Ο ύπνος είναι απαραίτητος τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά. Έχεις αναρωτηθεί πόσες ώρες κοιμούνται τα παιδιά σου; Και αν λαμβάνουν την απαραίτητη ξεκούραση που χρειάζεται ο οργανισμός τους; Όταν υπολογίζεις τις ώρες ύπνου, σίγουρα δεν θα πρέπει να λαμβάνεις υπόψη τις ώρες που μπορεί να είναι ξαπλωμένα στο κρεβάτι τους παρέα με ηλεκτρονικές συσκευές.

Τα τελευταία χρόνια πολλά παιδιά καθώς και έφηβοι ξαπλώνουν έχοντας πλάι τους το κινητό, το τάμπλετ τους ή κάποια άλλη ηλεκτρονική συσκευή. Μπορεί να είναι ήσυχα στο δωμάτιο τους, ακόμα και ξαπλωμένα στο κρεβάτι τους, αντί όμως να κοιμούνται και να ξεκουράζονται να ασχολούνται με το κινητό τους. Και αυτό έχει μεγάλες επιδράσεις στην υγεία τους.

Ο καλός και ποιοτικός ύπνος επηρεάζει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία των παιδιών, γι’ αυτό πρέπει να διασφαλίσεις την ποιότητα του ύπνου τους. Καταρχήν πρέπει να κοιμούνται τουλάχιστον 8 ώρες κάθε μέρα και είναι επίσης σημαντικό να ξαπλώνουν νωρίς. Όσο πιο νωρίς ξαπλώσουν τόσο πιο ωφέλιμος θα είναι και ο ύπνος που θα κάνουν.

Στους έφηβους είναι πιο δύσκολο να τους επιβάλεις ωράριο στον ύπνο, αλλά είναι εξίσου σημαντικό. Όσο κι αν πιστεύουν ότι αντέχουν και μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και με λιγότερες ώρες, αυτό δεν ισχύει καθώς κουράζονται περισσότερο από όσο πρέπει. Αυτό έχεις ως συνέπεια αλλαγές στη συμπεριφορά τους, νεύρα, εκρήξεις θυμού και άλλα συναφή. Σίγουρα αν έχεις έφηβο στο σπίτι σου, μπορείς να ταυτιστείς.

Βασικός κανόνας που μπορείς να ακολουθήσεις είναι να σταματήσουν την χρήση ηλεκτρονικών συσκευών, μία ώρα πριν ξαπλώσουν. Να φάτε όλοι μαζί ήρεμα το δείπνο σας, να συζητήσετε για τη μέρα σας και το πρόγραμμα της επόμενης και μετά από ένα χαλαρωτικό μπάνιο, να ξαπλώσουν στα κρεβάτια τους.

Καλό θα ήταν βέβαια να μην είσαι ούτε εσύ συνέχεια με το κινητό στο χέρι, ενώ λες στα παιδιά σου να μην το χρησιμοποιούν. Μην ξεχνάς ότι εσύ είσαι το πιο ζωντανό παράδειγμα στη ζωή τους. Στην αρχή να περιμένεις αντιδράσεις, αλλά όσο παραμένεις σταθερή στη θέση σου και δεν ενδώσεις στις επιθυμίες τους, τόσο πιο γρήγορα και εύκολα θα τους γίνει συνήθεια.

Η ζωή τους είναι γεμάτες από ηλεκτρονικές συσκευές και πολλά παιδιά περνούν πάρα πολλές ώρες μπροστά από μία οθόνη, πολλές φορές χωρίς έλεγχο με ανεξέλεγκτα και θλιβερά αποτελέσματα. Οφείλεις ως γονιός να προστατέψεις τα παιδιά σου και την ψυχική τους υγεία.

Αντί λοιπόν να τρέχεις τα παιδιά σου με το παραμικρό σε ειδικούς για να σου λύσουν προβλήματα συμπεριφοράς, προσπάθησε πρώτα να ρυθμίσεις τον ύπνο τους. Θα εκπλαγείς από την αλλαγή στη συμπεριφορά τους, μετά από ένα διάστημα πραγματικής ξεκούρασης. Εννοείται ότι αν τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν τα παιδιά συνεχιστούν, καλό θα ήταν να πάρεις την γνώμη ενός ειδικού, αλλά μην ξεχνάς ότι μερικές φορές οι πιο απλές λύσεις είναι θαυματουργές.