Αν ανήκεις στην ομάδα των ψηφιακών νομάδων, ή αν έχεις τη δυνατότητα να εργάζεσαι εξ’ αποστάσεως και σου αρέσει να ανακαλύπτεις νέα μέρη και πολιτισμούς, τότε η Λατινική Αμερική ίσως να είναι ο επόμενος εργασιακός προορισμός σου.

Τι εννοούμε; Σε μέρη εκτός Ε.Ε. χρειάζεσαι συνήθως βίζα για να μπορέσεις να εργαστείς νόμιμα, και μπορεί να μην είναι και τόσο απλή διαδικασία, ειδικά για χώρες όπως οι Η.Π.Α. Μια χώρα της Λατινικής Αμερικής όμως, συγκεκριμένα η Κολομβία εγκαινίασε επισήμως τη βίζα για τους ψηφιακούς νομάδες.

Η Κολομβία είναι μια από τις πιο προσιτές επιλογές για τους ψηφιακούς νομάδες που αναζητούν ένα προσιτό μέρος για να ζήσουν. Αυτό το έθνος της Νότιας Αμερικής είναι εδώ και καιρό δημοφιλής κόμβος για ψηφιακούς νομάδες οι οποίοι έλκονται από τον πολιτισμό, τα ποικίλα τοπία και το χαμηλό κόστος ζωής της Κολομβίας.

Η Κολομβία προστίθεται τώρα στη λίστα με διάφορες άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο και εγκαινιάζει βίζες ψηφιακών νομάδων ειδικά σχεδιασμένες για απομακρυσμένους εργαζόμενους και επιχειρηματίες που θέλουν να ζήσουν στο εξωτερικό μακροπρόθεσμα. Η βίζα ψηφιακού νομάδα της Κολομβίας θα επιτρέψει στους επιτυχόντες αιτούντες να ζήσουν στη χώρα για έως και δύο χρόνια.

Χωρίς βίζα, οι Αμερικανοί για παράδειγμα μπορούν να μείνουν στην Κολομβία μόνο για 90 ημέρες, οι οποίες μπορούν στη συνέχεια να παραταθούν κατά άλλες 90 ημέρες, για συνολικά 180 ημέρες σε ένα έτος. Έτσι, η βίζα είναι ιδανική για όσους που θέλουν να περάσουν περισσότερους από έξι μήνες το χρόνο ζώντας στην Κολομβία.

Προκειμένου να υποβάλουν αίτηση, οι αιτούντες θα πρέπει να προσκομίσουν απόδειξη απασχόλησης από τη χώρα καταγωγής τους (ή απόδειξη αυτοαπασχόλησης) και να αποδείξουν κέρδη τουλάχιστον 3 εκατομμυρίων κολομβιανών πέσος μηνιαίως, ή περίπου 655 δολάρια ΗΠΑ μηνιαίως ή δηλαδή περίπου 600 ευρώ το μήνα. Οι αιτούντες θα πρέπει επίσης να αποδείξουν ότι διαθέτουν ασφάλιση υγείας. Αυτό καθιστά τη βίζα ψηφιακού νομάδα της Κολομβίας μία από τις ευκολότερες αιτήσεις, δεδομένων των λογικών απαιτήσεων εισοδήματος.

Η θεώρηση είναι διαθέσιμη για πολίτες με έγκυρο διαβατήριο από χώρες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των χωρών που απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης σύντομης διαμονής για την Κολομβία. Αυτό περιλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής.

Η χώρα έχει προσπαθήσει σκληρά να αποβάλει την επικίνδυνη φήμη της την τελευταία δεκαετία και είναι πλέον τόσο ασφαλής όσο ποτέ άλλοτε. Πόλεις όπως η Μπογκοτά, το Μεντεγίν, το Κάλι, η Καρταχένα και η Santa Marta αποτελούν ιδανικές βάσεις για ψηφιακούς νομάδες που θέλουν να απολαύσουν έναν υπέροχο τρόπο ζωής και να εξερευνήσουν τη χώρα στον ελεύθερο χρόνο τους.

Η Μπογκοτά, η πρωτεύουσα της Κολομβίας, είναι ένα εξαιρετικό μέρος για τους ψηφιακούς νομάδες που θέλουν την ατμόσφαιρα μιας μεγάλης πόλης και να ζουν σε έναν βολικό διαπολιτισμικό κόμβο. Το Μεντεγίν είναι γνωστό ως «Η πόλη της αιώνιας άνοιξης», ενώ το Κάλι είναι μια άλλη μικρότερη πόλη δημοφιλής για τη νυχτερινή της ζωή και είναι γνωστή ως η πρωτεύουσα της σάλσα και της ρούμπα της Κολομβίας. Αν τώρα επιθυμείς ένα πιο τροπικό κλίμα, η πολύχρωμη Καρταχένα στην ακτή της Καραϊβικής αποτελεί μια εξαιρετική βάση, ενώ η πόλη Σάντα Μάρτα αποτελεί πύλη για υπέροχες παραλίες και εθνικά πάρκα.

Η Κολομβία είναι μια εξαιρετική τοποθεσία για εργαζόμενους εξ’ αποστάσεως που χρειάζεται να εργάζονται με την ώρα των ΗΠΑ, επειδή η χώρα τηρεί την κανονική ώρα Κολομβίας, η οποία ευθυγραμμίζεται με την ανατολική ή την κεντρική ώρα (Eastern Time ή Central Time) ανάλογα με την εποχή του έτους (δεν τηρείται θερινή ώρα).

Είναι επίσης ένα απίστευτα προσιτό μέρος για να ζήσει κανείς. Η International Living ανακήρυξε την Κολομβία ως το φθηνότερο μέρος για να ζήσει κανείς το 2023 με την καλύτερη ποιότητα ζωής. Τα χρήματά σου θα καλύψουν τα πάντα στην Κολομβία, από τη στέγαση μέχρι τα τρόφιμα και τις μεταφορές.

Αν έχεις διάθεση για μία αλλαγή ή θέλεις να ανακαλύψεις μια άλλη χώρα και να ζήσεις κάτι διαφορετικό, τότε αυτή ίσως είναι η ευκαιρία σου! Ανεξάρτητα από το πού θα επιλέξεις να πας, η Κολομβία είναι μια από τις καλύτερες οικονομικά προσιτές βάσεις για ψηφιακούς νομάδες στον κόσμο.