Μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη Κ μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της υγείας σου καθώς μεγαλώνεις. Είτε παίρνεις λίγη βιταμίνη C με το πρώτο σημάδι ενός κρυολογήματος, είτε προμηθεύεσαι προβιοτικά για να διατηρήσεις την υγεία του εντέρου σου υπό έλεγχο, δεν είσαι ο μόνη που στρέφεται στα συμπληρώματα διατροφής.

Μεταξύ των διαφόρων τύπων βιταμινών, η βιταμίνη Κ κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερη δημοτικότητα λόγω των πιθανών οφελών της για την υγιή γήρανση. Συγκεκριμένα, πιστεύεται ότι βοηθά στην πρόληψη παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η οστεοπόρωση και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Μήπως είναι λοιπόν καιρός να αρχίσεις να προσθέτεις περισσότερη βιταμίνη Κ στη διατροφή σου;

Η βιταμίνη Κ είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, οπότε ο οργανισμός σου την αποθηκεύει στον λιπώδη ιστό και στο συκώτι. Είναι περισσότερο γνωστή για το ρόλο της στο να βοηθάει την πήξη του αίματος, μια διαδικασία που βοηθά το σώμα σου να μειώσει την αιμορραγία από έναν τραυματισμό.

Υπάρχουν τρεις μορφές της βιταμίνης Κ: η βιταμίνη Κ1, η βιταμίνη Κ2 και η βιταμίνη Κ3, η οποία είναι μια συνθετική μορφή της βιταμίνης Κ που μερικές φορές βρίσκεται σε ζωοτροφές ή τροφές για κατοικίδια ζώα και δεν προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση.

Εκτός από την πήξη του αίματος, ο οργανισμός σου χρειάζεται τη βιταμίνη Κ για να βοηθήσει στη διατήρηση ισχυρών οστών. Οι άνθρωποι που έχουν υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης Κ έχουν μεγαλύτερη οστική πυκνότητα, ενώ χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Κ έχουν βρεθεί σε άτομα με οστεοπόρωση. Η βιταμίνη Κ μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία καταστάσεων όπως η στεφανιαία νόσος και ο καρκίνος. Θεραπείες με βιταμίνη Κ2 μπορούν να αναστείλει θετικά την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη και του πνεύμονα.

Ποια είναι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ;

Βιταμίνη Κ1 περιλαμβάνουν οι εξής τροφές: το σπανάκι, το μπρόκολο, το iceberg, λάδια όπως το λάδι σόγιας και το λάδι κανόλας και φυλλώδη λαχανικά, όπως τα σέσκουλα. Βιταμίνη Κ2 περιλαμβάνουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά, το χοιρινό κρέας, τα πουλερικά και τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση.

Για τους ενήλικες, η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης Κ είναι 120 μικρογραμμάρια για τους άνδρες και 90 μικρογραμμάρια για τις γυναίκες. Ενώ η ανεπάρκεια βιταμίνης Κ στους ενήλικες είναι σπάνια, τα νεογέννητα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω των πολύ περιορισμένων επιπέδων κατά τη γέννηση.

Ο γιατρός σου μπορεί να σου συστήσει ένα συμπλήρωμα βιταμίνης Κ εάν έχεις μια πάθηση που προκαλεί υπερβολική αιμορραγία ή εμποδίζει τη σωστή απορρόφηση της βιταμίνης Κ. Οι άνθρωποι που έχουν προβλήματα υγείας όπως η νόσος της χοληδόχου κύστης ή της χολής, η κυστική ίνωση, η κοιλιοκάκη και η νόσος του Crohn μπορούν να ωφεληθούν από ένα συμπλήρωμα βιταμίνης Κ. Επίσης, η λήψη αντιβιοτικών για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί επίσης να επηρεάσει την απορρόφηση της βιταμίνης Κ.

Εάν παίρνεις αντιπηκτικά φάρμακα θα πρέπει να μιλήσεις με το γιατρό σου πριν πάρεις συμπληρώματα βιταμίνης Κ ή αυξήσεις την πρόσληψη τροφίμων με βιταμίνη Κ. Τα άτομα που παίρνουν αντιπηκτικά φάρμακα θα πρέπει να αποφεύγουν την επιπλέον βιταμίνη Κ επειδή μπορεί να αντιστρέψει τις επιδράσεις αυτών των φαρμάκων.

Υπάρχουν πολλά υποσχόμενες έρευνες που δείχνουν ότι η βιταμίνη Κ παρέχει κάποια άμυνα ενάντια σε καταστάσεις που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η οστεοπόρωση, η οστεοαρθρίτιδα και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Όσον αφορά την υγεία της καρδιάς, μια μελέτη δείχνει ότι η αυξημένη πρόσληψη βιταμίνης Κ2 μπορεί να μειώσει την αρτηριακή ακαμψία, να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη και στεφανιαίας νόσου και να βελτιώσει το ποσοστό επιβίωσης μεταξύ καρδιοπαθών.

Δεδομένου ότι η βιταμίνη Κ είναι επίσης βασικός παράγοντας στη διατήρηση της υγείας των οστών, οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση μπορεί να επωφεληθούν από ένα συμπλήρωμα βιταμίνης Κ λόγω του αυξημένου κινδύνου οστικής απώλειας που προκαλείται από τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων.

Ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή μπορείς να εμπλουτίσεις τη διατροφή σου με βιταμίνη Κ και να βελτιώσεις την υγεία σου συνολικά. Ειδικά αν είσαι στη φάση της εμμηνόπαυσης, συμβουλεύσου τον γιατρό σου για τα συμπληρώματα της βιταμίνης Κ που μπορεί να σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά διάφορα συμπτώματα.

Πηγές: BMJ, PubMed