Το γνώριζες ότι περίπου το 43% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι δίγλωσσο; Δηλαδή μιλάμε για περίπου 3,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους, δεν τους λες και λίγους. Η γνώση δύο ή περισσότερων γλωσσών θεωρείται ότι αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία στον εργασιακό κόσμο. Στελέχη που μιλάνε πάνω από δύο ξένες γλώσσες θεωρούνται περιζήτητα, ειδικά για θέσεις στη διεθνή αγορά.

Ακόμη και για όσους μιλούν μόνο μία γλώσσα, η εκμάθηση μιας άλλης αποτελεί προτεραιότητα. Μια πρόσφατη μελέτη του Βρετανικού Συμβουλίου του 2023 αποκάλυψε ότι το 26% των ενηλίκων του Ηνωμένου Βασιλείου μετανιώνει που δεν έμαθε ποτέ να μιλάει μια άλλη γλώσσα με ευχέρεια.

Ένας λόγος για τον οποίο η εκμάθηση μιας νέας γλώσσας στην ενήλικη ζωή είναι δύσκολη είναι η πολυπλοκότητα και η χρονική δέσμευση που απαιτεί. Από την εκμάθηση των γραπτών χαρακτήρων και της γραμματικής έως την κατανόηση των διαφορετικών τονισμών και ήχων, πολλοί αγωνίζονται να παραμείνουν προσηλωμένοι στη βασική γλωσσική τους εκπαίδευση.

Οι περισσότεροι θεωρούν ότι η εκμάθηση ξένων γλωσσών είναι κάτι πολύ δύσκολο, και πολλοί φοβούνται καν να το προσπαθήσουν. Αντί όμως να σε καταβάλλει η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας, μπορείς αρχικά να δεις τον χρόνο που χρειάζεται για να μάθεις μια συγκεκριμένη γλώσσα και μετά να επιλέξεις μία, ανάλογα με το πρόγραμμά σου.

Ορισμένες ξένες γλώσσες, όπως τα ισπανικά ή τα σουηδικά για παράδειγμα χρειάζονται 24-30 εβδομάδες, άλλες όπως τα γερμανικά ή τα σουαχίλι 36 εβδομάδες και οι πιο δύσκολες γλώσσες πως τα ουκρανικά, τα χίντι (ινδικά) ή τα ιαπωνικά υπολογίζεται ότι χρειάζονται 44 εβδομάδες και 88 εβδομάδες.

Με τόσες σύγχρονες μεθόδους στη διάθεσή σου, η εκμάθηση των ξένων γλωσσών, έχει γίνει πια παιχνιδάκι. Επίσης, είναι πολλές οι εφαρμογές που μπορείς να τις κατεβάσεις και στο κινητό σου που σε βοηθούν να μάθεις μια ξένη γλώσσα σε λίγες μόνο βδομάδες! Μια ωραία αλλαγή, αν έχεις βαρεθεί τα ίδια και τα ίδια, που μπορεί να σε ωφελήσει και στην καριέρα σου.

Άσε που μπορεί να γίνεις ένα πολύ καλό παράδειγμα για τα παιδιά ή τα εγγόνια σου! Το να μπορεί κάποιος να συνεννοείται σε γλώσσες, εκτός της μητρικής του, είναι σίγουρα ένα πλεονέκτημα, που πολλοί θα ζήλευαν.

Αν μιλάς μόνο ελληνικά, ποια άλλη γλώσσα θα ήθελες να μάθεις; Γιατί ποτέ δεν είναι αργά για να μάθεις κάτι καινούργιο και να εμπλουτίσεις τις γνώσεις σου! Ξεκίνα σήμερα κιόλας!