Πρώτη Μάρτη σήμερα, η αρχή της άνοιξης. Ένα όμορφο έθιμο της χώρας μας για μικρούς και μεγάλους είναι τα μαρτάκια, τα μικρά βραχιολάκια σε άσπρο και κόκκινο χρώμα, που σε προστατεύουν από τον ήλιο.

Ο Μάρτης ή Μαρτιά είναι ένα παμπάλαιο έθιμο που πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια. Οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.

Από τη 1η ως τις 31 του Μάρτη, τα παιδιά φορούν στον καρπό του χεριού τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον λεγόμενο μαρτάκι. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, το μαρτάκι προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της άνοιξης, για να μην καούν. Το φτιάχνουν την τελευταία μέρα του Φλεβάρη και το φορούν την πρώτη μέρα του Μάρτη, πριν βγουν από το σπίτι.

Σε μερικές περιοχές το μαρτάκι φοριέται στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σαν δαχτυλίδι για να μην σκοντάφτει ο κάτοχός του. Το βραχιολάκι αυτό το βγάζουν στο τέλος του μήνα, ή το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές όταν δουν το πρώτο χελιδόνι, για να τον πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τη φωλιά τους.  Άλλοι πάλι δένουν το μαρτάκι σε κάποιο καρποφόρο δέντρο, ώστε να του χαρίσουν ανθοφορία, ενώ μερικοί το τοποθετούν κάτω από μια πέτρα κι αν την επόμενη ημέρα βρουν δίπλα της ένα σκουλήκι, σημαίνει ότι η υπόλοιπη χρονιά θα είναι πολύ καλή.

Υπάρχουν πολλές επιλογές για χειροποίητα μαρτάκια, μπορείς να φτιάξεις ένα μόνη σου πολύ εύκολα, το μόνο που χρειάζεσαι είναι λίγη κόκκινη και άσπρη κλωστή, μπορείς όμως και να αγοράσεις κι ένα, σε πολύ οικονομική τιμή. Εκτός από τα παιδικά μαρτάκια, υπάρχουν και για γυναίκες καθώς και για άντρες, καθώς το έθιμο αυτό επεκτείνεται σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Όπως και να έχει, φόρεσε ένα μαρτάκι στο χέρι σου και έχε έναν όμορφο, δημιουργικό μήνα!