Για τους αθεράπευτα ρομαντικούς κι όχι μόνο, ένα μυθιστόρημα που θα σε ταξιδέψει σε περιοχές της Ρωσίας με ερωτικές, πολιτικές και κοινωνικές αφηγήσεις. Το βιβλίο της Εκατερίνα Γκραφ, «Η γυναίκα που λαχταρούσε να αγαπήσει», που επανακυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Kaktos, είναι το πρώτο μέρος μιας ιδιάζουσας τριλογίας.

Η πρωταγωνίστρια του βιβλίου η Ελισαβέτα Τροπίνινα, μια ιδιαίτερη γυναίκα με ισχυρά θέλω και άποψη από μικρή ηλικία μας ταξιδεύει στις αγωνίες, στις σχέσεις, στους γάμους και στις επιθυμίες της. Η Ελισαβέτα ήταν μια γυναίκα που ήθελε πάντα να προσφέρει, μέσα από τη ζωή της και από τις πράξεις της. Η κάθε πράξη και επιλογή της είχε και συνέπειες, άλλοτε επιθυμητές άλλοτε όχι.

Η ζωή της σημαδεύτηκε από τέσσερις άνδρες. Κάποιους από αυτούς τους ερωτεύτηκε πραγματικά, κάποιους προσπάθησε να τους αγαπήσει. Πάθη, έρωτες και μίση διαδραματίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της. Το συναίσθημα της αγάπης όμως δεν είναι εύκολο να το ελέγξεις. Όντας μια γυναίκα στην πρώην ΕΣΣΔ τα δικαιώματά της ήταν περιορισμένα και σίγουρα όχι ισότιμα με τους άνδρες. Ήταν πολλές οι φορές που η Ελισαβέτα αναγκάστηκε να υπομείνει την καταπίεση ακόμα και τον εξευτελισμό για να μπορέσει να επιβιώσει.

Μέσα από τις πολυάριθμες σελίδες του βιβλίου περιγράφονται οι αγώνες των γυναικών για να κατακτήσουν τα δικαιώματα που είχαν στερηθεί για πολλά χρόνια. Αγώνες που δεν ήταν πάντα εύκολοι και είχαν πολλές φορές ακριβό τίμημα. Αν δεν πολεμήσεις όμως, δε θα μπορέσεις να αποκτήσεις αυτό που επιθυμείς!

Όταν κάποιος προδίδει την εμπιστοσύνη σου, το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι είναι η εκδίκηση. Μπορείς όμως με την εκδίκηση να κερδίσεις όσα έχασες; Ή βυθίζεσαι κι εσύ σ’ έναν σκοτεινό κόσμο; Η συγχώρεση αν και δεν είναι πάντα εύκολο να γίνει, μπορεί να σε φέρει πιο κοντά στην επιζητούμενη ηρεμία και γαλήνη. Οι σκέψεις της ηρωίδας είναι διάχυτες και η ίδια παλεύει για να μπορέσει να συγκροτήσει τον εαυτό της και να ξαναφτιάξει τη ζωή της.

«Η γυναίκα συγχωρεί, υποτάσσεται ή επαναστατεί, αλλάζει τα δεδομένα της, ταπεινώνεται και ταπεινώνει, ή ξεσηκώνεται και αντιπαλεύει τη μοίρα της…. Μερικές φορές στη μάχη της με το θεριό χάνει τα πάντα. Τότε, αφού κλάψει λίγο λυτρωτικά, δίχως ποτέ να λυγίσει, βρίσκει ξανά τη δύναμη να συνεχίσει τον δρόμο της.»

Ένα μυθιστόρημα, ωδή στη γυναικεία ψυχή και δύναμη, που κρύβεται σ’ όλες τις γυναίκες!