Τριημεράκι εν όψει και είπαμε να σου προτείνουμε 2 πολύ ωραία βιβλία που θα σε γεμίσουν αισιοδοξία. Φύγεις, δεν φύγεις, τα βιβλία είναι παντοτινός συνταξιδιώτης για όλες τις ώρες. Άλλωστε όλοι μας χρειαζόμαστε έναν τόνο αισιοδοξίας στη ζωή μας.

Η πρώτη μας πρόταση από τον Jostein Gaarden, τον συγγραφέα του παγκόσμιου best seller «Ο Κόσμος της Σοφίας», που επανέρχεται 30 χρόνια μετά με το βιβλίο του «Είμαστε εμείς εδώ τώρα», από τον Εκδοτικό Οίκο Α. Α. Λιβάνη.

Ένα βιβλίο που μέσα από παραδείγματα σου δείχνει διάφορες φάσεις και καταστάσεις της ζωής. Καταστάσεις που μπορεί να σε γεμίσουν χαρά αλλά και λύπη, αλλά πάντα υπάρχει ο κατάλληλος τρόπος αντιμετώπισης των όποιων θεμάτων αντιμετωπίζεις.

Χρειάζεται τόλμη για να αντιμετωπίσεις ρεαλιστικά τις καταστάσεις, καθώς μερικές φορές δεν είναι εύκολο να παραδεχτείς πράγματα που ίσως δεν σου αρέσουν. Από θέματα σχέσεων, οικολογίας, θρησκείας, ο συγγραφέας αναλύει τα πάντα με μια διαφορετική ματιά.

«Πιθανότατα δε θα σταματήσουμε ποτέ να σκεφτόμαστε το υπερφυσικό, γιατί είμαστε άνθρωποι. Το να αποθαρρύνεις κάποιον από το να πιστεύει στο υπερφυσικό ή να έχει μια δεισιδαιμονία είναι σχεδόν σαν να τον αποθαρρύνεις από την αγάπη, τη φιλία ή το να βιώνει το θαύμα της φύσης. Λίγα πράγματα είναι πιο ανθρώπινα από τέτοια συναισθήματα. Και λίγα πράγματα είναι πιο ανθρώπινα από το έχεις μια πίστη.»

«Μερικοί άνθρωποι, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, θέλουν να συνεισφέρουν στο χτίσιμο του κόσμου και να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους. Κάποιοι άλλοι όμως έχουν βαλθεί να διαλύσουν τον κόσμο, ίσως ειδικά όταν αυτό μπορεί να γίνει ανώνυμα ή κρυφά. Οι περισσότεροι από εμάς μάλλον βρισκόμαστε κάπου ανάμεσα σε αυτά τα δύο άκρα.»

«Είναι δύσκολο για πολλούς από εμάς να καταλάβουμε ότι μια μέρα θα πάψουμε να βρισκόμαστε σ’ αυτό τον κόσμο. Ο κόσμος θα συνεχίσει να υπάρχει – αλλά χωρίς εμάς. Είναι σχεδόν αδύνατο να φανταστεί κανείς τη δική του ανυπαρξία, μια τέχνη που ελάχιστοι άνθρωποι ίσως κατάφεραν να κατακτήσουν.»

Μια διαφορετική φιλοσοφία ζωής που αξίζει να ακολουθήσεις, να αλλάξεις νοοτροπία και να δεις τα πράγματα αλλιώς. Η ζωή είναι πολύ σύντομη καθώς και ο χρόνος μας σ’ αυτόν τον πλανήτη, γι’ αυτό πρέπει να τον αξιοποιήσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μην τον σπαταλάς.

Η δεύτερη μας πρόταση πρόκειται για το μυθιστόρημα της Sally Rooney «Όμορφε κόσμε, πού είσαι;» από τις Εκδόσεις Πατάκη. Ένα ταξίδι στο Δουβλίνο και στις ζωές 4 νέων ανθρώπων που αναπτύσσονται και εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου.

Η δυναμική των χαρακτήρων καθώς και οι αλληλεπιδράσεις τους σε καθηλώνουν και δε θα θέλεις να αφήσεις το βιβλίο από τα χέρια σου. Όλοι οι χαρακτήρες, η Άλις, η Αϊλίν, ο Φέλιξ, ο Σάιμον, μοιάζουν αληθινοί και αυθεντικοί, ακόμη κι αν μπορεί να γίνουν λίγο αντιπαθητικοί μερικές φορές. Μπορεί να σου θυμίσουν λίγο τον εαυτό σου και τους φίλους σου.

Η συγγραφέας περιγράφει το ειδύλλιο μεταξύ των χαρακτήρων περισσότερο ως μια ψυχολογική εξερεύνηση των ανθρώπινων σχέσεων και των διαφόρων διαστάσεών τους. Δεν αντιμετωπίζει μόνο την πολυπλοκότητα των σχέσεων με τη συνηθισμένη της εκλέπτυνση και το αιχμηρό της πνεύμα, αλλά επιχειρεί να θέσει διάφορα κοινωνικά σχόλια μέσω της επικοινωνίας της Άλις και της Αϊλίν με τα emails που αντάλλαζαν.

Οι ήρωες προσπαθούν να βρουν το νόημα της ζωής μέσα από τον εσωτερικό αυτοστοχασμό και την ενδοσκόπηση, αλλά και μέσα από σχέσεις, θρησκεία, δουλειά & οικογένεια. Η ζωή και οι προβληματισμοί της γενιάς των millennials αντικατοπτρίζονται πολύ πετυχημένα.

«Κατά καιρούς σκέφτομαι ότι οι ανθρώπινες σχέσεις είναι μαλακές, σαν άμμος ή σαν νερό, και πως αποκτούν σχήμα μόνο όταν τις βάζουμε μέσα σε δοχεία. Τι γίνεται όμως αν δημιουργήσουμε μια σχέση χωρίς προκαθορισμένο σχήμα; – αν μονάχα αφήσουμε το νερό να κυλίσει ανεμπόδιστο;»

Οι ήρωες ταυτόχρονα ποθούν και απορρίπτουν τη ρομαντική οικειότητα και αμφισβητούν συνεχώς τα ίδια τους τα συναισθήματα και τις προθέσεις τους. Μια αντανάκλαση του πώς συμπεριφερόμαστε όλοι μας στην πραγματική ζωή.

Οι χαρακτήρες της συγγραφέως δεν πιστεύουν στο ευτυχισμένο τέλος (στο λεγόμενο happy ending), όμως η πιθανότητα για μια όμορφη κατάληξη σε οδηγούν να πιστέψεις εσύ, έστω και στιγμιαία. Η αγάπη και η φιλία είναι ο κοινός παρονομαστής της ανθρωπότητας, όλοι θέλουμε να έχουμε ένα άνθρωπο δίπλα μας να μιλάμε και να συναναστραφόμαστε.

Ωραίες προτάσεις που θα γεμίσουν πολύ ευχάριστα τις ώρες σου!