Η μεγαλύτερη ετήσια εικαστική διοργάνωση στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί από σήμερα Πέμπτη 14 έως και την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023 στο Ζάππειον Μέγαρο και σε περιμένει να την επισκεφτείς!

Η αθηναϊκή φουάρ, μία από τις παλαιότερες στην Ευρώπη, διοργανώνεται από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης και στη φετινή επετειακή έκδοσή της θα φιλοξενήσει συνολικά 67 χώρους τέχνης από την Ελλάδα και εννέα χώρες του εξωτερικού. Με πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων, αφιερώματα, συζητήσεις και εκπαιδευτικές δράσεις, στο επίκεντρο της διοργάνωσης βρίσκονται η ευρύτερη συνεργασία ενός συνόλου νέων δυναμικών επιμελητών και συγχρόνως ο διάλογος των αιθουσών τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το κεντρικό εκθεσιακό πρόγραμμα πλαισιώνεται σταθερά από ένα ευρύ σύνολο δράσεων μεταξύ των οποίων είναι: τα Projects όπου παρουσιάζονται οι ανεξάρτητοι χώροι τέχνης σε επιμέλεια της Ολυμπίας Τζώρτζη, τα Talks, συζητήσεις, με καταξιωμένους καλεσμένους, γύρω από τέσσερις διαφορετικούς θεματικούς άξονες σε επιμέλεια της Δανάης Γιαννόγλου, η ενότητα που είναι αφιερωμένη στο Video σε επιμέλεια του Άκη Κόκκινου, που έχει ως στόχο να φέρει σε επαφή το κοινό με πρωτοποριακό οπτικό υλικό, όπως κι εκείνη που εστιάζει στην επιτελεστική τέχνη, στην Performance, σε επιμέλεια Πάνου Γιαννικόπουλου με έργα και προτάσεις που θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά το κοινό της αθηναϊκής φουάρ.

Το Kids’ Educational Program σχεδιασμένο  από τον μη κερδοσκοπικό διεθνή κοινωνικό φορέα Σύγχρονης Τέχνης και Πολιτισμού, ΚROMA, για παιδιά ηλικίας άνω των έξι ετών, εφήβους και τους συνοδούς τους, εξοικειώνει τους νέους με την τέχνη και συμβάλλει ώστε να δημιουργηθεί η νέα γενιά φιλότεχνων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους φίλους του design θα έχουν δύο ξεχωριστές συμμετοχές στην φετινή Art Athina 2023. Η πρώτη είναι η έκθεση «In Conversation with a Chair» του Mare Studio, στο πλαίσιο της οποίας η καρέκλα – ένα συνηθισμένο χρηστικό αντικείμενο – μετουσιώνεται σε έκθεμα και μας ταξιδεύει στην ελληνική παράδοση, το design και το craftsmanship (μαστοριά) συνοψίζοντας πάνω από 100 χρόνια ιστορίας, με την υπογραφή Ελλήνων δημιουργών.

Στον «μυστικό» κήπο του Ζαππείου Μεγάρου θα φιλοξενηθεί η δεύτερη υπό τον τίτλο Zappeion Garden x BlueCycle project. Η BlueCycle αποτελεί τη μοναδική ελληνική, κοινωνική εταιρία γαλάζιας και κυκλικής οικονομίας που αντιμετωπίζει ολιστικά τον στόχο της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο της Art Athina, η BlueCycle θα δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο garden project με έπιπλα και αντικείμενα που φέρουν το εικαστικό και το περιβαλλοντικά θετικό της αποτύπωμα. 

Ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος θα είναι αφιερωμένος το επετειακό λεύκωμα για τα 30 χρόνια της Art Athina που εξέδωσε  ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης σε επιμέλεια του Γιάννη Ασδραχά. Σημαντικές στιγμές, ιστορικά στελέχη, καλλιτέχνες, προσωπικότητες της εικαστικής και πολιτικής ζωής που έδωσαν το «παρών» τις τρεις αυτές δεκαετίες που η αθηναϊκή φουάρ διέγραψε τη δική της ξεχωριστή και ιδιαιτέρως σημαντική πορεία θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν οι επισκέπτες στο booth που θα σχεδιάσει ο Σταύρος Παπαγιάννης. 

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή από τις 12:00 έως τις 21:00 και η τιμή εισόδου ανέρχεται στα 10 ευρώ.

Τι περιμένεις λοιπόν; Πήγαινε μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας σε μια δημιουργική έκθεση!

Να σημειωθεί ότι η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.