Καθιερωμένη σχεδόν πια, η βιβλιοκριτική μας για το προσεχές σαββατοκύριακο. Αυτή τη φορά επιλέξαμε κάτι διαφορετικό, το βιβλίο της Karen M. McManus (το πρώτο της), που έγινε σειρά στο Netfix και επίσης #1 μπεστ σέλερ από τους New York Times.

Λύκειο – μια εποχή ακαδημαϊκών προκλήσεων, η δίνη των πρώτων ερωτικών περιπετειών και φιλίες που μπορεί να αντέξουν στη δοκιμασία του χρόνου. Αλλά στο πρωτοποριακό μυθιστόρημα της Karen M. McManus, «Ένας από εμάς λέει ψέματα», το λύκειο αποκτά μια πιο σκοτεινή απόχρωση. Εκεί όπου τα μυστικά παραμονεύουν σε κάθε ντουλάπι και η εμπιστοσύνη είναι τόσο εύθραυστη όσο οι σελίδες ενός φθαρμένου ημερολογίου.

Με φόντο το Bayview High, η McManus δημιουργεί μια αφήγηση που είναι τόσο συναρπαστική όσο και διορατική. Η ιστορία ξεκινά με μια απροσδόκητη ανατροπή: ο Σάιμον, ο διαβόητος κουτσομπόλης του σχολείου, πεθαίνει κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες κατά τη διάρκεια της τιμωρίας. Και κάπως έτσι, η φημολογία του σχολείου μετατρέπεται σε μια ολοκληρωμένη έρευνα για φόνο.

Οι τέσσερις πρωταγωνιστές μας: Μπρονγουίν, Κούπερ, Άντι και Νέιτ, ο καθένας από τους οποίους είναι εμβληματικός των κλασικών σχολικών αρχετύπων. Η McManus αναδεικνύει αριστοτεχνικά αυτούς τους χαρακτήρες πέρα από τα στερεότυπά τους, ξετυλίγοντας τα επιμέρους κομμάτια για να αποκαλύψει περίπλοκα άτομα με φόβους, φιλοδοξίες και μυστικά (πολλά μυστικά).

Καθώς ξετυλίγεται η αφήγηση, οι εναλλασσόμενες οπτικές γωνίες σου προσφέρουν μια βαθιά εντρύφηση στη ζωή του κάθε υπόπτου, δημιουργώντας έναν περίπλοκο ιστό μυστηρίων που προκαλεί ερωτήματα σε κάθε ανατροπή: Ποιος λέει την αλήθεια;

Αυτό που κάνει το «Ένας από εμάς λέει ψέματα» να ξεχωρίζει είναι η βαθιά εξερεύνηση της σύγχρονης εφηβικής ζωής. Η McManus δεν αποφεύγει να ασχοληθεί με το άδυτο της εφηβείας, από το βάρος των κοινωνικών προσδοκιών και της πίεσης των συνομηλίκων μέχρι τη βαθιά επίδραση των φημών στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Αν ψάχνεις για ένα νεανικό μυθιστόρημα μυστηρίου που συνδυάζει άψογα την αγωνία με το αιχμηρά κοινωνικά σχόλια, τότε αυτό το μυθιστόρημα πρέπει να το διαβάσεις. Δεν απευθύνεται μόνο στους εφήβους, αλλά και σε όποιον έχει περάσει από το λύκειο και γνωρίζει τις καταστάσεις και τα άγχη των παιδιών αυτής της ηλικίας και φυσικά και σε όσους απλά θέλουν να απολαύσουν ένα ένα καλοδουλεμένο μυστήριο. Το βιβλίο «Ένας από εμάς λέει ψέματα» χρησιμεύει ως υπενθύμιση για τις μάσκες που φοράμε και τα όρια που θα φτάσουμε για να προστατεύσουμε τα βαθύτερα μυστικά μας.

Σ’ έναν κόσμο φευγαλέων ψηφιακών αλληλεπιδράσεων και εφήμερων τάσεων, το «Ένας από εμάς λέει ψέματα» της Karen M. McManus είναι μια απόδειξη της διαχρονικής γοητείας μιας συναρπαστικής ιστορίας που σε κρατάει σε εγρήγορση μέχρι το τέλος.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο και μπορείς να το προμηθευτείς εδώ.