Υγιεινές συνήθειες όπως η άσκηση, ο καλός ύπνος και η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο θα μπορούσαν να συνδράμουν όχι μόνο στην ποιότητα ζωής, αλλά και στη διάρκεια της ζωής σου. Συγκεκριμένα, υπάρχουν 8 συνήθειες που θα μπορούσαν να σου αυξήσουν κατά 20 περίπου χρόνια το προσδόκιμό της ζωής σου, ειδικά αν τις υιοθετήσεις γύρω στα 40-50.

Ποιες είναι λοιπόν οι οκτώ υγιεινές συνήθειες που μπορεί να σε βοηθήσουν να ζήσεις περισσότερο;

  1. Να μην καπνίζεις: Το προσδόκιμο ζωής των καπνιστών είναι τουλάχιστον 10 χρόνια μικρότερο από αυτό των μη καπνιστών. Αν κόψεις το κάπνισμα πριν από την ηλικία των 40 ετών, μπορείς να μειώσεις τον κίνδυνο θανάτου από ασθένεια που σχετίζεται με το κάπνισμα κατά περίπου 90%.
  2. Να είσαι σωματικά δραστήρια: Ακόμα και 30 λεπτά ή περισσότερο μέτριας ή έντονης σωματικής δραστηριότητας την ημέρα είναι αρκετά για να τονώσουν τον οργανισμό σου. Ένα εύκολο τεστ για σένα, πόσο εύκολα ανεβαίνεις μια σκάλα χωρίς να κουράζεσαι και να ξεφυσάς;
  3. Να μην κάνεις τακτικά κραιπάλες: Ως κραιπάλη δεν θεωρείται να πίνεις 1-2 ποτηράκια κρασί ή μια μπύρα την μέρα. Αν όμως καταναλώνεις πάνω από 5 ποτά κατά τη διάρκεια της μέρας, τότε αυτό είναι σίγουρα κραιπάλη που θα πρέπει να σταματήσεις.
  4. Να κοιμάσαι καλά: Αν κοιμάσαι κατά μέσο όρο επτά έως εννέα ώρες καθημερινά και δεν υποφέρεις από αϋπνία, τότε ο ύπνος σου είναι καλός. Αν όμως έχεις δυσκολία στο να σε πάρει ο ύπνος, στη διατήρηση του ύπνου ή/και στο πρωινό ξύπνημα, μαζί με ύπνο που δεν είναι αναζωογονητικός ή διαπιστώνεις ότι έχεις υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, τότε ίσως υποφέρεις από αυπνία.
  5. Να ακολουθείς μια υγιεινή διατροφή: Αυτοί που γενικά ακολουθούν διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και καταναλώνουν καθημερινά αρκετά φρούτα και λαχανικά θεωρείται ότι τρέφονται υγιεινά.
  6. Να ζεις τη ζωή σου με ελάχιστο άγχος: Το χρόνιο στρες προωθεί το βιολογικό (ή επιγενετικό) σου ρολόι, μειώνοντας ενδεχομένως τη διάρκεια ζωής σου. Ευτυχώς, η χαλάρωση μπορεί να ρυθμίσει αυτό το ρολόι προς τα πίσω.
  7. Να έχεις θετικές κοινωνικές σχέσεις: Η μοναξιά είναι μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για πρόωρο θάνατο, περισσότερο και από την παχυσαρκία και τη σωματική αδράνεια. Ως θετικές κοινωνικές σχέσεις θεωρείται αν έχεις κάποιον να μιλήσεις, να αγκαλιάσεις ή να αλληλεπιδράσεις με κάποιο τρόπο τουλάχιστον το 50% του χρόνου σου.
  8. Να αποφεύγεις τα οπιοειδή: Όσοι κάνουν χρήση οπιοειδών όπως η υδροκωδόνη, η φεντανύλη και η οξυκωδόνη για περισσότερο από δύο εβδομάδες διατρέχουν κίνδυνο εθισμού. Γενικά τα ναρκωτικά και οι ουσίες καταστρέφουν την υγεία σου και χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να απαλλαγείς από τον εθισμό που σου προκαλούν, οπότε καλύτερα να μην μπλέξεις μ’ αυτά.

Από την παραπάνω λίστα οι τρεις πιο σημαντικές συνήθειες όσον αφορά την παράταση της διάρκειας ζωής είναι η άσκηση, η μη εξάρτηση από τα οπιοειδή και το κάπνισμα. Ενώ η υιοθέτηση και των οκτώ παραγόντων μέχρι την ηλικία των 40 ετών είναι ιδανική, η υιοθέτηση έστω και ενός -ή μερικών- σε οποιοδήποτε σημείο της ζωής βοηθάει. Ένας 60χρονος με τις οκτώ υγιεινές συνήθειες θα μπορούσε να κερδίσει λίγο λιγότερο από 20 χρόνια, και ένας 80χρονος περίπου 10 χρόνια. Ένας 40χρονος με μόλις τέσσερις από τις υγιεινές συνήθειες περίπου 10 χρόνια αύξηση του προσδόκιμου ζωής και ένας 80χρονος περίπου πέντε χρόνια.

Όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο, αλλά ακόμη και αν κάνεις μόνο μια μικρή αλλαγή στα σαράντα, πενήντα ή εξήντα σου, θα εξακολουθεί να είναι επωφελής!

Πηγή: American Society for Nutrition