Τι είναι το κάρμα και πόσο μπορεί να επηρεάσει τη ζωή μας; Αν και πολλοί πιστεύουν ότι έχει τις ρίζες του στην Ανατολή, ακόμα και οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν τη σημασία του και το χρησιμοποιούσαν στη ζωή τους.

Σίγουρα θα έχεις ακούσει τις φράσεις «Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον» ή «Ανάγκα και οι θεοί πείθονται» που υποδηλώνουν ότι το κάρμα – ανάγκη εξουσιάζει τους πάντες και τα πάντα. Μπορεί να το έχεις ακούσει ακόμα και ως «Μοίρα», το μερίδιο που αναλογεί σε καθέναν σ’ αυτόν τον κόσμο. Γενικά το κάρμα έχει γενική ισχύ και αποτελεί μια παγκόσμια γνώση, από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας. Μόνο το όνομά του άλλαζε από λαό σε λαό.

Η λέξη κάρμα σημαίνει δράση, κίνηση και επομένως το κάρμα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής. Η ζωή βασίζεται στην ισορροπία και το κάρμα συνιστά μια διορθωτική δύναμη, η οποία σώζει τη ζωή και αποτρέπει την καταστροφή. Το κάρμα επιζητεί να διασφαλίσει την ύπαρξη, τη σωτηρία και την ευτυχία όλων των πλασμάτων.

«Η σωτήρια όμως και η ευτυχία εξασφαλίζονται με την υπέρβαση της ατέλειας, πράγμα το οποίο επιτυγχάνεται με την τελειοποίηση, επομένως μέσω της εξελικτικής διαδικασίας. Το κάρμα, ο ακριβοδίκαιος νόμος που τοπολογεί το καθετί στη θέση που πρέπει, αποδίδει στον καθένα τους καρπούς των πεπραγμένων του και τον θέτει στην εξελικτική βαθμίδα που του αρμόζει. Έτσι, το κάρμα είναι ο μοχλός της εξέλιξης…»

Το κάρμα συνιστά μια σωτήρια διαδικασία, η οποία πηγάζει από την αγάπη, παρά το ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι επώδυνη, όπως επώδυνη είναι και κάθε θεραπευτική αγωγή.

Σε πολλούς ανθρώπους δίνονται ευκαιρίες να βελτιώσουν το κάρμα τους και συνάμα τη ζωή τους, το αν όμως το επιτυγχάνουν ή όχι, στηρίζεται στο κατά πόσο είναι ειλικρινείς οι προσπάθειές τους. Η αδιαφορία και η αγνωμοσύνη, καθώς και η συκοφαντία και η βλασφημία, λειτουργούν αρνητικά στο κάρμα. Δεν γίνεται κάποιος να θεωρεί τον εαυτό του συνέχεια αθώο θύμα και ότι οι άλλοι φταίνε για τα δεινά και τις συμφορές του. Ο καθένας πρέπει να λαμβάνει την ευθύνη των πράξεων του και καλύτερα να το κάνει πριν να είναι πολύ αργά. Γιατί η κατάληξη είναι είτε η σωτηρία, είτε η καταστροφή, ενδιάμεσος σταθμός δεν υπάρχει.

«Το να φορτώνεις κάποιον με ένα υπερβολικό βάρος είναι ασυγχώρητο, όπως και είναι ανάξιο να παραβλέπεις δυνατότητες. Μερικοί άνθρωποι αποκαλούνται φορείς ευτυχίας, μερικοί φορείς δυστυχίας. Υπάρχει όμως κάτι που προσελκύει ή απωθεί την ευτυχία. Όσο δυνατότερη είναι η παρουσία της ψυχικής ενέργειας στους ανθρώπους, τόσο θετικότερο θα είναι το αποτέλεσμά τους.»

«Κάρμα σημαίνει μόχθος, αιώνιος, ακούραστος μόχθος της ανόδου… Το να σταματήσεις την πορεία που έχει το κάρμα σου είναι τόσο επικίνδυνο όσο να επικαλεστείς την αιώνια νύχτα… τον θάνατο…Από τον κάθε άνθρωπο εξαρτάται αν το τόξο της συνειδητότητάς του συμβαδίζει με το ρεύμα ή μένει πίσω. Η απειροσύνη προμηθεύει μια κλίμακα ανόδου για τον καθένα.»

Το βιβλίο «Κάρμα: Ο νόμος της ανταπόδοσης», από τα βιβλία της Agni Yoga, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος, αποτελεί ένα υπέροχο ανάγνωσμα εσωτερικής αναζήτησης, που αξίζει να διαβάσεις αυτό το καλοκαίρι. Η αυτοβελτίωση άλλωστε είναι κάτι που μας αφορά όλους.

Ένα βιβλίο, τροφή για σκέψη…