Σκέφτεσαι να αλλάξεις δουλειά αλλά διστάζεις; Μήπως φοβάσαι λίγο την αλλαγή; Ή το τι θα φέρει η όποια αλλαγή; Μήπως είσαι καλά εκεί που βρίσκεσαι και το καλύτερο είναι να παραμείνεις στη θέση σου και να μην ψάχνεσαι; Αν δεν έχεις σκεφτεί αυτές τις ερωτήσεις, σίγουρα κάποιος θα στις έχει κάνει.

«Μείνε σε μια θέση εργασίας για τουλάχιστον δύο χρόνια». «Ποτέ μην αφήνεις μια δουλειά μέχρι να βρεις την επόμενη». Όλοι, από τη μητέρα σου μέχρι τον μέντορά σου, έχουν συμβουλές σχετικά με τον καλύτερο τρόπο για να αλλάξεις δουλειά. Αλλά πώς μπορείς να ξέρεις ποιον να εμπιστευτείς; Ειδικά από τη στιγμή που ό,τι ίσχυε στην αγορά εργασίας πριν από 20 χρόνια, ακόμη και πριν από δύο χρόνια, δεν είναι απαραίτητο ότι ισχύει τώρα. Και η αγορά αλλάζει συνεχώς.

Σκέψου, για παράδειγμα, τη δυναμική ισχύος μεταξύ υποψηφίων και εργοδοτών. Αν και διαφέρει ανάλογα με τους κλάδους και τις περιοχές και εξαρτάται από την κατάσταση της οικονομίας, τα τελευταία χρόνια, οι ειδικοί έχουν περιγράψει την τρέχουσα αγορά εργασίας ως «καθοδηγούμενη από τους υποψηφίους». Οι αναζητούντες εργασία κατέχουν μεγαλύτερη δύναμη από τους εργοδότες, μια τάση που φαίνεται να διευρύνεται. Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι όταν αλλάζεις δουλειά, βρίσκεσαι στη θέση του οδηγού; Όχι απαραίτητα. Σημαίνει όμως ότι δεν μπορείς να βασίζεσαι σε πανάρχαιες οδηγίες. Τι εννοούμε με πανάρχαιες οδηγίες; Δες παρακάτω…

Ποτέ μην πεις στο αφεντικό σου ότι ψάχνεις για άλλη θέση.

Μπορεί να φαίνεται λογικό ότι θα ήθελες να έχεις μια προσφορά για μια νέα εργασιακή ευκαιρία στα χέρια σου πριν αποκαλύψεις στον προϊστάμενό σου ότι φεύγεις. Εξάλλου, δεν θέλεις το αφεντικό σου να θυμώσει μαζί σου ή να σταματήσει να επενδύει σε σένα. Όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Παλιά, όταν έφευγες από μια δουλειά, σε θεωρούσαν προδότη. Οι εταιρείες έχουν αλλάξει στάση και τώρα καταβάλλουν προσπάθειες για να βεβαιωθούν ότι οι άνθρωποι φεύγουν με καλούς όρους. Αναγνωρίζουν ότι οι πρώην εργαζόμενοι είναι εκεί έξω στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν να δυσφημιστούν στο Glassdoor, το Yelp, το Facebook ή το Twitter.

Στην πραγματικότητα, πολλές εταιρείες διαθέτουν πλέον προγράμματα που κρατούν την πόρτα ανοιχτή σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι θέλουν να επιστρέψουν. Η ιδέα είναι ότι αν είσαι πολύτιμος υπάλληλος, η εταιρεία θέλει να αξιοποιήσει όσα περισσότερα χρόνια μπορεί από την καριέρα σου, και αυτά τα χρόνια μπορεί να μην είναι όλα συνεχόμενα.

Όχι μόνο υπάρχει μικρότερος κίνδυνος από ό,τι παλαιότερα, αλλά μπορεί να υπάρξουν και μεγάλα πλεονεκτήματα με το να γνωρίζει ο προϊστάμενος σου την πρόθεσή σου να αλλάξεις εργασία. Κατ’ αρχάς, το αφεντικό σου μπορεί να θέλει να καταλάβει πώς θα σε κρατήσει. Μπορεί να σου προσφέρει κάποια πλεονεκτήματα ή κάποια αύξηση μισθού, ή ακόμα κάποιες εναλλακτικές μορφές συνεργασίας.

Ακόμα όμως και αν νομίζεις ότι το αφεντικό σου ή η εταιρεία σου μπορεί να είναι ανοιχτή στην ιδέα να φύγεις και ενδεχομένως να διατηρήσεις μια σχέση με κάποιο τρόπο, η συζήτηση μπορεί να είναι άβολη, γι’ αυτό καλό είναι να είσαι προετοιμασμένη για κάθε πιθανή αντίδραση.

Μείνε σε μια δουλειά για τουλάχιστον ένα ή δύο χρόνια, οι πολλές αλλαγές φαίνονται άσχημα στο βιογραφικό.

Αυτή η ατάκα έχει χρησιμοποιηθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι όμως πάντα ένα ρεαλιστικό σενάριο καθώς υπάρχουν πολλές φορές που πρέπει πραγματικά να φύγεις από τη δουλειά σου χωρίς δεύτερες σκέψεις. Μπορεί να χρειαστεί να μετακομίσεις λόγω της εργασίας του συζύγου σου ή να παραιτηθείς για να φροντίσεις ένα μέλος της οικογένειας.

Τα σύντομα διαλείμματα δεν βλάπτουν πλέον το βιογραφικό καθώς οι εργοδότες έχουν γίνει πιο δεκτικοί σε σύντομες περιόδους απασχόλησης. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους μετά την πρώτη, τη δεύτερη ή την τρίτη επέτειο εργασίας τους. Οι millennials είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στη σύντομη παραμονή σε θέσεις εργασίας, καθώς το 70% περίπου εγκαταλείπει τη δουλειά του μέσα σε δύο χρόνια. Έτσι, η συμβουλή να παραμείνεις σε μια δουλειά για χάρη του βιογραφικού σου δεν ισχύει πλέον.

Τα κενά διαστήματα της καριέρας σου δεν είναι πια τα εμπόδια που ήταν κάποτε. Όποιος κι αν είναι ο λόγος (απολύθηκες, πήρες χρόνο για να γράψεις ένα βιβλίο, να φροντίσεις ένα μέλος της οικογένειας, να ταξιδέψεις) δεν θεωρείται πλέον προβληματικό. Απλώς πρέπει να αποδείξεις ότι ο ελεύθερος χρόνος σου δεν ήταν χάσιμο χρόνου. Οι εργοδότες θέλουν απλώς να γνωρίζουν ότι αξιοποίησες το χρόνο είτε για να αποκτήσεις μια νέα δεξιότητα, είτε για να έχεις μια εμπειρία που άλλαξε τη ζωή σου, είτε για να μάθεις κάτι καινούργιο.

Καλό θα είναι να αξιολογείς διεξοδικά κάθε πιθανή θέση εργασίας, ώστε να μην δώσεις την ενέργεια σου και τον χρόνο σου σε κάτι που δεν αξίζει. Γι’ αυτό καλό θα είναι να κάνεις όσο το δυνατόν περισσότερη έρευνα πριν αποδεχτείς την οποιαδήποτε προσφορά.

Μην παραιτηθείς από τη δουλειά σου πριν επιτρέψεις στον σημερινό σου εργοδότη να σου κάνει αντιπροσφορά.

Αν είσαι πολύτιμη υπάλληλος, οι καλές εταιρείες θα κάνουν μια προσπάθεια να σε πείσουν να παραμείνεις. Οι αντιπροσφορές έχουν γίνει πολύ πιο συνηθισμένες, ειδικά σε κλάδους όπου υπάρχει έλλειψη ταλέντων ή για πολύ εξειδικευμένους ρόλους και συνήθως συνοδεύονται από κάποια μορφή φιλοφρόνησης, υποσχέσεις και ακόμη καλύτερες συνθήκες.

Αλλά καλό θα είναι να προσέχεις με τις αντιπροσφορές. Γιατί πρώτον, υπήρχε λόγος που άρχισες να ψάχνεις για άλλη δουλειά και αυτός είναι απίθανο να αλλάξει παρά τις υποσχέσεις του εργοδότη σου. Συνήθως το 80% όσων αποδέχονται αντιπροσφορές φεύγουν ή απολύονται μέσα σε έξι έως 12 μήνες και οι μισοί από αυτούς που τις αποδέχονται ξεκινούν εκ νέου την αναζήτηση εργασίας μέσα σε 90 ημέρες. Δεύτερον, έχεις αναλάβει μια δέσμευση απέναντι στη νέα εταιρεία και πρέπει να την τιμήσεις. Φυσικά, θα πρέπει να λάβεις μια σωστή απόφαση με βάση τη μοναδική κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι και να αναλύσεις διεξοδικά και τις δύο εναλλακτικές λύσεις.

Ποτέ μην κάνεις μια μετακίνηση στον ίδιο οργανισμό. μια νέα θέση εργασίας είναι η μόνη σου ευκαιρία να κάνεις ένα μεγάλο άλμα σε τίτλο και αμοιβή.

Το παλιό μοντέλο που εργαζόσουν ως βοηθός αντιπροέδρου, μετά ως αντιπρόεδρος και ίσχυε τη δεκαετία του 1980, δεν ισχύει πια. Δεδομένου του πως είναι δομημένες οι εταιρείες σήμερα, συχνά δεν υπάρχει πουθενά να μετακινηθείς μέσα στην εταιρεία. Θα πρέπει να επικεντρωθείς στην εξεύρεση ενδιαφέρουσας εργασίας αντί να ανησυχείς για εσωτερικές μετακινήσεις.

Αν επιδιώκεις τίτλο και αποζημίωση, ξανασκέψου το! Τα περισσότερα χρήματα και ένας καλύτερος τίτλος σπάνια είναι αυτά που σε κάνουν ευτυχισμένη σε μια δουλειά, λέει. Αντ’ αυτού, αναζήτησε την αυτονομία, τη γνώση και το όραμα σε μια νέα θέση εργασίας.

Θα πρέπει πάντα να βρίσκεσαι σε αναζήτηση της επόμενης δουλειάς σου.

Θέλεις να είσαι ευτυχισμένη, όχι να ψάχνεις συνεχώς. Ιδανικά, δε θα πρέπει ποτέ να αναζητάς την επόμενη δουλειά σου, επειδή αγαπάς αυτό που κάνεις. Κι όταν αγαπάς τη δουλειά σου και σε γεμίζει ψυχικά, ο χρόνος περνάει γρήγορα χωρίς να το καταλάβεις. Αλλά, ακόμη και αν έχεις βρει έναν ρόλο που σε κάνει ευτυχισμένη, θα πρέπει να συνεχίσεις να μαθαίνεις και να εξελίσσεσαι.

Ο κόσμος αλλάζει τόσο γρήγορα που πρέπει να είσαι ευέλικτη και προσαρμόσιμη. Θα πρέπει να αναζητάς συνεχώς καθήκοντα που σου παρέχουν περισσότερες δεξιότητες, να κάνεις πράγματα που ίσως δεν είναι και τόσο απαραίτητα στον τωρινό σου ρόλο, αλλά μπορεί να σου φανούν χρήσιμα στο μέλλον.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας σου, είναι πιθανό να αλλάξεις θέσεις εργασίας πολλές φορές. Μην σε ανησυχεί αυτό, είναι αναμενόμενο και φυσιολογικό. Ιδανικά αυτές οι μετακινήσεις θα είναι προς αναζήτηση μιας πιο ικανοποιητικής, συναρπαστικής και προσοδοφόρας εργασίας.