Παρασκευή σήμερα και είπαμε να σου προτείνουμε ένα συγκλονιστικό βιβλίο για το σαββατοκύριακο που έρχεται. Το ξεκίνημά του είναι λίγο πολύ εντυπωσιακό και σε αιχμαλωτίζει από τις πρώτες κιόλας σελίδες. Η ιστορία αυτή απλά σε κρατάει αιχμάλωτο, μέχρι να φτάσεις στο τέλος της.

Πρόκειται για την «Λύτρωση» του συγγραφέα John Grisham από τις Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα. Ένα υπέροχο νομικό θρίλερ όπου ένας έφηβος δικάζεται φόνο και τον περιμένει η θανατική ποινή.

Ο Ντρου Γκαμπλ δεν μπορούσε να διαχειριστεί το συνεχές αίσθημα φόβου που διακατείχε το σπίτι του. Η μητέρα του είχε αποφασίσει να συγκατοικήσει μ’ έναν βοηθό σερίφη της πόλης, τον Στιούαρτ Κόφερ, αλλά ο άντρας αυτός γινόταν πολλές φορές επιθετικός και άκρως επικίνδυνος όταν επέστρεφε στο σπίτι του. Μεθυσμένος τις περισσότερες φορές ξυλοκοπούσε άγρια την μητέρα του και μερικές φορές κι εκείνον και την αδερφή του.

Κατά τη διάρκεια ενός ξυλοδαρμού, η μητέρα του Ντρου έπεσε στο πάτωμα, πιθανώς νεκρή. Η αδερφή του Κίρα, κρατούσε την μητέρα τους στην αγκαλιά της και νόμιζε ότι δεν ανέπνεε. Ο Ντρου είχε φτάσει στα όριά του και αποφάσισε να δώσει τέλος στον τρόμο, γνωρίζοντας ότι δεν τους είχε απομείνει κανείς πια σ’ αυτόν τον κόσμο. Παίρνοντας ένα όπλο, πυροβόλησε τον φίλο της μητέρας του, σκοτώνοντάς τον. Αυτό που δεν γνώριζε ήταν ότι η μητέρα του δεν πέθανε…

Ο δικηγόρος Τζέικ Μπρίγκανς εξακολουθεί να εργάζεται στο Κλέιτον του Μισισιπή, 5 χρόνια μετά την πιο συγκλονιστική υπόθεση δολοφονίας στην πόλη, όπου ένας μαύρος αθωώθηκε για φόνο. Αφού τον καλοπιάνουν να βοηθήσει στην υπόθεση Γκαμπλ, ο Μπρίγκανς δέχεται να βοηθήσει αλλά μόνο στα πρώτα στάδια. Ο Ντρου είναι δεκαέξι ετών, αλλά η σωματική και πνευματική του διάπλαση τον κάνουν να μοιάζει σαν ένα παιδί πολύ μικρότερης ηλικίας. Το ότι αυτό το παιδί δολοφόνησε έναν αξιοσέβαστο αστυνομικό προκαλεί θυμό και θλίψη στους κατοίκους της πόλης και η εισαγγελία πιέζει για τη θανατική ποινή.

Ο Τζέικ αρχίζει να οικοδομεί μια υπεράσπιση, ακόμη και όταν ο Ντρου έχει παραδεχτεί το έγκλημα. Προσπαθεί να βρει αρκετά παραθυράκια για να δείξει στους ενόρκους ότι δεν επρόκειτο για ένα αγόρι που ενήργησε με δόλο, αλλά από φόβο για τη ζωή του. Ωστόσο, ο Τζέικ πρέπει επίσης να καταπολεμήσει την παρόρμηση να στείλει αυτό το αγόρι στο θάνατο για τις πράξεις του, αλλά αυτό θα απαιτήσει εμπειρογνώμονες και ένα πάθος που υπερβαίνει τα συνηθισμένα κόλπα στις αίθουσες των δικαστηρίων για τα οποία έχει γίνει γνωστός.

Ο Τζέικ δεν είναι σε καμία περίπτωση πλούσιος, μ’ ένα γραφείο που κυριολεκτικά κρέμεται από μια κλωστή. Ωστόσο, έχει μια οικογένεια να τον στηρίζει και ανθρώπους στο γραφείο του που μπορούν να προσφέρουν πραγματικό έργο. Αποφασισμένος να βρει έναν τρόπο να απαλλάξει τον Ντρου από αυτόν τον εφιάλτη, ο Τζέικ μπορεί να έχει ένα ατού που θα τρομάξει την εισαγγελία και θα ανατρέψει την υπόθεση. Ωστόσο, θα πρέπει να το κρατήσει μυστικό και να αφήσει αυτόν τον μάρτυρα-έκπληξη μακριά από τα μάτια των κατοίκων του Κλάντον.

Από τον ντροπαλό και αφελή Ντρου μέχρι τον παθιασμένο εισαγγελέα που θέλει οπωσδήποτε έναν ένοχο για να εξυπηρετήσει τα δικά του συμφέροντα, η ιστορία ακροβατεί ανάμεσα σε διάφορους τύπους χαρακτήρων για να παρουσιάσει μια ιστορία που θα σε κάνει να αναρωτιέσαι ποια πλευρά θα έπρεπε να επιλέξεις. Μια υπόθεση ενδιαφέρουσα, με δυνατή πλοκή αλλά και γεμάτη ανατροπές καθ’ όλη τη διάρκειά της που αξίζει να διαβάσεις.

Και μην ξεχνάς να επισκέπτεσαι τη στήλη μας Book Lovers, όπου μπορείς να βρεις πολλές ενδιαφέρουσες βιβλιοπαρουσιάσεις, για όλα τα γούστα. Θα προσθέσουμε κι άλλες επιλογές, εντός της Μεγάλης Εβδομάδας. Οπότε, stay tuned!