Η ευτυχία είναι μια συνήθεια και με τις κατάλληλες καθημερινές δραστηριότητες μπορείς να μάθεις πως να είσαι ευτυχισμένη και να ζεις μια όμορφη ζωή. Πολλοί πιστεύουν ότι η ευτυχία είναι κάτι μη ρεαλιστικό ή εξωπραγματικό αλλά πίστεψέ μας μπορείς να βρεις, ανεξάρτητα από τις συνθήκες της ζωής σου.

Έχεις σκεφτεί τι είναι αυτό που κάνει εσένα ευτυχισμένη; Δώσε προσοχή, όχι τους άλλους, αλλά εσένα! Η ευτυχία δεν έχει την ίδια έννοια για όλους, αλλά παρόλα αυτά υπάρχουν ορισμένες συνήθειες που αν τις υιοθετήσεις θα σε βοηθήσουν να βρεις την ευτυχία μέσα σου.

Καλλιεργώντας μια θετική νοοτροπία

Η ευτυχία μπορεί να βρίσκεται σε διάφορες μικρές στιγμές της καθημερινότητάς σου, δεν χρειάζεται να είναι κάτι εξωφρενικό. Πρέπει να μάθεις να ενσωματώνεις πράγματα ενεργά στην καθημερινή σου ζωή και όχι απλώς να περιμένεις να συμβούν. Μπορείς να ξεκινήσεις ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης ή τον διαλογισμό. Ο διαλογισμός μπορεί να σε βοηθήσει να αναγνωρίζεις και να χαίρεσαι τόσο τα μικρά όσο και τα μεγάλα πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή σου και σου φέρνουν χαρά.

Είναι μέρος ενός εξελικτικού μηχανισμού να εστιάζεις στα αρνητικά, επειδή σου δημιουργεί ασφάλεια, παράλληλα όμως αυξάνει και το άγχος σου. Με το διαλογισμό μπορείς να μάθεις πως να αλλάξεις αυτή την νοοτροπία.

Μειώνοντας το άγχος

Η έλλειψη άγχους θα μπορούσε να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για το επίπεδο ευτυχίας σου. Tο να περνάς χρόνο στη φύση έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το στρες. Αλλά ακόμη και αν δεν έχεις χρόνο ή πρόσβαση στην ύπαιθρο όλο το χρόνο, μπορείς να μιμηθείς τα οφέλη του χρόνου που περνάς σε εξωτερικούς χώρους ακούγοντας, για παράδειγμα, ήχους της φύσης κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το άγχος διαμορφώνεται επίσης από το πόσο χρόνο έχεις διαθέσιμο για τον εαυτό σου. Οι άνθρωποι που έχουν ελεύθερο χρόνο αναφέρουν ότι αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι. Δύο έως πέντε ώρες καθημερινού ελεύθερου χρόνου είναι ιδανικές για τη βέλτιστη ευτυχία.

Μια άλλη συνήθης πηγή άγχους είναι τα χρήματα. Αν δυσκολεύεσαι οικονομικά, αν τα βγάζεις δύσκολα πέρα, ζεις σε ενοίκιο και έχεις πολλά έξοδα, τότε ναι, σίγουρα η αύξηση του ποσού των χρημάτων που έχεις θα σε κάνει πιο ευτυχισμένη. Χωρίς αυτό να σημαίνει όμως, ότι τα πολλά χρήματα φέρνουν την ευτυχία.

Βάζοντας την άθληση στη ζωή σου

Δεν χρειάζεται να προπονηθείς για μαραθώνιο, αλλά με το να κάνεις μισή ώρας καρδιακής άσκησης την ημέρα σίγουρα θα τονώσεις τον οργανισμό σου και την υγεία σου. Όσο λιγότερο κινείς το σώμα σου τόσο περισσότερο επηρεάζονται τα επίπεδα ευτυχίας σου, καθώς η άσκηση βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Μπορείς να ξεκινήσεις να αθλείσαι σε εξωτερικούς χώρους και έτσι θα έχεις διπλό όφελος, περνώντας και κάποιες ώρες στη φύση και αναπνέοντας καθαρό αέρα.

Έχοντας μια ενεργή κοινωνική ζωή

Η μοναξιά και η απομόνωση μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες για την υγεία σου, γι’ αυτό συστήνεται να χτίσεις κοινωνικούς δεσμούς, μέσω της οικογένειάς σου και του εργασιακού σου περιβάλλοντος. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις κάποιον στον οποίο μπορείς να βασιστείς ή να απευθυνθείς σε στιγμές ανάγκης.

Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι γενικά πιο κοινωνικοί, περνούν περισσότερο χρόνο με τους φίλους και τα μέλη της οικογένειάς τους και βρίσκονται συχνότερα σε επαφή με άλλους ανθρώπους. Μπορείς να προτείνεις σ’ έναν παλιό συνάδελφο να βρεθείτε για φαγητό, ή να στείλεις ένα μήνυμα σε κάποια φίλη σου που έχεις καιρό να μιλήσεις. Σημασία δεν έχει η ποσότητα, αλλά η ποιότητα. Το να έχεις 2-3 άτομα στη ζωή σου που να γνωρίζεις ότι είναι εκεί για σένα όταν τα χρειαστείς, θα σου δημιουργήσει το αίσθημα της ασφάλειας που χρειάζεσαι.

Μην παραιτείσαι λοιπόν από την ευτυχία σου και μάθε να την διεκδικείς. Ξεκίνησε με τις τέσσερις αυτές απλές συμβουλές και δες πως θα αλλάξει σιγά σιγά η ζωή σου.