Ολοι δίνουμε και λαμβάνουμε αγάπη με διαφορετικούς τρόπους, σωματικό άγγιγμα, πράξεις αγάπης, ποιοτικό χρόνο, λόγια επιβεβαίωσης και λήψη δώρων, αλλά τείνουμε να ταυτιζόμαστε μ’ έναν συγκεκριμένο τρόπο.

Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο κάποιος δείχνει αγάπη ή εκτίμηση και τι χρειάζεται για να αισθάνεται ότι τον αγαπούν και τον εκτιμούν, μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της θετικής επικοινωνίας στις ρομαντικές σχέσεις, αλλά και στις σχέσεις μεταξύ συντρόφων, φίλων, συναδέλφων, ακόμη και μεταξύ γονέων και παιδιών. Είναι σημαντικό να εστιάζεις σ’ αυτό που χρειάζεται ο άλλος και όχι μόνο σε αυτό που σου είναι φυσικό να κάνεις.

Ο πιο εύκολος τρόπος με τον οποίο προσφέρεις αγάπη είναι ο τρόπος με τον οποίο στην πραγματικότητα θέλεις να την λάβεις, γιατί έτσι είναι οι ανάγκες σου. Αλλά αυτό μπορεί να μην το καταλάβει κάποιος άλλος. Ειδικά στις σχέσεις γονέων και τέκνων, τα παιδιά πολλές φορές επικοινωνούν την αγάπη τους μ’ έναν τελείως διαφορετικό τρόπο. Η γνώση της γλώσσας αγάπης του παιδιού σου μπορεί να βελτιώσει την κατανόησή σου γι’ αυτό και τις ανάγκες του και, με τη σειρά του, να βελτιώσει τη σχέση σας.

Βρες αυτό που εκφράζει το παιδί σου

Ξεκίνα κάνοντας στον εαυτό σου τις εξής ερωτήσεις: «Δίνω αγάπη με τρόπο που το παιδί μου, ανεξάρτητα από την ηλικία του, θα νιώσει ότι το αγαπούν; Ή δίνω αγάπη μ’ έναν τρόπο που εύχομαι να λάβω εγώ αγάπη, επειδή με κάνει να νιώθω καλά εκ των πραγμάτων;». Αν οι απαντήσεις δεν είναι ξεκάθαρες, ίσως ήρθε η ώρα να αρχίσεις να αλλάζεις τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνείς τα συναισθήματά σου ή φροντίζεις το παιδί σου.

Μια μέρα, για παράδειγμα, δείξε στο παιδί σου ευγνωμοσύνη πηγαίνοντάς το στο αγαπημένο του εστιατόριο. Λίγες μέρες αργότερα, παρακολουθήστε μαζί μια ταινία που αρέσει και στους δύο. Στο τέλος της εβδομάδας, ρώτησε το παιδί σου τι εκτίμησε περισσότερο. Το θέμα είναι η θετική ενίσχυση και η πρόοδος, όχι η τελειότητα.

Δείξε στο παιδί σου ότι είσαι περήφανη γι’ αυτό, πες του το με απλά λόγια, πρόσφερέ του μικρά δώρα, κάτι για το ενθαρρύνεις να συνεχίσει την προσπάθειά του. Πέρνα ποιοτικό χρόνο μαζί του, παίξτε παιχνίδια ή να βγείτε βόλτες οι δυο σας. Αγκάλιαζε το παιδί σου συχνά, πριν και μετά το σχολείο, ενώ βλέπει τηλεόραση, δώσε του ένα φιλί πριν κοιμηθεί. Αν σου ζητήσει βοήθεια με κάτι, όπως με το διάβασμά του, φρόντισε να βρεις τον χρόνο και να είσαι εκεί. Φρόντισε ώστε το παιδί σου να ξέρει ότι είναι ασφαλής, ότι το αγαπούν και ότι έχει υποστήριξη για τις επιλογές του. Μάθε το να έχει αυτοπεποίθηση στον εαυτό του.

Όπως οι προσωπικότητες αλλάζουν, έτσι μπορούν να αλλάξουν και οι ανάγκες ενός παιδιού ή ενός γονέα. Επειδή κάτι λειτούργησε χθες, δεν σημαίνει ότι θα λειτουργήσει και αύριο. Δεν είμαστε στάσιμοι. Έχουμε διαφορετικές ανάγκες σε διαφορετικές στιγμές της ζωής μας. Οι γονείς θα πρέπει να αναρωτηθούν, «Ποιες είναι οι ανάγκες μου; Ποιες είναι οι ανάγκες του παιδιού μου τώρα;». Μπορεί να είναι δύσκολο να προσαρμοστείς, αλλά αναρωτήσου αν η σχέση σου θέλεις πραγματικά να αναπτυχθεί ή όχι.

Οι εκδηλώσεις αγάπης, όπως και οι σχέσεις, είναι συχνά μια δοκιμασία, με πολλές δοκιμές και λάθη. Οι εκδηλώσεις αγάπης εξελίσσονται, μερικές φορές πιο γρήγορα όσο μεγαλώνουν τα παιδιά, αλλά γνωρίζοντας τι λειτουργεί και τι όχι μπορεί να βοηθήσει στην εκπλήρωση των αναγκών του παιδιού σου και στη βελτίωση της σχέσης σας.