Μια απώλεια που σηματοδοτεί την πορεία μιας ζωής, όταν οι προσωπικές θυσίες μετατρέπονται σε θαυμαστά έργα, όταν η θλίψη μετατρέπεται σε αγάπη, τότε γεννιέται ο «Άμλετ»! Ένα ιστορικό μυθιστόρημα βασισμένο στην αληθινή ιστορία του μοναχογιού του Ουίλιαμ Σαίξπηρ που χάθηκε σε νεαρή ηλικία. Ο ενδόμυχος φόβος κάθε γονέα, αυτός του χαμού ενός παιδιού που μερικές φορές γίνεται μια τραγική πραγματικότητα.

Ο «Άμνετ» της Maggie O’ Farrell, είναι ένα διεθνές best seller, το καλύτερο βιβλίο του 2020 σύμφωνα με το BBC και σίγουρα ένα από τα κορυφαία βιβλία της χρονιάς που πέρασε. Στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός!

Η ιστορία διαδραματίζεται στην Αγγλία του 16ου αιώνα, στο Στράτφορντ. Το μυθιστόρημα απεικονίζει τις συναισθηματικές, οικογενειακές και καλλιτεχνικές επιπτώσεις του πιο διάσημου θεατρικού συγγραφέα, του Σαίξπηρ, όταν ο ίδιος και η γυναίκα του η Άγκνες χάνουν τον μοναχογιό τους, τον Άμνετ, από τη βουβωνική πανώλη το 1956. Τέσσερα χρόνια μετά, ο συγγραφέας εκδίδει το αριστούργημά του, τον Αμλετ, μια μικρή παραλλαγή του ονόματος του γιού του, όπου ο πατέρας πεθαίνει και ο γιός ζει.

Κατά τη διάρκεια του μυθιστορήματος η O’ Farrell καταγράφει με ιδιαίτερη μαεστρία την πορεία της θανατηφόρας αυτής ασθένειας που πλήττει και την οικογένεια του Σαίξπηρ. Η πορεία του ψύλλου, μέσα από γάτες, αρουραίους, ναυτικούς, αξιωματικούς, υαλουργούς και κουτιά με γυάλινες χάντρες. Ένα από αυτά τα κουτιά η δίδυμη αδελφή του Άμνετ, η Τζούντιθ, ξεπακετάρει με ενθουσιασμό όταν παραδίδεται σε μια μοδίστρα του Στράτφορντ που τις περίμενε με ανυπομονησία για το φανταχτερό φόρεμα μιας πελάτισσας.

Μη γνωρίζοντας την πηγή της ασθένειας των παιδιών της, η φτωχή Agnes αφήνεται να υποστεί τις συνέπειες. Μέσα από την αφήγηση προσφέρεται μια αξέχαστη δικαίωση της Άγκνες, μιας γυναίκας κατά έναν περίεργο τρόπο απουσιάζει από την ιστορία.

Το βιβλίο απαθανατίζει τα διάφορα στάδια της μητρότητας που μπορεί να αλλάξουν δραματικά τη ζωή μιας γυναίκας, από τον πόνο της γέννας μέχρι την αβάσταχτη θλίψη της απώλειας ενός παιδιού. Επίσης, περιγράφει μια ιστορία αγάπης μέσα από έναν γάμο που δοκιμάζεται σκληρά, καθώς και τον άρρηκτο δεσμό που υπάρχει στα δίδυμα αδέλφια.

Μια ιστορία που εντοπίζει κανείς κοονά με την κατάσταση που ζούμε σήμερα λόγω της τωρινής παγκόσμιας πανδημίας. Ένα μοναδικό μυθιστόρημα που δεν παύει να είναι επίκαιρο, μετά από 400 χρόνια!