Ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ηπατικής νόσου, σύμφωνα με μια νέα έρευνα από το Ηνωμένο Βασίλειο! Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMC Public Health στις 22 Ιουνίου, διαπίστωσε ότι οι όσοι κατανάλωναν καφέ είχαν κατά 21% μειωμένο κίνδυνο ηπατικής νόσου και κατά 49% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από χρόνια ηπατική νόσο.

Τα οφέλη για την υγεία φάνηκε να παρουσιάζονται στην κατανάλωση 4 φλιτζανιών καφέ την ημέρα και ήταν πιο διακριτά σ’ όσους έπιναν αλεσμένο καφέ από ό,τι στιγμιαίο. Η μελέτη αυτή προστίθεται στα αυξανόμενα στοιχεία που δείχνουν ότι ο καφές προφανώς ωφελεί την υγεία του ήπατος.

Η συσχέτιση του καφέ με μειωμένο κίνδυνο ηπατικής νόσου

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα δεδομένα υγείας 495.585 ατόμων που παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για 10 χρόνια.

Από την ομάδα, το 78% κατανάλωνε είτε αλεσμένο καφέ με καφεΐνη, είτε στιγμιαίο καφέ, είτε καφέ χωρίς καφεΐνη, ενώ το 22% δεν κατανάλωνε καθόλου καφέ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης, υπήρξαν 3.600 περιπτώσεις χρόνιας ηπατικής νόσου ή στεάτωσης, δηλαδή συσσώρευσης λίπους στο ήπαρ. Υπήρξαν επίσης 184 περιπτώσεις ηπατοκυτταρικού καρκινώματος, ενός καρκίνου του ήπατος.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που έπιναν καφέ είχαν 21% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας ηπατικής νόσου, 20% χαμηλότερο κίνδυνο λιπώδους ηπατικής νόσου καθώς επίσης 49% μειωμένο κίνδυνο να πεθάνουν από χρόνια ηπατική νόσο.

Τα οφέλη για την υγεία ήταν πιο έντονα μεταξύ εκείνων που έπιναν αλεσμένο καφέ με καφεΐνη. Αν και ο στιγμιαίος καφές και ο καφές χωρίς καφεΐνη συνδέθηκαν με οφέλη για την υγεία, ο αλεσμένος καφές είχε τα μεγαλύτερα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο αλεσμένος καφές περιέχει τα υψηλότερα επίπεδα kahweol και cafestol, δύο συστατικά που πιστεύεται ότι προστατεύουν από τις ηπατικές παθήσεις.

Καταναλώνοντας 4 -5 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, μπορεί να παρατηρήσεις τα οφέλη στον οργανισμό σου.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο καφές θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί ως ένας προσιτός και οικονομικός τρόπος για να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ηπατικής νόσου.

Καφές και ήπαρ

Η μελέτη αυτή έρχεται να προστεθεί στις αυξανόμενες ενδείξεις ότι ο καφές ωφελεί το συκώτι, σύμφωνα με τον Dr. Albert Do, ηπατολόγο του Yale Medicine, κλινικό διευθυντή του προγράμματος για τη λιπώδη νόσο του ήπατος και αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Yale.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καφέ συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα ηπατικών ενζύμων. Τις περισσότερες φορές, τα υψηλά επίπεδα ηπατικών ενζύμων δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας, αλλά μπορεί να αποτελούν ένδειξη φλεγμονής ή βλάβης στο ήπαρ.

Μια άλλη εκτεταμένη ανασκόπησηTrusted Source από το 2016 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να βοηθήσει στην αντιστάθμιση της ηπατικής βλάβης που σχετίζεται με την υπερκατανάλωση ορισμένων τροφίμων και αλκοόλ.

Σύμφωνα με την Dr. Tamar Taddei, ηπατολόγο του Yale Medicine και αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Yale, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια πώς και γιατί ο καφές μπορεί να καταπολεμήσει την ηπατική νόσο.

Μπορεί επίσης να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην καταπολέμηση προβλημάτων στο συκώτι που δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διερευνηθεί πώς ο καφές – καθώς και οι τρόποι παρασκευής του – μπορεί να βελτιώσει την υγεία ατόμων με ηπατικά προβλήματα.

Πόσο καφέ πρέπει να πίνεις;

Για άτομα με μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο, συνιστάται ένα έως δύο φλιτζάνια μαύρου καφέ με καφεΐνη την ημέρα. Τα άτομα που εμφανίζουν καούρες ή γαστρεντερικά προβλήματα θα πρέπει να προσαρμόζουν την ημερήσια κατανάλωση καφέ ανάλογα με το τι μπορούν να ανεχθούν. Επιπλέον, τα άτομα με σοβαρή καρδιακή νόσο ή σοβαρή υψηλή αρτηριακή πίεση θα πρέπει να αποφεύγουν την υπερβολική κατανάλωση καφέ, εάν επιδεινώνει την κατάστασή τους.

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη η κατανάλωση καφέ σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο χρόνιας ηπατικής νόσου και άλλων παθήσεων της υγείας του ήπατος. Οι ερευνητές βέβαια εξακολουθούν να μαθαίνουν για την επίδραση του καφέ στο ήπαρ, αλλά υποψιάζονται ότι τα οφέλη για την υγεία μπορούν να αποδοθούν στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του καφέ.

Πηγή: BMC Public Health “All coffee types decrease the risk of adverse clinical outcomes in chronic liver disease: a UK Biobank study