Η Μεγάλη Πέμπτη είναι μια μέρα γεμάτη συμβολισμούς, καθώς θυμόμαστε τον Μυστικό Δείπνο. Σε μια ημέρα που επικρατεί πνευματικότητα και προσμονή, το φαγητό αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Τα σπίτια γεμίζουν ωραίες μυρωδιές από τα τσουρέκια και χρώματα από τα κόκκινα αυγά που ετοιμάζονται σήμερα.

Τα γεμιστά, από τα πιο αγαπημένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας, αποκτούν μια υγιεινή και σύγχρονη εκδοχή με κινόα και πολύχρωμα λαχανικά. Ένα πιάτο γεμάτο γεύση, χρώμα και ευεργετικά στοιχεία για το σώμα.

Υλικά:

  • 6 ώριμες ντομάτες
  • 6 πιπεριές (διάφορων χρωμάτων)
  • 1 φλιτζάνι κινόα
  • 1 μικρό κολοκυθάκι (τριμμένο)
  • 1 μικρό καρότο (τριμμένο)
  • 1 ξερό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)
  • ½ ματσάκι μαϊντανός ή δυόσμος
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι,
  • Πάπρικα
  • Προαιρετικά: λίγα κουκουνάρια ή σταφίδες

Εκτέλεση:

  • Πλύνε καλά τις ντομάτες και τις πιπεριές, κόψε το «καπάκι» τους και άδειασε το εσωτερικό με προσοχή.
  • Φύλαξε τη σάρκα από τις ντομάτες και πολτοποίησέ την.
  • Βράσε την κινόα σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  • Σε αντικολλητικό τηγάνι, σόταρε το κρεμμύδι με το κολοκυθάκι, το καρότο και το σκόρδο. Πρόσθεσε την πολτοποιημένη ντομάτα, τα μπαχαρικά και σιγόβρασε για 5′.
  • Ρίξε την έτοιμη κινόα και τα μυρωδικά στο μείγμα και ανακάτεψε καλά.
  • Γέμισε τις ντομάτες και τις πιπεριές και τοποθέτησέ τις σε ταψί.
  • Ρίξε λίγο νερό και ελαιόλαδο στον πάτο του ταψιού και ψήσε στους 180°C για 50-60 λεπτά.

Συμβουλή:

Συνοδεύεται υπέροχα με πατάτες φούρνου ή σαλάτα με κάπαρη και κρίταμο!

Τα γεμιστά με κινόα και λαχανικά είναι κάτι παραπάνω από ένα νόστιμο πιάτο. Είναι η γευστική απόδειξη ότι η παράδοση μπορεί να εξελιχθεί χωρίς να χάσει την ψυχή της. Την ημέρα του Μυστικού Δείπνου, ας προσφέρουμε στους αγαπημένους μας ένα πιάτο που φτιάχτηκε με φροντίδα, σεβασμό και αγάπη. Άλλωστε, το φαγητό είναι η πιο απλή, αλλά και βαθιά, μορφή προσφοράς.