Υπάρχουν κάποια σημεία στα σχολεία που είναι πηγές μικροβίων για τους μικρούς και μεγάλους μαθητές και κατά συνέπεια για τους γονείς τους. Ως γονιός λογικό είναι να μην μπορείς να είσαι παρόν κάθε ώρα και στιγμή στη σχολική ζωή του παιδιού σου (αν και μερικοί σίγουρα θα το θέλανε) και να μην ελέγχεις τα πάντα. Μπορείς όμως να ενημερώσεις το παιδί σου για μερικούς κανόνες υγιεινής που καλό θα ήταν να ακολουθήσει για να αποφύγει ιώσεις και μικρόβια.

Αν και οι συμβουλές αυτές αρμόζουν πιο πολύ σε μικρά παιδιά, δεν είναι κακό να τις υπενθυμίσεις και σε εφήβους, καθώς υπάρχουν ορισμένα σημεία στα σχολεία που είναι πηγές μικροβίων. Ποια είναι αυτά;

Τα κοινόχρηστα σχολικά είδη
Με τόσα πολλά μικρά δαχτυλάκια να τα αρπάζουν, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα κοινά σχολικά είδη αποτελούν εστία μικροβίων. Έχε στη τσάντα του παιδιού σου υγρά μαντηλάκια ώστε να μπορεί να καθαρίζει άμεσα και εύκολα αντικείμενα που τα έχουν πιάσει και συμμαθητές του.

Οι βρύσες
Η ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για όλους, ιδίως για τα παιδιά. Τα περισσότερα σχολεία έχουν στους προαύλιους χώρους βρύσες για να μπορούν να παιδιά να πίνουν νερό είτε απευθείας από τη βρύση είτε να γεμίζουν τα ατομικά μπουκαλάκια τους. Οι βρύσες όμως μπορεί να αποτελέσουν καταφύγιο για μικρόβια και για την ανάπτυξη βακτηρίων όπως τα E. coli και Salmonella.

Η τακτική απολύμανση των βρυσών μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της βακτηριακής μόλυνσης, αλλά ως γονέας, είναι αδύνατο να παρακολουθείς την καθαριότητα του σχολείου από μακριά. Μπορείς όμως να εξοπλίσεις το παιδί σου με το δικό του προσωπικό μπουκάλι νερού. Και για τις φορές που ξεχνάει το μπουκάλι του στο σπίτι μπορείς να του διδάξεις την σωστή τεχνική για να πίνει νερό απευθείας από τις βρύσες, να περιμένει μερικά δευτερόλεπτα πριν πιει και να αφήσει το νερό να τρέξει, να αποφεύγει να βάζει το στόμα του απευθείας στο στόμιο και να πλένει τα χέρια του μετά τις βρύσες.

Επιφάνειες όπως τα πόμολα και τα θρανία
Όπως τα πόμολα στο σπίτι σου μαζεύουν μικρόβια, έτσι και τα πόμολα και τα χερούλια του σχολείου δεν αποτελούν εξαίρεση. Αν και δεν μπορείς να καθαρίσεις και να απολυμάνεις φυσικά όλες τις επιφάνειες που αγγίζει το παιδί σου κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορείς να του διδάξεις τη σημασία του τακτικού πλυσίματος των χεριών.

Για τις περιπτώσεις που το παιδί δεν μπορεί να βγει από μία αίθουσα για να πλύνει τα χέρια του, μάθε του να αποφεύγει να αγγίζει το πρόσωπο, το στόμα ή τα μάτια του αφού έρθει σε επαφή με επιφάνειες όπως τα γραφεία και τα χερούλια της πόρτας.

Τα κυλικεία
Φυσικά, οπουδήποτε τρώνε τα παιδιά μπορεί να γίνει σταθμός μικροβίων. Για να μπορέσει το παιδί σου να μην κολλήσει ιούς ή βακτήρια που προκαλούν στομαχικές διαταραχές, προσπάθησε να τονίσεις τη σημασία του πλυσίματος των χεριών του πριν και μετά το φαγητό.

Μπορείς επίσης να το αποθαρρύνεις από το να χρησιμοποιεί κοινά σκεύη, και να έχει μαζί του από το σπίτι ένα υγιεινό, θρεπτικό γεύμα που μπορεί να φέρει στο σχολείο.

Τα εργαστήρια πληροφορικής
Στα εργαστήρια πληροφορικής και ρομποτικής τα δάχτυλα των παιδιών βρίσκονται παντού σε ποντίκια, πληκτρολόγια, οθόνες αφής, σύνεργα ρομποτικής. Παρότρυνε το παιδί σου να αποφεύγει να αγγίζει το πρόσωπό του κατά τη διάρκεια και μετά τη χρήση του εξοπλισμού του εργαστηρίου ηλεκτρονικών υπολογιστών και να πλένει τα χέρια του μετά το τέλος του εργαστηρίου. Τα κοινόχρηστα ακουστικά είναι επίσης σημεία μετάδοσης βακτηρίων, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε μολύνσεις των αυτιών. Καλύτερα να εξοπλίσεις το παιδί σου με τα δικά του ακουστικά για την ώρα του μαθήματος που μπορείς να τα καθαρίζεις τακτικά όταν τα φέρνει στο σπίτι.

Οι παιδικές χαρές και τα γυμναστήρια
Το να κρατάς τα παιδιά μέσα στο σπίτι δεν είναι μια σωστή επιλογή, μπορείς όμως να περιορίσεις τα βακτήρια που εισέρχονται στο σπίτι σου καθαρίζοντας τακτικά τα ρούχα και άλλα προσωπικά αντικείμενα που χρησιμοποιεί το παιδί σου όταν βρίσκεται στο σχολείο, ειδικά τις μέρες που έχει γυμναστική. Τα στρώματα γυμναστικής και γενικά ο εξοπλισμός του γυμναστηρίου, ενδέχεται να είναι πηγή μικροβίων. Με μαντηλάκια καθαρισμού μπορεί το παιδί να καθαρίζει λίγο πρόχειρα την κάθε επιφάνεια πριν κάνει τις ασκήσεις του.

Γνωρίζοντας τους κινδύνους και τα μέρη που ελλοχεύουν μπορεί να σε βοηθήσουν να οργανωθείς καλύτερα, να ενημερώσεις κατάλληλα τα παιδιά και έτσι να μειώσεις το άγχος σου, όταν βρίσκονται στο σχολείο.