Αν είσαι από εκείνους που η μέρα ξεκινά με μια κούπα καφέ σήμερα είναι μέρα … γιορτής! Παγκόσμια ημέρα καφέ η σημερινή και από το 2015 που καθιερώθηκε γιορτάζεται με πολλές κούπες αρωματικού καφέ σε όλα τα πλάτη και μήκη του πλανήτη. Γιατί κακά τα ψέματα, ο καφές είναι λατρεία!

Κι ενώ για χρόνια ακούγαμε πόσο «κακό» κάνει στα νεύρα μας τώρα έρχονται επιστημονικές έρευνες να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους και να αποδώσουν στο καφέ τα οφέλη που του αναλογούν.

Έλληνες ερευνητές του Εργαστηρίου Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με το δίκτυο GENOSOPHY και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση 3-4 φλιτζανιών καφέ την ημέρα βοηθά στην ισορροπία του βάρους.

o-kafes-pali-sto-bathro-tou-2

H έρευνα τους δημοσιεύτηκε στο International Journal of Obesity, και βασίστηκε σε επιδημιολογικά, γενετικά και πειραματικά στοιχεία που συγκέντρωναν και συνέκριναν από 300 Έλληνες εθελοντές. Οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση συγκεκριμένων ποσοτήτων καφέ και στην έκκριση ορμονών που ελέγχουν την όρεξη, όπως της ασπροσίνης και της λεπτίνης και διαπίστωσαν ότι ο καφές μειώνει την όρεξη και μπορεί να συμβάλλει στην ρύθμιση του βάρους όταν ικανοποιούνται δύο «γενετικές συνθήκες»: να υπάρχει γενετική παραλλαγή στο γονίδιο CYP1A2 που οδηγεί σε αύξηση του μεταβολισμού της καφεΐνης και ταυτόχρονα γενετική προδιάθεση για παχυσαρκία.

Τα καλά νέα είναι ότι αυτός ο «γενετικός συνδυασμός» δεν είναι σπάνιος στον ελληνικό πληθυσμό. Έτσι εάν αντιμετωπίζεις πρόβλημα σωματικού βάρους σε επίπεδο παχυσαρκίας τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι 3 -4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορούν να ενταχθούν στο διαιτολόγιο σου και θα σε βοηθήσουν να πεινάς λιγότερο.

Η επόμενη έρευνα που θα ξεκινήσουν οι Έλληνες επιστήμονες είναι να μελετήσουν ποιοι καφέδες συγκεκριμένα και τα συστατικά τους που έχουν τα μεγαλύτερα οφέλη στην υγεία. Δεν αποκλείεται λοιπόν σύντομα ο πρωινός καφές να γίνει και επίσημα μεσημεριανός και απογευματινός με συμβουλή … γιατρού!