Ηρθε ο καιρός που τα νιάτα μας χαιρετούν και πίσω δεν γυρνούν. Η γενιά των millenians, όσο δηλαδή έχουν γεννηθεί μεταξύ 1981 – 1996, αρχίζει δειλά δειλά να κλείνει τα 40. Τι σημαίνει όμως να είσαι 40 στις μέρες μας; Κανείς δεν μπορεί να πει πια με σιγουριά. Ειδικά αν σκεφτείς τις διάσημες Beyoncé, Britney Spears, Natalie Portman, Serena Williams και Meghan Markle, που έκλεισαν τα 40 μέσα στον περασμένο χρόνο. Θα τις αποκαλούσες «μεσήλικες»;

Αν οι baby boomers σ΄ έκαναν να πιστέψεις ότι υπάρχει ένας μόνος δρόμος στη ζωή – παντρεύεσαι, αγοράζεις σπίτι, αποκτάς 2 -3 παιδιά, χάνεσαι ήσυχα στις αυταπάτες σου και μετά συνταξιοδοτείσαι – είναι σαφές ότι οι millennials δεν ακολουθούν αυτό το σενάριο.

Παρόλο που τα σημάδια του χρόνου αρχίζουν να εμφανίζονται στο πρόσωπό σου, δεν θέλεις να βλέπεις αυτές τις αλλαγές στο σώμα σου. Τα αντηλιακά ως μέσο προφύλαξης μετά από υπερβολική έκθεση στον ήλιο (και στο σολάριουμ) άρχισαν να χρησιμοποιούνται μόλις τις τελευταίες δεκαετίες. Τώρα νοιάζεσαι για το δέρμα σου όσο ποτέ άλλοτε καθώς η διατήρηση μιας νεανικής εμφάνισης τους απασχολεί σχεδόν όλους, άντρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, και τα ενέσιμα έχουν γίνει από μυστικό του Χόλυγουντ, καθημερινή θεραπεία σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Ενώ μπορεί να είναι δύσκολο για τους άλλους να διακρίνουν την ηλικία σου, αυτό δεν σημαίνει ότι εσύ δεν την αισθάνεσαι. Σίγουρα πρέπει να αρχίσεις να φροντίζεις το σώμα σου, καθώς οι αντοχές που είχες στα 20 και στα 30, δεν είναι πια οι ίδιες. Ούτε και οι ανάγκες του οργανισμού σου.

Μέρος της αλλαγής αυτής θα φανεί και στα ρούχα σου και στη γενικότερη εμφάνισή σου. Τα χαμηλοκάβαλα παντελόνια, οι μίνι φούστες και τοπάκια, που φόραγες στα σχολικά σου χρόνια, ίσως να μην σου ταιριάζουν πια. Οι τάσεις και οι εποχές αλλάζουν και καλό θα είναι να μάθεις να συμβαδίζεις με την ηλικία σου. Δεν γίνεται να συναγωνίζεσαι στο ντύσιμο κορίτσια με τα μισά σου χρόνια…

Η νοσταλγία για τις προηγούμενες δεκαετίες επεκτείνεται και στον χώρο της τηλεόρασης και του σινεμά. Το Χόλυγουντ έχει εκδώσει νέες επαναλήψεις κλασικών ταινιών της δεκαετίας του ’90 και της δεκαετίας του ’80, όπως τα The Matrix, The L Word, The Fresh Prince of Bel-Air, Sex and the City, Queer as Folk και Jurassic Park, και πολλά πρόσφατα ντοκιμαντέρ έχουν επικεντρωθεί στο πώς σημαντικές γυναικείες προσωπικότητες (όπως η Britney Spears, η Pamela Anderson, η Janet Jackson, η Brittany Murphy και η Tonya Harding) έτυχαν κακής μεταχείρισης από τα μέσα ενημέρωσης τότε, σχεδόν σαν να θέλουν να πουν, «τώρα ξέρουμε καλύτερα».

Αλλά αυτές οι αλλαγές στη μόδα και την κουλτούρα είναι σημάδια ότι κάτι συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι millennials είναι πλέον η μεγαλύτερη εν ζωή γενιά, και δεδομένου του μειωμένου ποσοστού γεννήσεων, η δύναμή τους είναι απίθανο να σφετεριστεί σύντομα. Είναι οι πρώτοι «ψηφιακά ιθαγενείς» και εκτός από την τεχνολογική οξυδέρκεια, η ζωή των περισσότερων millennials έχει καθοριστεί από οικονομικά κριτήρια.

Τους είπαν ότι θα μπορούσαν να τα έχουν όλα, αν δουλεύαν αρκετά σκληρά, άλλωστε, μεγαλώσανε κατά τη διάρκεια των περιόδων άνθησης των δεκαετιών του ’80 και του ’90. Κανείς όμως δεν ανέφερε ότι θα έπρεπε να επαναπροσδιορίσουν εντελώς τη σημασία του «όλα». Αποφοίτησαν εν μέσω μιας αμφίβολης οικονομίας που κατέρρευσε το 2008, αναγκάζοντας πολλούς να καθυστερήσουν ή να παραιτηθούν από τα τυπικά χαρακτηριστικά της ενηλικίωσης όπως η αγορά σπιτιού, ο γάμος, τα παιδιά, ακόμη και η αγορά ενός αυτοκινήτου. Και η τωρινή πανδημία ανέτρεψε για άλλη μια φορά τις οικονομικές τους προοπτικές.

Όπως ανάφερε ο Michael Hobbs σε μια εμπεριστατωμένη έρευνα για τη Huffington Post, «οι millennials αντιμετωπίζουν το πιο τρομακτικό οικονομικό μέλλον από κάθε άλλη γενιά μετά τη Μεγάλη Ύφεση». Αυτοί που συκοφαντήθηκαν ως «τεμπέληδες» και ως η «γενιά του εγώ εγώ εγώ», είναι αυτοί που ζουν σε μια κατάσταση συνεχούς ανασφάλειας.

Οι περισσότεροι millenians είναι σκληροί με τους εαυτούς τους επειδή συγκρίνουν τη ζωής τους με το τι έκαναν οι γονείς τους. Θα πρέπει όμως να είναι πιο διαλλακτικοί καθώς τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ σε σχέση με τις τελευταίες δεκαετίες.

Φυσικά δεν ισχύει το ίδιο για όλους τους millenians καθώς είναι περισσότεροι από 70 εκατομμύρια και υπάρχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ τους.

Η συμπλήρωση των 40 ετών δεν σημαίνει μια ξεκάθαρη μετάβαση από τη μία φάση της ζωής στην άλλη, αλλά σηματοδοτεί την έναρξη μιας αλλαγής που μπορεί να είναι τόσο ψυχική όσο και σωματική. Για τις γυναίκες η αλλαγή αυτή που έρχεται στο κοντινό μέλλον είναι η εμμηνόπαυση.

Τα 40 δεν είναι γηρατειά, είναι απλώς μια άλλη ηλικία. Μπορείς να συνεχίσεις να κάνεις τα πάντα. Υπάρχει το στερεότυπο ότι οι γυναίκες από μια συγκεκριμένη ηλικία και μετά γίνονται αόρατες, αλλά φαίνεται απίθανο οι γυναίκες αυτής της γενιάς να το δεχτούν αυτό ή να ανεχτούν να τις κοροϊδεύουν επειδή προσπαθούν να φαίνονται νέες. Πρέπει να παραμείνουν ενεργές κι απασχολημένες.

Ας μην ξεχνάμε και το oversharing που παρατηρείται στο διαδίκτυο. Το λεγόμενο «mommy blogging» έφερε στο φως σκληρές αλήθειες για τη γονική μέριμνα, κάνοντας τις γυναίκες να αισθάνονται λιγότερο μόνες. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο μπορείς να βρεις συζητήσεις για τα πάντα, από τα συμπτώματα της προεμμηνόπαυσης, την εξουθένωση από τη φροντίδα άλλων μελών της οικογένειας και πολλές πληροφορίες σχετικά με τα ενέσιμα και άλλες αισθητικές επεμβάσεις.

Βέβαια, πολλές από αυτές τις συζητήσεις μπορεί να γίνονται σε κλειστές ομάδες στο Facebook (που πλέον θεωρείται από τη νεολαία η πλατφόρμα των ηλικιωμένων), αλλά διαρρέουν και στα mainstream μέσα ενημέρωσης. Το Χόλυγουντ δύσκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί υποστηρικτικό προς τις «ώριμες» γυναίκες, αλλά υπάρχουν σημάδια μιας αλλαγής, χάρη στην εισπρακτική επιτυχία του Everything Everywhere All at Once και την αναγνώριση των κριτικών για σειρές όπως το Big Little Lies και το Better Things της Pamela Adlon. Οι δυσκολίες της γήρανσης εξακολουθούν να υπάρχουν, αλλά δεν χρειάζεται να παραμένουν ένα ντροπιαστικό μυστικό.

Κάτι στα 40 σε κάνει να συνειδητοποιείς ότι παρόλο που έχεις ακόμα χρόνο να αλλάξεις τη ζωή σου και να κάνεις νέα πράγματα, αυτός ο χρόνος είναι περιορισμένος. Το παράθυρο της γονιμότητάς κλείνει. Ίσως υπάρχουν οικονομικοί περιορισμοί. Αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι μπορείς ακόμα να εκπλήξεις τον εαυτό σου, αρχίζοντας νέες δραστηριότητες και κάνοντας καινούργια πράγματα που σε εμπνέουν.

Αν είσαι τυχερή, στα 40 σου θα έχεις μπροστά σου ισάριθμα χρόνια με όσα αφήνεις πίσω σου. Αρχίζεις να σκέφτεσαι τις προοπτικές της ζωής σου. Ένα από τα δύσκολα σημεία της μέσης ηλικίας είναι να συνειδητοποιείς τα μονοπάτια που θα μπορούσες να είχες πάρει αλλά δεν το έκανες, και τώρα είσαι αρκετά μεγάλη για να αναγνωρίζεις αυτές τις επιλογές

Είναι στα 40 που βλέπεις τον αντίκτυπο του διαφορετικού τρόπου ζωής. Ο χρόνος είναι κάτι πραγματικό και δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο, αλλά ποτέ δεν είναι αργά για να δοκιμάσεις κάτι νέο. Αν τώρα συνειδητοποιείς ότι έπρεπε να φροντίζεις καλύτερα τον εαυτό σου, τότε ξεκίνα να το κάνεις και μην το αναβάλλεις.

Εκτός από την πανδημία του κορονοϊού των τελευταίων χρόνων, οι millenians είδαν να εκλέγεται στις ΗΠΑ για πρώτη φόρα έγχρωμος πρόεδρος, να εγκρίνεται ο γάμος μεταξύ των ομοφυλοφίλων ζευγαριών, να πέφτει το τείχος του Βερολίνου και τα αντιικά φάρμακα να μετατρέπουν το AIDS από θανατική καταδίκη σε μια διαχειρίσιμη κατάσταση.

Είσαι τυχερή που θυμάσαι πώς ήταν η ζωή πριν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα smartphones, την 11η Σεπτεμβρίου και τους πολέμους στη Μέση Ανατολή. Ζούμε πρωτοφανείς εποχές τώρα σίγουρα αλλά δύσκολες εποχές έζησαν και προηγούμενες γενιές. Το σημαντικό είναι να μην απελπίζεσαι και να βλέπεις τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Είναι εκεί όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να μας την κρύψουν και να ζωγραφίσουν με μελανά χρώματα την εποχή που ζούμε…