Εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από μοναξιά και περισσότεροι από 300 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως δεν έχουν ούτε έναν φίλο, σύμφωνα με στοιχεία της Gallup. Επίσης, πάνω από το 20% των ανθρώπων δεν έχουν φίλους ή συγγενείς στους οποίους μπορούν να βασιστούν όποτε τους χρειάζονται. Τρομακτικά ποσοστά…

Ο μέσος άνθρωπος ξοδεύει περισσότερα από 9 χρόνια στην εργασία του. Πλέον είναι πιο πιθανόν να δημιουργήσεις φιλίες σ’ ένα εργασιακό περιβάλλον, παρά οπουδήποτε αλλού, καθώς οι περισσότεροι περνούν μεγάλο μέρος της ζωής τους στη δουλειά τους και έτσι εκεί είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν φιλίες.

Ωστόσο, από όλα όσα κάνουν οι εταιρείες για να βελτιώσουν τη ζωή των εργαζομένων και να προωθήσουν την ευτυχία τους, η κοινωνική ευημερία είναι η πτυχή στην οποία επενδύουν λιγότερο. Σε παγκόσμιο επίπεδο μόνο τρεις στους 10 εργαζόμενους παραδέχονται ότι έχουν έναν καλό φίλο στη δουλειά.

Γιατί οι φιλίες στο εργασιακό περιβάλλον είναι κάτι που θα έπρεπε να ενδιαφέρει τις εταιρίες;

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες εταιρίες ισχυρίζονται ότι οι άνθρωποι είναι το μεγαλύτερο περιουσιακό τους στοιχείο, πολλά στελέχη έχουν την απαίτηση από τους υπαλλήλους να αφήνουν την προσωπική τους ζωή πίσω με το που έρχονται στη δουλειά. Ωστόσο, τα στοιχεία της Gallup δείχνουν ότι η ύπαρξη ενός καλό φίλου στη δουλειά συνδέεται στενά με τα επιχειρηματικά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της κερδοφορίας, της ασφάλειας, του ελέγχου των αποθεμάτων και της διατήρησης των εργαζομένων.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και του Πανεπιστημίου της Μινεσότα όχι μόνο επιβεβαίωσαν ότι οι στενές φιλίες αυξάνουν την παραγωγικότητα στον εργασιακό χώρο, αλλά βρήκαν και το γιατί, οι φίλοι είναι πιο αφοσιωμένοι, επικοινωνούν καλύτερα και ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλον. Και σύμφωνα με μια παγκόσμια μελέτη του Διεθνούς Προγράμματος Κοινωνικών Ερευνών (ISSP), «οι διαπροσωπικές εργασιακές σχέσεις έχουν σημαντική επίδραση στην εργασιακή ικανοποίηση του μέσου εργαζομένου. Οι σχέσεις κατατάσσονται στην πρώτη θέση μεταξύ… 12 τομέων της ποιότητας του χώρου εργασίας όσον αφορά τη δύναμη να εξηγούν τη διακύμανση της εργασιακής ικανοποίησης».

i-dinami-filias-ergasiako-periballon-3

Αν η αυξημένη παραγωγικότητα, η κερδοφορία, η ικανοποίηση από την εργασία και η διατήρηση δεν είναι αρκετά, τα τελευταία ευρήματα της Gallup δείχνουν ότι από την αρχή της πανδημίας, το να έχεις έναν καλό φίλο στη δουλειά έχει ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο σε θέματα – όπως η πιθανότητα των εργαζομένων να συστήσουν τον χώρο εργασίας τους, η πρόθεση να φύγουν και η συνολική ικανοποίηση. Με την αναπόφευκτη αύξηση της εξ’ αποστάσεως και της υβριδικής εργασίας, οι καλοί φίλοι στο εργασιακό περιβάλλον έχουν γίνει σωσίβια που παρέχουν κρίσιμη κοινωνική σύνδεση, συνεργασία και υποστήριξη του ενός με τον άλλο σε περιόδους αλλαγών.

Δυστυχώς, η πανδημία όχι μόνο επιδείνωσε την παγκόσμια μοναξιά, αλλά επιβάρυνε και τις φιλίες στο χώρο εργασίας. Μεταξύ των ανθρώπων που εργάζονται σε υβριδικά περιβάλλοντα, η Gallup έχει παρατηρήσει μείωση κατά πέντε μονάδες σε όσους δηλώνουν ότι έχουν έναν καλό φίλο στη δουλειά τους από το 2019.

Χτίζοντας μόνιμες φιλίες στην εργασία

Είτε ένας χώρος εργασίας απαιτεί φυσική παρουσία, είτε είναι εξ’ αποστάσεως ή υβριδικός, μια κουλτούρα που δίνει προτεραιότητα και ενθαρρύνει τις εργασιακές φιλίες είναι καλή για τους εργαζόμενους και για την ευημερία της εταιρίας.

Πώς μπορούν λοιπόν οι διευθυντές να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν έναν θετικό προς τη φιλία εργασιακό χώρο, ο οποίος θα αποδίδει μετρήσιμα αποτελέσματα, ενώ παράλληλα θα συμβάλλει στην καταπολέμηση της παγκόσμιας επιδημίας της μοναξιάς; Ακολουθούν ορισμένες ιδέες:

Με την καθιέρωση ενός συστήματος φίλων

Όλοι χρειάζονται έναν φίλο, ειδικά όταν είναι νέοι σε μια εταιρεία. Η ομαδοποίηση των νεοπροσληφθέντων με πιο παλιούς υπαλλήλους μπορεί να επιταχύνει την ενσωμάτωση και την παραγωγικότητα. Οι φίλοι στο χώρο εργασίας όχι μόνο μπορεί να δώσουν στους νεοπροσληφθέντες συμβουλές, όπως πού βρίσκονται τα διάφορα πράγματα και ποιοι είναι οι άγραφοι κανόνες, αλλά και να τους βοηθήσουν να δημιουργήσουν σχέσεις με άλλους ανθρώπους στην εταιρεία. Και μερικές από αυτές τις αρχικές συνδέσεις είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε μακροχρόνιες σχέσεις.

Το κλειδί για ένα αποτελεσματικό σύστημα φίλων είναι η συχνότητα των αλληλεπιδράσεων. Η Microsoft διαπίστωσε ότι όταν οι νεοπροσληφθέντες της συναντήθηκαν με τον φίλο τους περισσότερες από οκτώ φορές κατά τις πρώτες 90 ημέρες εργασίας τους, το 97% δήλωσε ότι ο φίλος τους τους βοήθησε να γίνουν γρήγορα παραγωγικοί. Αλλά όταν οι νεοπροσληφθέντες συναντήθηκαν με τον φίλο τους μόνο μία φορά κατά τη διάρκεια των πρώτων 90 ημερών, το ποσοστό αυτό ήταν μόνο 56%.

Με την αύξηση του προσωπικού χρόνου

Πριν από την πανδημία, η εργασία ήταν ένα μέρος όπου οι συνάδελφοι μπορούσαν να πιούν καφέ, να γευματίσουν και να συναντηθούν στον διάδρομο για αυτοσχέδιες συζητήσεις. Για τους ανθρώπους που άρχισαν να εργάζονται εξ’ αποστάσεως με πλήρη απασχόληση το 2020, μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές ήταν η απότομη μείωση των ωρών που αφιέρωναν για κοινωνική ενασχόληση με τους φίλους τους από τη δουλειά.

Η οικοδόμηση φιλικών σχέσεων απαιτεί να μιλάς, να βλέπεις και να βρίσκεσαι με ανθρώπους. Ο καλύτερος τρόπος για να συνδεθείς είναι να βλέπει ο ένας τον άλλον – ακόμη και αν πρόκειται για Zoom ή FaceTime. Αλλά τουλάχιστον, οι συνάδελφοι πρέπει να μιλούν περισσότερο και να στέλνουν λιγότερα emails. Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο δεν θα αντικαταστήσει ποτέ την προσωπική επικοινωνία. Επιπλέον, είναι πολύ πιο εύκολο να παρερμηνεύσεις τι εννοεί κάποιος μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Οι ηγέτες των επιχειρήσεων πρέπει να δίνουν το παράδειγμα, να επικοινωνούν περισσότερο από κοντά και να στέλνουν λιγότερα email. Επιπλέον, οι ηγέτες μπορούν να ενθαρρύνουν τις προσωπικές αλληλεπιδράσεις αναθεωρώντας τις προσδοκίες, καθιερώνοντας νέους πολιτιστικούς κανόνες, ακόμη και ενημερώνοντας για τις αλλαγές στον χώρο εργασίας.

Η έκθεση σε νέους ανθρώπους δημιουργεί ευκαιρίες να γνωρίσεις νέους φίλους. Προγραμμάτισε κοινωνικές εκδηλώσεις, συναντήσεις ή γεύματα στο χώρο εργασίας. Οι περισσότεροι χώροι εργασίας είναι διαμορφωμένοι έτσι ώστε οι άνθρωποι να βρίσκονται σε πιο κοντινές αποστάσεις. Για σκέψου, πού αλλού περνάς τόσο πολύ χρόνο με ανθρώπους διαφορετικούς από σένα, που όμως όλοι εργάζεστε για την επίτευξη ενός κοινού στόχου; Και πού αλλού εξαρτάσαι τόσο πολύ από τις προσπάθειες των άλλων;

Με την ενθάρρυνση της επικοινωνίας και της συνεργασίας

Όταν οι άνθρωποι μοιράζονται έναν κοινό στόχο και πετυχαίνουν σπουδαία πράγματα μαζί, δημιουργούν μια σύνδεση. Η χαρά είναι να δουλεύεις μαζί με άλλους για να παράγεις κάτι νέο και μαγικό.

Αν έχεις συμμετάσχει ποτέ σε ένα εταιρικό «jam session», γνωρίζεις το συναίσθημα. Και οι υπάλληλοί θέλουν να το νιώσουν αυτό – την ικανοποίηση και την υπερηφάνεια που νιώθουν όταν δημιουργούν κάτι σπουδαίο και ταυτόχρονα διασκεδάζουν. Οι καλύτεροι φίλοι εμπιστεύονται, αποδέχονται και συγχωρούν ο ένας τον άλλον. Και όταν εργάζονται μαζί, η έρευνα της Gallup έχει δείξει ότι είναι σημαντικά πιο πιθανό να δεσμεύσουν τους πελάτες και τους εσωτερικούς συνεργάτες, να κάνουν περισσότερα πράγματα σε λιγότερο χρόνο, να υποστηρίξουν έναν ασφαλέστερο χώρο εργασίας, να καινοτομήσουν και να μοιραστούν ιδέες και να διασκεδάσουν στη δουλειά.

Με περισσότερη ελευθερία για κοινωνικές αλληλεπιδράσεις

i-dinami-filias-ergasiako-periballon-2

Χάρη στην πανδημία, οι μέρες των σχεδόν υποχρεωτικών happy hours και παρόμοιων εκδηλώσεων σχεδιασμένες για να ενθαρρύνουν τους εργαζόμενους να μείνουν μέχρι αργά για δραστηριότητες ομαδικής ανάπτυξης ίσως να εκλείψουν. Κάποιος μπορεί να επιβάλλει πολιτικές ή εκπαίδευση, αλλά δεν μπορεί να υποχρεώσει τους ανθρώπους να γίνουν φίλοι. Και σίγουρα κανείς δεν επιθυμεί οι υπάλληλοι μια εταιρίας να αρχίσουν να μισούν και μόνο τη σκέψη των εταιρικών πάρτι.

Το να αγνοεί μια εταιρία τις φιλίες στον εργασιακό χώρο σημαίνει να αγνοεί την ανθρώπινη φύση. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι θα ικανοποιήσουν τις κοινωνικές τους ανάγκες, ανεξάρτητα από το τι τους επιβάλλεται.

Στις ΗΠΑ, δύο στους 10 εργαζόμενους περνούν μεγάλο μέρος της ημέρας νιώθοντας μοναξιά. Για τους υπαλλήλους που δεν έχουν φίλους στους οποίους μπορούν να βασιστούν, η δουλειά μπορεί να είναι δυστυχισμένη – και αυτή η δυστυχία μπορεί να κάνει τη ζωή τους χειρότερη από το να μην έχουν καθόλου δουλειά.

Όμως οι εταιρείες που δίνουν προτεραιότητα στην κοινωνική ευημερία των εργαζομένων τους και δίνουν ευκαιρίες στους ανθρώπους να κάνουν φίλους στη δουλειά, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επίλυση της επιδημίας της μοναξιάς, η οποία πλήττει πάρα πολύ μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας.

Ένα κοινωνικό μήνυμα, τροφή για σκέψη…