Η συχνή κατανάλωση φρούτων είναι καλή κι ωφέλιμη για τον οργανισμό και την υγεία σου. Μερικές φορές, μπορεί κι εν αγνοία σου, να κάνεις κάποιες ενέργειες που αντί να σε βοηθούν να κερδίζεις τα οφέλη των φρούτων να χάνεις πολύτιμες ουσίες. Οπότε καλό είναι να τις γνωρίζεις για να τις αποφεύγεις.

Ένα πολύ κοινό λάθος που κάνουμε οι περισσότερες είναι να μην πλένουμε καλά τα φρούτα. Τα φρούτα δεν είναι όπως παλιά που τα έπαιρναν οι γιαγιάδες από τα δέντρα στις αυλές τους και μας τα έδιναν. Τώρα τα περισσότερα είναι γεμάτα χημικά, γι’ αυτό επιβάλλεται το καλό πλύσιμο των φρούτων πριν την κατανάλωσή τους. Επίσης, μερικά φρούτα, όπως τα μήλα, είναι καλύτερο να τα τρως με τη φλούδα (αφού τα έχεις πλύνει καλά) καθώς η φλούδα περιέχει πολλά θρεπτικά στοιχεία.

Πολλοί προτιμούν να πίνουν χυμούς αντί να φάνε ένα ολόκληρο φρούτο κι αυτό μερικές φορές μπορεί να αυξήσει το επίπεδο σακχάρου στο αίμα, ειδικά αν υπάρχει υπερκατανάλωση. Παρομοίως τα φρούτα που βρίσκονται σε κονσέρβες είναι γεμάτα ζάχαρη για να μπορέσουν να συντηρηθούν και αυτό σίγουρα δεν ωφελεί την υγεία σου.

koina-lathi-pou-mporeis-na-kaneis-otan-tros-frouta-2

Το πότε τρως ένα φρούτο μέσα στη διάρκεια της μέρας έχει επίσης μεγάλη σημασία. Η καλύτερη ώρα είναι όταν το στομάχι σου είναι άδειο ή σε διάστημα από μια ώρα έως 45 λεπτά πριν ένα γεύμα, καθώς έτσι εξασφαλίζεται η μέγιστη απορρόφηση βιταμινών, μετάλλων κι άλλων ενώσεων. Αν συνηθίζεις να τρως τα φρούτα της μέρας σου μετά από ένα γεύμα αυτό μπορεί να σου προκαλέσει φούσκωμα και δυσπεψία, οπότε καλύτερο να το αποφεύγεις. Το ίδιο ισχύει και αν τρως τα φρούτα πριν κοιμηθείς. Επειδή τα φρούτα απελευθερώνουν ζάχαρη και αυξάνουν την ενέργεια καλό είναι αποφεύγεται η κατανάλωσή τους 2-3 ώρες πριν τον ύπνο.

Ο συνδυασμός των φρούτων με άλλα φαγητά έχει επίσης σημασία, καθώς για παράδειγμα τα εσπεριδοειδή όταν καταναλωθούν μαζί με γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να προκαλέσουν στοματικές διαταραχές.

Αν συνηθίζεις να πίνεις ένα ποτήρι νερό μετά από τα φρούτα, καλό είναι να αλλάξεις αυτή τη συνήθεια καθώς μπορεί να διαταράξεις το PH του πεπτικού σου συστήματος. Μερικά φρούτα, όπως το καρπούζι, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, οπότε επιπλέον ποσότητα νερού δε βοηθάει τον οργανισμό σου.

Κι ένα τελευταίο αφορά την ωριμότητα των φρούτων. Τα πολύ ώριμα φρούτα δεν σε ωφελούν και καλύτερο είναι να καταναλώνεις τα φρούτα που θέλεις πριν ωριμάσουν πάρα πολύ και αρχίζουν να χάνουν τα θρεπτικά τους συστατικά.

Πάρε όλα τα ωφέλιμα συστατικά των φρούτων, βελτίωσε τη διατροφή σου με νόστιμα θρεπτικά φρούτα και θωράκισε τον οργανισμό σου για τον χειμώνα που έρχεται!