Θα το έχεις ακούσει σίγουρα και άλλες φορές, αλλά οι περισσότεροι δεν θέλουν να καταλάβουν τη σημασία της ανεξαρτησίας σε μία σχέση. Το να γίνεσαι «τσιμπούρι» στον άλλο, να ελέγχεις κάθε του κίνηση και να είσαι κυριολεκτικά «κολλημένη» πάνω, μόνο υγιή σχέση δεν θα δημιουργήσει. Αρρωστημένη σχέση το πιο πιθανόν, με ορισμένη ημερομηνία λήξης…

Ειδικά αν δεν είσαι 20 χρόνων και δεν ζεις τον πρώτο σου έρωτα, δεν είναι φυσιολογικό να μην δίνεις στον σύντροφό σου την ανεξαρτησία που επιθυμεί. Αν για παράδειγμα θέλει να βγει ένα βράδυ με φίλους μόνος του, το να του κάνεις σκηνή ή μετά να τον παίρνεις κάθε δέκα λεπτά τηλέφωνο ή να του στέλνεις μηνύματα ή ακόμα χειρότερα βιντεοκλήσεις για κάτι που θυμήθηκες ότι θέλεις να τον ρωτήσεις, μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει στη σχέση σου. Αν δεν του έχεις εμπιστοσύνη να είναι κάποιες ώρες ή μέρες μόνος του χωρίς τον δικό σου έλεγχο, τότε μάλλον αυτή η σχέση δεν είναι η σωστή για σένα. Η εξάρτηση από τον άλλο δημιουργεί προβλήματα και είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίζεται από την αρχή μιας σχέσης.

Αναλογίσου ότι όπως και εσύ θέλεις κάποιες στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης με τον εαυτό σου, το ίδιο ακριβώς μπορεί να χρειάζεται και ο σύντροφός σου. Βεβαία οι τρόποι χαλάρωσης του καθενός μπορεί να διαφέρουν, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι ένας μόνος τρόπος είναι σωστός και ο άλλος λάθος. Όταν επιλέγεις να είσαι μαζί μ’ έναν άνθρωπο, ταυτόχρονα επιλέγεις και να τον εμπιστευτείς και να τον πιστεύεις. Γιατί χωρίς εμπιστοσύνη δεν γίνεται τίποτα. Πρέπει να αφήνεις τον σύντροφό σου να είναι ελεύθερος, να είναι ο εαυτός σου χωρίς να νιώθει καταπίεση και το ίδιο βέβαια πρέπει να ισχύει και για σένα από τη μεριά του συντρόφου σου.

Όπως όλες οι σχέσεις της ζωής σου, έτσι και οι ερωτικές είναι σχέσεις που χτίζονται… Σχέσεις που αναπτύσσονται στη διάρκεια του χρόνου. Κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει τον άλλο από την αρχή της γνωριμίας, γι’ αυτό χρειάζεται χρόνος και υπομονή για να καταλάβεις αν η σχέση αυτή που έχεις σε ικανοποιεί πραγματικά.

to-kleidi-gia-epitiximenes-sxeseis-einai-i-anexartisia-2

Πολλοί κάνουν σχέσεις για να ικανοποιήσουν κάποιες ανάγκες τους, είτε αυτές είναι κοινωνικές, σεξουαλικές, οικονομικές ή οτιδήποτε άλλο. Αν είσαι συνειδητοποιημένος για ποιο λόγο είσαι σε μια σχέση, τότε όλα καλά, αρκεί βέβαια και ο σύντροφός σου να είναι στα ίδια μήκη κύματος και να μην ονειροβατεί.

Η ειλικρίνεια είναι το άλφα και το ωμέγα στη διατήρηση και στην ανάπτυξη υγιών σχέσεων. Όπως λέει και η παροιμία «οι καλοί λογαριασμοί, κάνουν τους καλούς φίλους»… Το να υποθέτεις απλά ότι ο άλλος σε καταλαβαίνει, ξέρει τι σκέφτεσαι και γιατί κάνεις κάτι, χωρίς να έχεις καθίσει να του μιλήσεις και να του εξηγήσεις είναι μέγα λάθος. Κανείς δεν είναι μέσα στο μυαλό σου! Όπως εσύ απαιτείς να σε καταλαβαίνουν και να σε σέβονται, το ίδιο πρέπει να πράττεις κι εσύ για τους άλλους. Η επικοινωνία είναι αμφίδρομη, και αυτό θα πρέπει να είναι συνέχεια στο μυαλό σου.

Μπορεί βέβαια να υπάρχουν στιγμές που κάτι να σε ενοχλεί ή να υποπτεύεσαι ότι ο σύντροφός σου μπορεί να λέει ψέματα. Τότε ο καλύτερος τρόπος είναι να του μιλήσεις ανοιχτά και να αντιμετωπίσεις το όποιο ζήτημα. Το να αγνοείς κάτι, σίγουρα δεν θα οδηγήσει σε κάποια μαγική κι αυτόματη λύση. Ούτε να κάνεις τα στραβά μάτια και να υπομένεις το οτιδήποτε είναι λύση βέβαια. Αν κάτι σε ενοχλεί, πρέπει να έχεις το θάρρος να το εκφράζεις και να το αντιμετωπίζεις. Γιατί μόνο έτσι θα είσαι εσύ καλά και ευτυχισμένη. Τα προβλήματα όσο πιο γρήγορα αντιμετωπίζονται τόσο το καλύτερο.

Θα έχεις πετύχει ζευγάρια που είναι μαζί στη διάρκεια των χρόνων, 30 – 40 – 50 χρόνια μαζί… Το μυστικό των περισσοτέρων είναι ότι ήταν ειλικρινείς με τον σύντροφό τους, τον άφηναν να είναι ανεξάρτητος και να αισθάνεται ασφαλής στη σχέση του. Να έχει τη δυνατότητα να κάνει πράγματα που θέλει χωρίς να δίνει συνέχεια λογαριασμό για τις πράξεις του. Στις μέρες μας βέβαια αυτά τα ζευγάρια σπανίζουν, καθώς οι περισσότεροι δεν βγάζουν καν την πρώτη εφταετία του έγγαμου βίου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις, ή ότι αυτό δεν γίνεται. Σίγουρα γίνεται και είναι εφικτό, αλλά χρειάζεται προσπάθεια!

Αν λοιπόν θέλεις να έχεις μια επιτυχημένη σχέση με το έτερον σου ήμισυ, για αναρωτήσου πόσο τον εμπιστεύεσαι και πόσο ανεξαρτησία υπάρχει στη σχέση σας;

Πηγή: Journal Frontiers in Psychology