Η Δανή καλλιτέχνης Hannah Toticki παρουσιάζει στο ΕΜΣΤ την ατομική της έκθεση με τίτλο «Τα πάντα, παντού, διαρκώς». Πρόκειται για την πρώτη παρουσίαση του έργου της στην Ελλάδα και την πρώτη εκτεταμένη μουσειακή της έκθεση στην Ευρώπη.  Η έκθεση αυτή φωτίζει τον παραλογισμό της σύγχρονης ζωής και διερευνά τις επιπτώσεις που έχει το αίτημα της αδιάκοπης ανάπτυξης στους φυσικούς πόρους, στο οικοσύστημα, αλλά και στο ίδιο μας το σώμα.

Η Hannah Toticki έχει διαμορφώσει μια πολύ χαρακτηριστική και προσωπική οπτική γλώσσα που εμπνέεται από τη μόδα, το ντιζάιν, το θέατρο και την ποπ κουλτούρα. Τα γλυπτά και οι εγκαταστάσεις της συχνά σχετίζονται άμεσα με το ανθρώπινο σώμα και μοιάζουν σε πρώτο επίπεδο με έπιπλα, αξεσουάρ ή ρούχα και συχνά συνδυάζονται με περφόρμανς, βίντεο και μουσική.

Η έκθεση «Tα πάντα, παντού, διαρκώς» εξετάζει τη συναισθηματική αρχιτεκτονική που δημιουργούν τα εργασιακά περιβάλλοντα στις δυτικές κοινωνίες, τον ρόλο της κοινωνικής αναπαραγωγής στις σύγχρονες κουλτούρες της εργασίας, τις επιπτώσεις της εξουθένωσης στην καθημερινότητά μας, την αόρατη εργασία των γυναικών, την εξάρτηση από την εργασία και την εργασιακή ζωή ως μορφές μιας ενδεχόμενης κοσμικής θρησκείας, και τον προβληματικό ρόλο της αϋπνίας σε μια κοινωνία που παλεύει για παραγωγικότητα, επιτάχυνση και ανάπτυξη.

Αγορές ανοιχτές όλο το 24ωρο, νέες τεχνολογίες πληροφορίας, μια παγκόσμια υποδομή για συνεχή εργασία και η δυνατότητα κατανάλωσης όλες τις ώρες της ημέρας θολώνουν όλο και περισσότερο τη διάκριση ανάμεσα στη μέρα και τη νύχτα, τη δραστηριότητα και την ανάπαυση, την εργασία και την ψυχαγωγία, ενώ συντομεύουν τον χρόνο που διαθέτουμε πλέον για να αντιδράσουμε στα ερεθίσματα.

Η έκθεση αυτή περιλαμβάνει 80 έργα που αντιστοιχούν σε διάφορες πτυχές της πρακτικής της Toticki και χωρίζεται σε τέσσερα κεφάλαια: Παραγωγή, Ύπνος, Έλεγχος και Προσοχή. Η δομή αυτή επιδιώκει να θέσει τα επιμέρους έργα εντός πλαισίου, να διευκολύνει την ανάγνωσή τους, αλλά και να αναδείξει τις σχέσεις μεταξύ των θεμάτων με τα οποία καταπιάνεται η Toticki στο έργο της.

Οι ημέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι Τρίτη – Κυριακή 11.00 π.μ. – 7.00 μ.μ. & Πέμπτη 11.00 π.μ. – 10.00 μ.μ. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Μαΐου 2022.

Μια κατ’ ιδίαν επίσκεψη στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα σε πείσει!

Credits φωτογραφιών: Hannah Toticki