Αρχή της σχολικής χρονιάς σήμερα με μικρούς και μεγάλους στις ετοιμασίες. Καινούργια προγράμματα, δραστηριότητες, απαιτήσεις, όλα αυτά τα μικροπράγματα που μπορεί να σε αγχώνουν λιγάκι. Και μέσα σ’ όλα φυσικά και οι φθινοπωρινές ιώσεις, που δυστυχώς δεν αργούν να κάνουν την εμφάνισή τους.

Ειδικά αν έχεις παιδάκι που ξεκινάει ή ξαναπάει παιδικό σταθμό, ετοιμάσου για όμορφες μέρες. Κρυολογήματα, ιώσεις, γρίπες, λοιμώξεις αναπνευστικού, παιδικές αρρώστιες, εμφανίζονται και μπορεί να επηρεάσουν τα μέλη μιας ολόκληρης οικογένειας. Επίσης, μπορεί να διαρκέσουν αρκετό καιρό, καθώς όταν τελειώνει κάτι μπορεί να αρχίζει κάτι άλλο. Γι’ αυτό πρέπει να είσαι κατάλληλα προετοιμασμένη.

Ένα πολύ σημαντικό βήμα πρόληψης είναι η καθαριότητα των παιδιών και των αντικειμένων που φέρουν μαζί από τον παιδικό σταθμό ή το σχολείο. Η τακτική απολύμανση των πραγμάτων των παιδιών, ειδικά όταν φτάνουν στο σπίτι, μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο μετάδοσης των μικροβίων και σ’ άλλα μέλη της οικογένειας. Επίσης, το να αλλάζουν τα παιδιά ρούχα και να κάνουν μπάνιο, μόλις γυρίζουν από το σχολείο τους, μπορεί να σε βοηθήσει να αποφύγεις πολλές κακοτοπιές.

Ανάπτυξε ένα πλάνο έκτακτης ανάγκης, ώστε να μην πελαγώσεις ξαφνικά όταν το παιδί σου αρρωστήσει. Μπορείς για παράδειγμα αν το παιδί σου ή εσύ δεν αισθάνεστε καλά να μετρήσεις πρώτα τη θερμοκρασία για να διαπιστώσεις αν έχετε πυρετό. Αν έχετε πυρετό, καλό είναι να μείνετε στο σπίτι για τουλάχιστον 24 ώρες και αν δεις ότι ο πυρετός επιμένει τότε καλύτερα να επισκεφθείτε έναν γιατρό.

Αν το παιδί σου κάνει εμετό, κράτησέ το στο σπίτι για μέρα και κατέγραφε κάθε πότε κάνει εμετό, για να δεις αν έχει η συχνότητα αυξάνεται ή μειώνεται. Επίσης, να είσαι σίγουρα ότι το παιδί σου ενυδατώνεται και να του δίνεις ηλεκτρολύτες αν οι εμετοί είναι πολύ συχνοί.

Εάν δεν υπάρχει πυρετός ή εμετός αλλά υπάρχουν άλλα συμπτώματα, τότε κάνε μια εξέταση για COVID-19. Εάν είναι θετικό, τότε κράτησε το παιδί σπίτι και σε μια σχετική απομόνωση. Εάν υπάρχουν άλλα ανησυχητικά συμπτώματα, παρακολούθησέ τα και αναζήτησε την ανάλογη ιατρική βοήθεια.

Αναθεώρησε για λίγο τις προτεραιότητές σου και ανέθεσε σε κάποιο οικογενειακό ή φιλικό πρόσωπο κάποιες αρμοδιότητες ώστε να μειωθεί το άγχος σου. Ακόμα και μια απλή βοήθεια με τα καθημερινά ψώνια, μπορεί να αποβεί σωτήρια για την ψυχολογία σου. Οι μέρες ασθενείας είναι μέρες που δοκιμάζεται η υπομονή σου οπότε καλό είναι να βρεις τρόπους για να μειώσεις το άγχος και την πίεση των ημερών αυτών. Ακύρωσε ή ανέβαλλε ραντεβού, ζήτησε να εργαστείς από το σπίτι, αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, ώστε να μπορείς να ασχοληθείς με το άρρωστο μέλος της οικογένειάς σου, χωρίς το άγχος της εργασίας σου.

Μην τρομοκρατείσαι με το παραμικρό σύμπτωμα. Είναι απολύτως λογικό να αγχωθείς αν δεις το παιδί σου να ψήνεται στον πυρετό. Τις περισσότερες φορές όμως ο πυρετός είναι ο τρόπος του οργανισμού για να καταπολεμήσει μια λοίμωξη. Δες τη γενική κατάσταση του παιδιού και γενικά την πορεία του πυρετού, πριν βγάλεις βιαστικά συμπεράσματα. Μπορείς πάντα να πάρεις την έγκαιρη γνώμη του παιδιάτρου ή του γιατρού σου, αν για κάτι δεν είσαι σίγουρη και σε απασχολεί.

Φτιάξε μια γωνία ή ένα συρτάρι με τα επείγοντα σε περίπτωση ασθένειας. Μερικά πρόχειρα σεντόνια, ένα αδιάβροχο προστατευτικό κάλυμμα κρεβατιού, ένα επιπλέον μαξιλάρι, μπορεί να βοηθήσουν μετά από μια δύσκολη νύχτα με εμετούς ή υψηλό πυρετό. Φάρμακα για τον πυρετό, τον βήχα, καθώς και τσάι και χαμομήλι, είναι καλό να υπάρχουν στο σπίτι σου, όπως επίσης και τεστ για COVID19, φυσιολογικός ορός για τα μάτια και τη μύτη, θερμόμετρο και οξύμετρο. Αν τα έχεις όλα κάπου συγκεντρωμένα και έτοιμα, θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς καλύτερα την κατάσταση και να καταπολεμήσεις το άγχος σου.

Προσπάθησε να υπάρχει άνεση. Είτε το παιδί σου, είτε εσύ, χρειάζεστε άνεση όταν δεν αισθάνεστε καλά. Η ηρεμία και η χαλάρωση μπορεί να είναι επίσης αποτελεσματικές στην πιο γρήγορη καταπολέμηση μιας ίωσης. Καθίστε αγκαλιά με το παιδί σου και διαβάστε ένα βιβλίο, ή δείτε μια ταινία. Μην πιέζεις καταστάσεις, άσε το παιδί σου να σου πει πως αισθάνεται και το τι χρειάζεται για να νιώσει καλύτερα.

Μην ξεχνάς να φροντίζεις τον εαυτό σου. Η φροντίδα ενός άρρωστου παιδιού μπορεί να είναι πολύ εξαντλητική, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να ξεκουράζεσαι κι εσύ. Αν νιώσεις ότι χρειάζεσαι βοήθεια, μην διστάσεις να τη ζητήσεις. Για να μπορέσεις να βοηθήσεις το παιδί σου θα πρέπει πρωτίστως να είσαι εσύ καλά, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Το ότι το παιδί σου κάποια στιγμή θα αρρωστήσει είναι δεδομένο. Αργά ή γρήγορα, όλα αρρωσταίνουν, απλά όταν είναι πιο μικρά ηλικιακά αυτό μπορεί να σου δημιουργεί επιπλέον άγχος. Τα περισσότερα κρυώματα και ιώσεις είναι περαστικά και δεν πρέπει να σε αγχώνουν καθόλου. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αναδιοργανώσεις τις μέρες και τον χρόνο σου ώστε να είσαι δίπλα στο παιδί σου και να του προσφέρεις την φροντίδα που χρειάζεται. Ακόμα και μια ωραία ταινία με μια πίτσα μπορεί να είναι το γιατρικό σας!