Σίγουρα θα έχεις ακούσει για τις θεραπευτικές ιδιότητες του κουρκουμά στην υγεία και την  ισχυρή αντικαρκινική δράση του. Όμως η «χρυσή» υπερτροφή έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα και κατά της γήρανσης, των πανάδων και των δυσχρωμιών στα χέρια που εμφανίζονται σε μεγαλύτερη ηλικία.

Πάνω από 12.000 άρθρα, που δημοσιεύονται στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ αναφέρονται στις ευεργετικές ιδιότητες του μπαχαρικού στον οργανισμό που το κατατάσσει στην κορυφή των πιο ευεργετικών θεραπευτικών βοτάνων, με τη λίστα να συμπληρώνουν το σκόρδο, η κανέλα, το τζίνσενγκ, το τζίντζερ και το γάλα γαϊδουράγκαθου.

Έτσι εκτός από ισχυρό αντικαρκινικό και αντιφλεγμονώδες συστατικό, ο κουρκουμάς κάνει θαύματα και στο δέρμα καθώς επουλώνει πληγές, μειώνει την ακμή και καταπολεμά την ψωρίαση. Μάλιστα αμερικανική μελέτη έδειξε ότι θα μπορούσε να θεραπεύσει το 97% των περιπτώσεων ψωρίασης σε 15 μέρες!

Εξίσου εντυπωσιακή όμως είναι η αντιγηραντική δράση του καθώς καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, τον βασικό παράγοντα γήρανσης, και τις πανάδες. Ο κουρκουμάς μέσω της κουρκουμίνης, διατηρεί την υγρασία στο δέρμα προστατεύοντας το από τις ρυτίδες ενώ έχει διαπιστωθεί ότι εάν χρησιμοποιηθεί τοπικά (μέσω μιας μάσκας που μπορείς να φτιάξεις στο σπίτι) μειώνει σημαντικά τις πανάδες.

Το έναυσμα για να ψάξω περισσότερα τις ιδιότητες του κουρκουμά στην επιδερμίδα μου το έδωσε η Ινδή Priyanka Chopra η οποία μιλώντας για το «αγαπημένο» της προϊόν στην περιποίηση του δέρματος αναφέρθηκε στην λευκαντική μάσκα με κουρκουμά που φτιάχνει. Αναμειγνύει 2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι με 1-2 κουταλιές του γλυκού βρώμη και 1-2 κουταλιές του γλυκού κουρκουμά και απλώνει την μάσκα σε όλο της το πρόσωπο αποφεύγοντας την περιοχή των ματιών για μισή ώρα.

Αυτό όμως που με έκανε να την εμπιστευτώ είναι το ότι είναι μια «συνταγή» της γιαγιάς της που χρησιμοποιούν όλες οι γυναίκες στην οικογένεια της απλά γιατί … κάνει θαύματα!