Αν και αυτή την καραντίνα την περνάς μόνη, μακριά από αγαπημένα πρόσωπα οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ βρήκαν τους καλύτερους τρόπους για να αντιμετωπίσεις τη μοναξιά και την απομόνωση στην εποχή των lockdowns.

Στην κορυφή των ευεργετικών και αποτελεσματικών τρόπων απέναντι στα συμπτώματα θλίψης, κατάθλιψης και μοναξιάς είναι τα κατοικίδια, το γέλιο και ο διαλογισμός.
Οι ερευνητές, που δημοσίευσαν το αποτέλεσμα της μελέτης τους στο «PLoS One», μελέτησαν όλες τις έρευνες που έχουν γίνει για την

Σε αυτούς δηλαδή που τα προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας, όπως η καρδιαγγειακή νόσος, το άγχος και η κατάθλιψη που έχουν συνδεθεί με τη μοναξιά έχουν διπλασιαστεί.
Προτείνουν λοιπόν μια λίστα δραστηριοτήτων που μπορείς να κάνεις ακόμη και εάν είσαι μόνη, η οποία αποδείχθηκε πέρα ως πέρα αποτελεσματική.

Αγκάλιασε τα κατοικίδια σου και πέρνα χρόνο μαζί τους. Ακόμη και εάν είναι λούτρινα τα σκυλάκια μπορούν να είναι εξίσου αποτελεσματικά απέναντι στην μοναξιά. Όταν χαϊδεύεις ένα κατοικίδιο ακόμη κι αν είναι ψεύτικο έχει αποδειχθεί ότι ηρεμείς και δημιουργείται μια αίσθηση θαλπωρής.

Αν και ο διαλογισμός και η yoga δεν είναι ευρέως διαδεδομένοι στην Ελλάδα έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν σημαντικά τα επίπεδα στρες και δημιουργούν μια ισορροπία που σε βοηθά να αντιμετωπίσεις τις δυσκολίες της εποχής.

Γέλα, πάρε βαθιές αναπνοές, παίξε παιγνίδια και τραγούδα, ακόμη και εάν πρέπει όλα αυτά να τα κάνεις διαδικτυακά με φίλους και αγαπημένους. Η επαφή, το γέλιο και η καλή διάθεση μειώνουν τους κινδύνους καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Μίλα στο τηλέφωνο με φίλους για θέματα που σου αρέσουν και σε ευχαριστούν. Ξέχνα τις θλιβερές ειδήσεις και μην αναπαραγάγεις όλα αυτά τα δυσάρεστα που ακούς. Το να παρακολουθείς καθημερινά με ευλάβεια όλα όσα συμβαίνουν δεν σε κάνουν καλύτερα ενημερωμένη. Απλά περισσότερο στρεσαρισμένη. Αν θες να ενημερωθείς για κάτι προτίμησε να διαβάζεις από το διαδίκτυο τρόπους που να σε κάνουν ευτυχισμένη. Ακόμη κι αυτό σου δίνει αισιοδοξία και αναπτερώνει την ελπίδα ότι σύντομα όλα θα τελειώσουν.

Ξανά δες παλιά φωτογραφικά άλμπουμ και θυμήσου αναμνήσεις και συναισθήματα που ένιωθες παλαιότερα χρόνια. Μοιράσου τα με τους αγαπημένους σου.

Βγες στον κήπο ή το μπαλκόνι και ασχολήσου με τα λουλούδια σου. Φύτεψε, σκάλισε και μίλα μαζί τους. Κανείς δεν θα σε αντιμετωπίσει περίεργα καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι μιλώντας με τα φυτά αυτά μεγαλώνουν γρηγορότερα.

Οι γείτονες αυτές τις εποχές είναι οι πιο κοντινοί σου άνθρωποι. Μπορεί οι φίλοι, οι συγγενείς να βρίσκονται μακριά όμως οι γείτονες είναι πάντα δίπλα. Ανέπτυξε φιλικές σχέσεις μαζί τους και θα νιώσεις ότι δεν είσαι μόνη. Μπορεί άλλωστε να νιώθουν κι αυτοί το ίδιο.

Χρησιμοποίησε την τεχνολογία για να έρθεις πιο κοντά στους αγαπημένους σου. Με τις βιντεοκλήσεις μικραίνεις την απόσταση . Τους βλέπεις, τους μιλάς και μπορείς ακόμη και να περάσεις ώρα μαζί τους σαν να είναι δίπλα σου.

Όπως πάνω απ’ όλα θυμήσου! Η μοναξιά διαφέρει από την απομόνωση! Και είναι στο χέρι σου να βρεις τη δύναμη να περάσεις όσο το δυνατό ανώδυνα αυτό το χρονικό διάστημα, που είναι δύσκολο για όλους.