Το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου γιορτάζονται οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2023 και διάφορα μουσεία σ’ όλη την χώρα διοργανώνουν εκδηλώσεις εορτασμού. Μια ευκαιρία για να επισκεφτείς μαζί με οικογένεια και φίλους αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία του τόπου μας.

Το Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει στον εορτασμό με το οικογενειακό πρόγραμμα «Αναζητώντας το σήμερα σε ιστορίες του χθες». Το πρόγραμμα είναι εναρμονισμένο με το φετινό πανευρωπαϊκό θέμα «Πολιτιστική Κληρονομιά και Παράδοση. Μαρτυρίες του Χθες στο Σήμερα».

Με οδηγό το φανταστικό ημερολόγιο της Φειδούς, μίας μικρής Αθηναίας του 5ου αι. π.Χ., τα παιδιά προσεγγίζουν με διαφορετική ματιά τα εκθέματα του Μουσείου. Ακούν ιστορίες από την αρχαιότητα, εξερευνούν μύθους, γνωρίζουν αρχαίες συνήθειες, ανάγκες και δοξασίες και τις συνδέουν με τη σημερινή εποχή. Στο τέλος, γεμίζουν τη δική τους «χρονοκάψουλα» με όλα όσα θα ήθελαν να διατηρηθούν για τις επόμενες γενιές.

Ώρες: 10:30 π.μ. & 12:30 μ.μ.
Διάρκεια: 90 λεπτά
Ηλικίες: Παιδιά 6 έως 12 ετών και οι συνοδοί τους
Κόστος συμμετοχής: Η συμμετοχή είναι ελεύθερη για τα παιδιά. Για τους συνοδούς είναι απαραίτητη η έκδοση εισιτηρίου ημέρας.
Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού, την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023, από τις 5 μ.μ. έως τις 8 μ.μ., η είσοδος στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου θα είναι ελεύθερη για τους επισκέπτες.

Το Επιγραφικό Μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό προβάλλοντας τις «Παραστατικές Τέχνες, Γιορτές και Τελετές: Μαρτυρίες των αρχαίων επιγραφών» με ξενάγηση σε επιλεγμένα εκθέματα που αφορούν στο θέατρο, τις γιορτές και τις τελετές στην αρχαιότητα, πρακτικές και συνήθειες που κληροδοτήθηκαν από την ελληνική αρχαιότητα στον σύγχρονο κόσμο.

Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23/9 στις 12:00 από την αρχαιολόγο του Επιγραφικού Μουσείου κ. Ειρήνη Χωρέμη και θα διαρκέσει μία ώρα. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο συμμετέχει με τη δράση Ανοίξτε τα μπαούλα. Η δράση σχεδιάστηκε και θα πραγματοποιηθεί από τη δημιουργό Μαγδαληνή Δρούμπουλα, (Magdalene D), η οποία διασώζει και προβάλλει παλαιότερα και νεότερα εργόχειρα, ενσωματώνοντάς τα σε ρούχα σύγχρονης αισθητικής.

Οι συμμετέχοντες καλούνται να ανοίξουν τα μπαούλα τους και να ανασύρουν εργόχειρα (κεντήματα, δαντέλες, υφαντά), που θα ήθελαν να αξιοποιήσουν σε σύγχρονες δημιουργίες, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις τεχνικές συντήρησης και καθαρισμού τους. Στη δράση περιλαμβάνεται ανάγνωση κειμένων της δημοσιογράφου-συγγραφέως Βάλιας Πετούρη με συνοδεία φλάουτου από τον Γιώργο Ζαρκάδα.

Η δράση αυτή θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, 11πμ. – 1μμ., και η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά το Σάββατο στις 18.30 πραγματοποιείται η περιήγηση «Οι υφάντρες του Μουσείου», αναδεικνύοντας την αρχαία υφαντική. Επίσης, την ίδια ημέρα θα προβληθεί η παρουσίαση του ομότιμου καθηγητή του ΕΜΠ Θεοδόση Τάσιου για την «Τεχνολογία κατά την περιπλάνηση του Οδυσσέως», ενώ ο ακαδημαϊκός Πάρης Ποτηρόπουλος, κύριος ερευνητής Ελληνικής Λαογραφίας, θα δώσει διάλεξη με θέμα «Υφαίνοντας (σ)τον τόπο: Σύγχρονες μορφές της παραδοσιακής υφαντικής τέχνης». Τέλος, η υφάντρα Ελένη Παύλου θα παρουσιάσει τη σύγχρονη εφαρμογή της υφαντικής, μέσα από την ομιλία της «Υφαντική, μια πανάρχαια τέχνη στο σήμερα». Η είσοδος στο μουσείο είναι ελεύθερη.

Θεματικές περιηγήσεις θα πραγματοποιήσει και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, με ελεύθερη είσοδο για αυτό το σαββατοκύριακο. Συγκεκριμένα, το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου αρχαιολόγοι θα περιηγήσουν το κοινό σχετικά με τον «Καλλωπισμό στην Αρχαία Αίγυπτο», ώρα 11.00-12:00. Πρόκειται για μια θεματική περιήγηση σε επιλεγμένα αντικείμενα καλλωπισμού της Συλλογής Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων, προκειμένου το κοινό να έρθει σε επαφή με μια αρχαία κοινωνική πρακτική που σχετίζεται με την ομορφιά, η οποία συνεχίζεται έως τις μέρες μας.

Και στη συνέχεια θα ακολούθησει η περιήγηση «Τάματα: ελπίδα και πίστη», ώρα 12.00-13:00. Μια περιήγηση στη Συλλογή Γλυπτών του Μουσείου, με κεντρικό θέμα τα λίθινα τάματα-ομοιώματα μελών του ανθρώπινου σώματος που προσφέρονταν στους θεούς ως παράκληση ή ως ευχαριστία. Επιπλέον, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα πρόσφατης αρχαιομετρικής έρευνας σε ένα από τα ανατομικά αναθήματα της Συλλογής Γλυπτών καθώς και η αρχαιολογική ερμηνεία τους.

Κάνε μια βόλτα λοιπόν στα μουσεία της χώρας μας για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.