Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους η διακόσμηση μπορεί να ενισχύσει τη διάθεσή σου. Τα τέλη του φθινοπώρου και ο χειμώνας μπορεί να είναι λίγο δύσκολα. Οι πιο κρύες, σκοτεινές μέρες μπορεί να επηρεάσουν τη διάθεσή σου. Και αν τυχόν έχεις χάσει ένα αγαπημένο σου πρόσωπο, η περίοδος των διακοπών μπορεί να σου φανεί ιδιαίτερα επώδυνη.

Όμως, η διακόσμηση για τις γιορτές, ακόμη και όταν δεν έχεις όρεξη, μπορεί να κάνει καλό στην ψυχολογία σου. Το να βάλεις μερικά λαμπάκια και να στολίσεις ένα δέντρο μπορεί να σε κάνει πιο ευτυχισμένη. Η διακόσμηση για τις γιορτές μπορεί ακόμη και να βελτιώσει την κοινωνική σου ζωή.

Έτσι, αν σκέφτεσαι να παραλείψεις το στολισμό φέτος ή αν σχεδιάζεις να βάλεις μερικά στολίδια την τελευταία στιγμή, ίσως να θέλεις να αναθεωρήσεις αυτή τη στρατηγική. Όσο πιο γρήγορα διακοσμήσεις, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να αρχίσεις να απολαμβάνεις αυτά τα οφέλη.

giortinoi-stolismoi-ston-xoro-sou-3

Η διακόσμηση εγείρει νοσταλγικά συναισθήματα

Υπάρχει κάτι στην περίοδο των γιορτών που λειτουργεί ως υπενθύμιση του παρελθόντος. Και για τους περισσότερους ανθρώπους, οι διακοπές κρύβουν ευχάριστες αναμνήσεις.

Οι διακοπές ξυπνούν νοσταλγικά συναισθήματα όσο καμία άλλη εποχή του χρόνου. Όταν κοιτάζεις ένα στολίδι από την παιδική σου ηλικία, μπορεί να ανακαλέσεις στη μνήμη σου τη μαγεία που ένιωθες ως παιδί. Ή, όταν βάλεις φώτα στο σπίτι σου, μπορεί να σκεφτείς πώς έμοιαζαν τα φώτα στο σπίτι των παιδικών σου χρόνων.

Αυτά τα νοσταλγικά συναισθήματα μπορεί να είναι σου προκαλέσουν ανάμεικτα συναισθήματα. Ενώ μπορεί να σου λείπουν τα αγαπημένα σου πρόσωπα που δεν είναι πια εδώ, μπορεί επίσης να νιώθεις πιο συνδεδεμένη μαζί τους κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η νοσταλγία μπορεί να έχει κάποια οφέλη, όπως:

  • Σε βοηθά να βρεις περισσότερο νόημα στη ζωή σου.
  • Ενισχύει την αίσθηση της κοινωνικής σύνδεσης.
  • Παρέχει ένα αντίδοτο στη συλλογική ανησυχία.

Η διακόσμηση μπορεί να ενισχύσει την κοινωνική σύνδεση

Η διακόσμηση του εξωτερικού χώρου του σπιτιού σου μπορεί να βοηθήσει ακόμη και την κοινωνική σου ζωή. Οι άνθρωποι που στολίζουν το σπίτι τους για τις γιορτές θεωρούνται πιο προσιτοί και φιλικοί. Ακόμα και στην ψηφιακή εποχή, ο εορταστικός διάκοσμος μπορεί να σηματοδοτεί την κοινωνικότητα περισσότερο από ποτέ. Επιπλέον, οι λαμπάκια των διακοπών φέρνουν πραγματικό φως σε μια σκοτεινή και θλιβερή εποχή του χρόνου, αυτό είναι κάτι που ωφελεί τους γείτονές σου και εσένα.

Το να φέρεσαι χαρούμενα μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι χαρούμενα

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο η διακόσμηση για τις γιορτές μπορεί να σε βοηθήσει να νιώσεις καλύτερα είναι επειδή το να «φέρεσαι χαρούμενα» μπορεί να σου ανεβάσει τη διάθεση. Αυτή η αντίληψη έχει τις ρίζες της στη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία – μια τεκμηριωμένη θεραπευτική πρακτική όπου οι θεραπευτές ενθαρρύνουν τους πελάτες να «ενεργούν σαν να» αισθάνονται διαφορετικά.

Η αλλαγή της συμπεριφοράς μπορεί πρώτα να οδηγήσει σε αλλαγή της συναισθηματικής κατάστασης. Για παράδειγμα, μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το χαμόγελο μπορεί να σε κάνει να νιώσεις ευτυχισμένη. Καθώς και η ενασχόληση με διασκεδαστικές δραστηριότητες όταν αισθάνεσαι πεσμένη μπορεί πραγματικά να ενισχύσει τη διάθεσή σου. Έτσι, η διακόσμηση μπορεί να σε βοηθήσει να βιώσεις περισσότερη χαρά στις γιορτές.

Αν όμως δυσκολεύεσαι πολύ να αντιμετωπίσεις τις γιορτές φέτος, η διακόσμηση μπορεί να μην είναι αρκετή για να ανεβάσει τη διάθεσή σου. Μπορεί να είναι καλύτερο να μιλήσεις σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Η απόκτηση συναισθηματικής υποστήριξης, η εξάσκηση νέων δεξιοτήτων αντιμετώπισης και η συζήτηση με κάποιον μπορεί να σε βοηθήσει να νιώσεις καλύτερα σε μια δύσκολη περίοδο.

Πηγές: Journal of the Association for Consumer Research, European Journal of Social Psychology, The Journal of Positive Psychology