8 τροφές που σε κρατούν υγιή και όμορφη

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν ότι η διατροφή είναι σε μεγάλο βαθμό αυτή που καθορίζει την υγεία και την μακροζωία μας. Στις ΗΠΑ μάλιστα, έχει αναπτυχθεί μια ολόκληρη επιστήμη που ερευνά την σχέση της διατροφής με την εμφάνιση καρκίνου, σοβαρών ασθενειών, κατάθλιψης και άλλων ψυχικών νόσων και κυρίως επεμβαίνει θεραπευτικά.
Αν λοιπόν η διατροφή μπορεί να θωρακίσει την υγεία σου γιατί όχι και την ομορφιά σου. Μια σειρά από τροφές έχουν άλλωστε αποδείξει την αξία τους στην διατήρηση της νεότητας και της λάμψης του δέρματος, μέσα από τα ιχνοστοιχεία και τις βιταμίνες που περιέχουν.
Μαύρη σοκολάτα
Η σοκολάτα είναι από τις πιο παρεξηγημένες, αγαπημένες τροφές. Ιδιαίτερα η μαύρη σοκολάτα που περιέχει σε μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικά στοιχεία που είναι ευεργετικά για την επιδερμίδα. Ένα από αυτά, τα φλαβονοειδή, ενυδατώνουν το δέρμα ενώ παρέχει και προστασία από τις ακτίνες του ήλιου. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταργήσεις το αντιηλιακό…
Μούρα
Αυτή η τόσο γευστική τροφή είναι πλούσια σε βιταμίνη C, που είναι απαραίτητη για το σχηματισμό του κολλαγόνου, της ουσίας που βοηθά στην ανάπλαση του δέρματος και των μαλλιών. Τα μούρα όμως έχουν και ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που καθυστερεί την πρόωρη γήρανση, διατηρώντας την νεότητα.
Καρύδια και αμύγδαλα
Μια από τις καλύτερες τροφές που παρέχει η ελληνική γη είναι τα καρύδια και τα αμύγδαλα. Έχει διαπιστωθεί ότι εάν τρως μόλις τέσσερα καρύδια την ημέρα, είναι αρκετά για την ανάπλαση του δέρματος σου καθώς περιέχουν την απαραίτητη δόση άλφα λινολεϊκού οξέως.
Και τα αμύγδαλα έχουν σημαντικές αντιγηραντικές και τονωτικές ιδιότητες για την επιδερμίδα λόγω των Ε, Κ βιταμινών και ιχνοστοιχείων τους όπως ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος, που εξισορροπούν τις λειτουργίες της επιδερμίδας.
Πράσινο τσάι
Το τσάι και ιδιαίτερα το πράσινο, εκτός από τις λιποδιαλυτικές του ιδιότητες, αποτρέπει την πρόωρη γήρανση των ιστών, αποτοξινώνει το δέρμα, ενώ είναι έως και 200 φορές πιο ισχυρό από τη βιταμίνη Ε στη «μάχη» κατά των ελεύθερων ριζών.
Μπρόκολο
Το πράσινο αυτό λαχανικό έχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β που συμβάλλουν στην πρωτεϊνοσύνθεση και στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων. Βασική συμβουλή για το μπρόκολο είναι να καταναλώνεται όσο το δυνατό πιο ωμό καθώς το φυλλικό οξύ, που είναι σημαντικό για ένα υγιές δέρμα, καταστρέφεται εύκολα στις υψηλές θερμοκρασίες.
Ρόδι
Αυτός ο λαμπερά όμορφος καρπός θεωρείται ένας από τους θησαυρούς της φύσης. Με έντονη αντικαρκινική δράση και πλούσιο σε βιταμίνες C, Κ, φυλλικό οξύ, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο και αντιοξειδωτικές ουσίες, το ρόδι είναι και μια ισχυρή αντιγηραντική τροφή. Βοηθά πολύ στην ακμή και την ξηροδερμία και βοηθά στην επούλωση πληγών λόγω των αντιβακτηριδιακών ιδιοτήτων του. Αν σε τριγυρίζει γρίπη πιες ένα χυμό ροδιού και θα σε βοηθήσει να αναρρώσεις γρήγορα καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό.
Αβοκάντο
Το αβοκάντο αν και μας ήρθε από μακριά, τα τελευταία χρόνια καλλιεργείται και στην Κρήτη, καθώς είναι ένα φρούτο, πλούσιο σε βιταμίνες και πολύ θρεπτικό. Λειτουργεί και ως φίλτρο για την ηλιακή ακτινοβολία, ενώ είναι ένα φυσικό ενυδατικό για το δέρμα.
Μικρές, απλές καθημερινές συνήθειες που δίνουν χρόνια καλής ζωής…