Καιρός για ξεκαθάρισμα σχέσεων

Οι άνθρωποι που έχουμε στη ζωή μας είναι εδώ για κάποιο λόγο ή είναι απλά εποχιακοί; Σίγουρα θα σου έχει συμβεί να κάνεις παρέα με κάποια άτομα και μετά εντελώς ξαφνικά να χάνονται από τη ζωή σου, είτε πρόκειται για φιλίες, είτε για ερωτικές σχέσεις. Αν και τώρα διαπιστώνεις ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει με ορισμένους, τότε δες το σαν μια ευκαιρία για νέα ξεκινήματα.
Το πιο πιθανό είναι συνήθως να κάνεις ένα ανοιξιάτικο ξεκαθάρισμα στα ρούχα και στη ντουλάπα σου, για να πετάξεις ότι δεν χρειάζεσαι πια και γενικά για να κάνεις μια μικρή ανανέωση. Έχεις όμως σκεφτεί ποτέ να κάνεις κάτι τέτοιο και με τις σχέσεις σου; Μάλλον όχι. Ως κοινωνικά όντα, είμαστε κυριολεκτικά φτιαγμένοι για να συνδεόμαστε με τους άλλους. Και όμως, μπορεί να ξοδεύεις περισσότερο χρόνο με το να σκέφτεσαι αν μια μπλούζα ή ένα παντελόνι σου ταιριάζει ή όχι, παρά στο να σκέφτεσαι αν ορισμένες σχέσεις σου ταιριάζουν.
Πώς μπορείς να ξεκαθαρίσεις τις σχέσεις σου;
Όταν καθαρίζεις έναν φυσικό χώρο, συχνά πετάς τα πάντα έξω από τον χώρο που καθαρίζεις, ώστε να μπορέσεις να δεις με τι έχεις να δουλέψεις. Αν και δεν είναι τόσο εύκολο να πετάξεις τις συναισθηματικές σου αποσκευές στο πάτωμα για να δεις τι υπάρχει εκεί, υπάρχουν τρόποι να φωτίσεις τι κρύβεται στις σκοτεινές γωνίες των σχέσεών σου.
Φαντάσου ότι έχεις μια σακούλα σκουπιδιών γεμάτη πράγματα από το δωμάτιό σου. Έπειτα φαντάσου ότι κάποιος άλλος έρχεται και σου δίνει τη δική του σακούλα για να τη μεταφέρεις. Μετά κάποιος άλλος. Στη συνέχεια, ένα άλλο άτομο σου ζητάει να το κουβαλήσεις, ενώ ένας άλλος προσπαθεί να σου βάλει τρικλοποδιά.
Το να κουβαλάς όλη αυτή τη συναισθηματική ακαταστασία μπορεί να σε δυσκολέψει ακόμα και στο να αναπνεύσεις. Πολλές φορές, το έμμεσο ή φανταστικό βάρος και οι προσδοκίες αυτών των σχέσεων μπορεί να σε τραβήξουν προς τα κάτω, να σου στερήσουν ενέργεια και να σου αποσπάσουν την προσοχή από τις δικές σου ανάγκες και στόχους. Για να λειτουργήσεις σωστά πρέπει να καθαρίσεις τον χώρο σου.
Υπάρχουν βέβαια διαφορές ανάλογα με το είδος της σχέσης που έχεις, αλλά ορισμένα κοινά στοιχεία είναι τα ακόλουθα:
- Αρνητικά μοτίβα επικοινωνίας με τον σύντροφό σου, όπως οι αλληλοκατηγορίες.
- Δεν περνάτε αρκετό ποιοτικό χρόνο μαζί.
- Ο χρόνος που περνάτε μαζί είναι συχνά γεμάτος με περισπασμούς.
Μόλις καταλάβεις τι πρέπει να απομακρυνθεί από τη σχέση σου για να αποφύγεις τον χωρισμό ή τα προβλήματα, τότε μπορείς να βρεις τι χρειάζεται να κάνεις για να την καλυτερέψεις.
Αν και μπορεί να μην υπάρχει μία μαγική λύση που θα σώσει ή θα βελτιώσει ξαφνικά τη σχέση σου, μπορείς να τη βελτιώσεις σταδιακά περνώντας περισσότερο ποιοτικό χρόνο με τον σύντροφό σου, δείχνοντάς του στοργή και εκτίμηση καθημερινά.
Συνήθως όταν ξεκινάς να καθαρίσεις έναν φυσικό χώρο, δημιουργείς 3 στοίβες, μία με το τι θα πετάξεις ή θα δωρίσεις, μία με το τι θα αποθηκεύσεις και μία με αυτά που θα κρατήσεις. Προσπάθησε λοιπόν να εφαρμόσεις την ίδια λογική και στις προσωπικές σου σχέσεις.
Τι πετάς
Υπάρχει αυτό το συναίσθημα που νιώθεις όταν βλέπεις ένα αντικείμενο κι αναρωτιέσαι γιατί το είχες εξαρχής, καθώς δεν μπορείς να φανταστείς πότε το χρειαζόσουν. Δυστυχώς έτσι ακριβώς υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που απλά πρέπει να απομακρυνθούν εντελώς από τη ζωή σου. Άνθρωποι που ίσως κάποτε να είχε κάποιο νόημα η σχέση σου μαζί τους αλλά που στο παρόν σου δεν σε βοηθούν σε τίποτα.
Πώς γνωρίζεις ότι ήρθε η ώρα να πεις αντίο;
Μια σχέση που πρέπει να «πετάξεις» είναι μια σχέση για την οποία σκέφτεσαι οποιοδήποτε από αυτά τα πράγματα: «Αυτό με ρίχνει ψυχολογικά. Είναι αρνητικός. Νιώθω ότι μου απορροφάει όλη μου την ενέργεια». Σχέσεις που δεν φέρνουν τίποτα θετικό στη ζωή σου ή που πραγματικά αισθάνεσαι χειρότερα αφού περάσεις χρόνο με το συγκεκριμένο άτομο.
Τι αποθηκεύεις
Μερικές φορές μπορεί να μην είσαι έτοιμη να αποχωριστείς κάτι ή κάποιον και έτσι το στέλνεις στην πραγματική ή εικονική αποθήκη. Το να «αποθηκεύεις» μια σχέση μπορεί να σημαίνει ότι «γνωρίζεις τι συμβαίνει, αλλά δεν είναι κάτι που μπορείς να διαχειριστείς την παρούσα στιγμή, δεν είσαι έτοιμη να πάρεις τελεσίδικες αποφάσεις».
Όπως η αποθήκευση ενός πράγματος είναι ένας τρόπος για να αποφασίσεις αν το θέλεις ή το χρειάζεσαι πραγματικά (αν και πιθανότατα γνωρίζεις την απάντηση και στις δύο περιπτώσεις), έτσι και στις σχέσεις είναι ένας τρόπος για να κάνεις ένα βήμα πίσω και να αξιολογήσεις τις σχέσεις για τις οποίες δεν είσαι πραγματικά σίγουρη.
Πότε μια σχέση «αποθηκεύεται»;
Μια σχέση που δεν αισθάνεσαι εντελώς αμοιβαία με τον άλλον, σχέσεις στις οποίες μπορεί να νιώθεις ότι δίνεις περισσότερα από όσα λαμβάνεις, αλλά που ίσως να μην ήταν πάντα έτσι.
Τι κρατάς
Αυτό είναι είναι εύκολο να το αποφασίσεις! Οι άνθρωποι που εμπλουτίζουν τη ζωή σου και σε κάνουν να αισθάνεσαι καλύτερα κάθε φορά που είσαι μαζί τους.
Αναμνήσεις από σχέσεις του παρελθόντος καθώς κι η ανασφάλεια μπορεί μερικές φορές να θολώνουν την όρασή σου και να σε κάνουν να νιώθεις ότι μια καλή σχέση είτε δεν είναι υγιής είτε είναι «υπερβολική, καθώς μπορεί να έχεις συνηθίσει διαφορετικές καταστάσεις. Προσπάθησε όσο μπορείς να αποφεύγεις τις συγκρίσεις και ζήσε το παρόν με τον άνθρωπο που έχεις επιλέξει δίπλα σου.
Πώς γνωρίζεις αν πρέπει να κρατήσεις τη σχέση σου;
Αν σκέφτεσαι ότι η σχέση αυτή σε ανανεώνει, σου δίνει κίνητρα, συμβάλλει στη ζωή σου με θετικό τρόπο και είναι αμοιβαία.
Πως οι σχέσεις επηρεάζουν την ψυχολογία σου
Όπως η φυσική ακαταστασία σ’ έναν χώρο μπορεί να σου δημιουργήσει αρνητικά συναισθήματα, έτσι ακριβώς μπορεί να σε επηρεάσουν και διάφορες σχέσεις που έχεις. Αρνητικά συναισθήματα, σημάδια κατάθλιψης, μειωμένη συγκέντρωση, εντάσεις, μπορεί να αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους στην καθημερινότητά σου. Συχνά δεν είναι εύκολο να συνειδητοποιήσεις τον βαθμό στον οποίο οι σχέσεις συμβάλλουν και επηρεάζουν άμεσα την αυτοαντίληψη, τη διάθεση, την αυτοεκτίμησή σου καθώς και την προοπτική του πως βλέπεις τον κόσμο γύρω σου, την ενέργειά σου και πολλά άλλα.
Οι ισχυρές κοινωνικές σχέσεις μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά την αυτοεκτίμηση σου, σ’ όλα τα στάδια της ζωής. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να αναγνωρίσεις τις σχέσεις που σε βλάπτουν ψυχικά και να τις απομακρύνεις άμεσα από τη ζωή σου. Αρνητικές αλληλεπιδράσεις μόνο κακό θα σου προκαλέσουν, οπότε καλύτερα να ξεκόψεις όσο πιο σύντομα μπορείς.
Όλες οι σχέσεις (ακόμα και αυτές που θεωρητικά δεν έχουν κανένα πρόβλημα!) μπορούν να επωφεληθούν από τις παραπάνω συμβουλές, οπότε φρόντισε να έχεις καλές σχέσεις στη ζωή σου που θα σε κάνουν να νιώθεις καλύτερα και θα ωφελούν την ψυχολογία σου!
Πηγές: The Journal of Neuroscience, Journal of Personality and Social Psychology