Είδαμε και σου προτείνουμε μια πολύ πετυχημένη μίνι σειρά που βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία. Πρόκειται για το «The Long Shadow», που εξιστορεί το πολυετές κυνηγητό ενός δολοφόνου γυναικών στην Αγγλία και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή του Yorkshire μεταξύ 1975 – 1980.

Μια ιστορία που μοιάζει λίγο πολύ με αυτήν του Τζακ του Αντεροβγάλτη, αλλά με πολλά περισσότερα νοήματα. Μέσα από 7 επεισόδια, βλέπεις τις ιστορίες 13 γυναικών, κάποιες ήταν ιερόδουλες, κάποιες όχι, το πως μια λάθος επιλογή τους στοίχισε τη ζωή, τις επιπτώσεις που έφερε ο θάνατος τους στις οικογένειες τους και στα οικεία τους πρόσωπα.

Εκτός από τα θύματα όμως, η σειρά αντικατοπτρίζει με πολύ ρεαλιστικό τρόπο τον ρόλο της αστυνομίας σ’ όλο αυτό. Τους αστυνομικούς που ακολουθούσαν εντολές από τους ανωτέρους τους, που εστίασαν σε καταστάσεις και λεπτομέρειες άνευ σημασίας, που άφησαν τον εγωισμό τους να καταβάλλει την κρίση τους.

Εσωτερικές διαμάχες για το ποιος είναι ο πιο ικανός για τη διαλεύκανση των εγκλημάτων και των φόνων, κονδύλια που αυξάνονταν συνεχώς για τις ανάγκες, με τον δολοφόνο όμως να παραμένει ελεύθερος. Τα χρόνια περνούσαν, οι φόνοι αυξάνονταν, αλλά ο αριθμός των υπόπτων εξακολουθούσε να παραμένει στο μηδέν. Και οι γυναίκες όλων των ηλικιών, διέτρεχαν θανάσιμο κίνδυνο.

Οι ευθύνες μετατίθονταν πολύ εύκολα από τον ένα αρχηγό της αστυνομίας στον άλλο, οι ομάδες απλά ακολουθούσαν οδηγίες, αλλά τα πραγματικά στοιχεία έμεναν στα χαρτιά, χωρίς κανείς να τους δίνει σημασία. Κάποια τεκμήρια που στάλθηκαν στην αστυνομία, χωρίς να διασταυρωθούν εις βάθος, έδωσαν νέα τροπή στην έρευνα. Συστήματα καταγραφής όλων των πληροφοριών που ήταν στη διάθεση της αστυνομίας, νυχτερινές περιπολίες, ανακρίσεις πιθανών υπόπτων συνεχίζονταν χωρίς σταματημό.

Στον απόηχο όλου αυτού του σκηνικού, και αφού είχαν περάσει 5 χρόνια, δύο απλοί αστυνομικοί φέρνουν ένα βράδυ για ανάκριση, έναν τύπο για διασταύρωση στοιχείων… Κάτι στα λεγόμενα του προβληματίζει τους αστυνομικούς και αποφασίζουν να τον κρατήσουν για ένα βράδυ στο κρατητήριο. Ενημερώνουν το αρμόδιο αστυνομικό τμήμα που διαχειρίζεται την υπόθεση, αλλά τους αγνοούν. Εκείνοι όμως επιμένουν, ακολουθούν το ένστικτό τους, και πετυχαίνουν αυτό που ολόκληρη η αστυνομία προσπαθούσε για χρόνια.

Βρίσκουν τον δολοφόνο. Έναν άνθρωπο της διπλανής πόρτας, υπεράνω υποψίας, που όμως τον είχαν ανακρίνει οι αστυνομικοί αρκετές φορές κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων, κατάφερνε όμως πάντα να τους διαφεύγει.

Με την αποκάλυψη αυτή και την καταδίκη του ενόχου, ξεκίνησε και μια εσωτερική έρευνα στην αστυνομία για τα λάθη και τις παραλείψεις που οδήγησαν αυτόν τον δολοφόνο να κυκλοφορεί ελεύθερος και να συνεχίζει ανενόχλητος την δράση τόσα χρόνια. Φυσικά έγιναν πολλές προσπάθειες συγκάλυψης των λαθών από τους ανωτέρους, κάποιες πετυχημένες, κάποιες άλλες όχι.

Εύκολα συμπεράσματα από τους αστυνομικούς για τις γυναίκες που βρίσκονταν νεκρές, αλλά και για εκείνες που επέζησαν των επιθέσεων. Θύματα που δεν έγιναν πιστευτά, γιατί κάποιοι άλλοι το αποφάσισαν. Λάθη που κόστισαν ζωές. Πλήρωσαν όμως άραγε οι αρμόδιοι το τίμημα ή απλά συνέχισαν την καριέρα τους;

Οι ιστορίες αυτών γυναικών δεν γίνεται να μένουν άλλο στη σκιά… Μια κοινωνική σειρά που σίγουρα δε θα σε αφήσει ασυγκίνητη.