφήμισης! Με βάση μια διαφημιστική καμπάνια ξεκίνησε επανάσταση το 1988 στη Χιλή για να ανατραπεί η δικτατορία του Augusto Pinochet.

Colonia Dignidad
Ένα ζευγάρι εμπλέκεται στο στρατιωτικό πραξικόπημα του 1973 στη Χιλή. Η παράνομη απαγωγή του άνδρα και η αναζήτησή του από τη σύντροφό του την οδηγεί στην περίφημη «Αποικία της Αξιοπρέπειας». Ένα κοινόβιο, στρατόπεδο, τόπος βασανιστηρίων και λατρείας μίας ξεχασμένης Ναζιστικής Γερμανίας. Ένα μέρος από το οποίο δεν έφευγε ποτέ κανείς!

Και για το τέλος του σημερινού μας αφιερώματος δύο ταινίες περασμένων δεκαετιών που είναι όμως ακόμα επίκαιρες… Με ιστορίες που έχουν συγκινήσει και επηρεάζουν μέχρι και σήμερα τις ζωές πολλών ανθρώπων.

Madres de Mayo
Το θλιβερό παρελθόν της Αργεντινής στα τέλη της δεκαετίας του 1970, με τους περίφημους χιλιάδες «εξαφανισμένους». Πολλοί απ’ αυτούς παραμένουν «εξαφανισμένοι» μέχρι και τις μέρες μας.
Μπορεί να είχες ακούσει κάποια στιγμή για τις περίφημες «γιαγιάδες με τις κατσαρόλες» στη Χιλή, γιαγιάδες ηρωίδες που έχασαν τα παιδιά και τα εγγόνια τους, χωρίς καμία επίσημη κρατική εξήγηση, και που ψάχνουν μέχρι και σήμερα να βρουν όσους συγγενείς τους επέζησαν! Μια δυνατή ταινία που μας θυμίζει ότι το παρελθόν δεν ξεχνιέται τόσο εύκολα όσο θα ήθελαν κάποιοι.

La historia official
1983 στην Αργεντινή, το τελευταίο έτος της δικτατορίας, μία καθηγήτρια ιστορίας ανακαλύπτει ότι η υιοθετημένη κόρη της είναι στην πραγματικότητα παιδί των «εξαφανισμένων». Μια ιστορία που αντιπροσωπεύει χιλιάδες Αργεντίνους που δεν ήθελαν να δουν ή να πιστέψουν αυτό που πραγματικά συνέβαινε στην χώρα τους.
Μια διαφορετική όψη του μεγάλου αυτού προβλήματος της χώρας.

Ανοίγοντας τους ορίζοντές σου και μαθαίνοντας για καταστάσεις που συμβαίνουν ή έχουν συμβεί σ’ άλλες χώρες μπορεί να σε βοηθήσουν να δεις μια διαφορετική εκδοχή των πραγμάτων. Ίσως και να σε εμπνεύσουν για κάτι καλύτερο! Είναι καλό να ενημερωνόμαστε για το τι συμβαίνει γύρω μας, γιατί η γνώση είναι δύναμη!