Την τελευταία δεκαετία υπάρχει μία τάση επιστροφής στη φύση σε ότι αφορά την περιποίηση του δέρματος, με τα έλαια να έχουν σημαντική θέση λόγω της δράσης τους.

Πολλά από αυτά είναι ήδη γνωστά, όμως υπάρχουν και κάποια εξωτικά έλαια, που έχουν τις ρίζες τους σε μακρινές χώρες και χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες ως θεραπευτικά ή καλλυντικά προϊόντα. Προέρχονται από ρίζες, καρπούς και άνθη με εξωτικά αρώματα που αφήνουν το δέρμα σου ενυδατωμένο και λαμπερό.

Λάδι Baobab

Το λάδι Baobab είναι ένα πολύτιμο έλαιο από την αφρικανική ήπειρο. Οι σπόροι των φρούτων ξηραίνονται στον αέρα και τον καυτό ήλιο και συμπιέζονται ψυχρά για να παραχθεί το έλαιο. Είναι μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης και περιέχει δύο σημαντικά αμινοξέα – το γλουταμινικό και το ασπαρτικό οξύ.

Οι ευεργετικές του ιδιότητές που βασίζονται στα λιπαρά οξέα του διορθώνουν πολλά δερματικά προβλήματα, όπως φλεγμονές που σχετίζονται με την ακμή και την ψωρίαση. Η τοπική εφαρμογή του ελαίου baobab καθαρίζει το δέρμα από τα μαύρα στίγματα και αποτρέπει τις κηλίδες και τις πανάδες.

Λάδι Tamanu

Το λάδι Tamanu είναι γνωστό για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες εδώ και αιώνες. Αρχαίοι πολιτισμοί της Ασίας, της Αφρικής και των νησιών του Ειρηνικού το χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο. Το έλαιο Tamanu εξάγεται από τους σπόρους ενός τροπικού δέντρου που ονομάζεται δέντρο καρυδιάς tamanu και ανθίζει δύο φορές το χρόνο βγάζοντας ένα μικρό κίτρινο καρπό. Οι ξηροί καρποί αφήνονται στον ήλιο για 1-2 μήνες πριν τη συγκομιδή και την επεξεργασία τους.

Το εξωτικό αυτό έλαιο με την υπέροχη μυρωδιά έχει υψηλή αντιβακτηριδιακή και αντιφλεγμονώδη δράση ενώ επουλώνει τις πληγές. Είναι εντυπωσιακά αποτελεσματικό κατά μυκητιάσεων και καταπραϋντικό στα τσιμπήματα των κουνουπιών.

Έλαιο ρίζας αγγελικής

Είναι ένα βότανο που εισήχθη στην Ευρώπη από την αφρικανική ήπειρο τον 16ο αιώνα. Η αγγελική χρησιμοποιήθηκε ευρέως ως θεραπεία για την πανώλη όταν είχε ξεσπάσει η επιδημία στην Ευρώπη τον περασμένο αιώνα.

Το αιθέριο έλαιο αγγελικής προέρχεται από τα οζίδια της ρίζας, τους σπόρους και μερικές φορές ολόκληρο το βότανο. Οι φαρμακευτικές ιδιότητες του ελαίου είναι πολλές ενώ έχει ηρεμιστική και καταπραϋντική δράση. Στην περιποίηση του δέρματος βοηθά στην μείωση των ρυτίδων και πανάδων και επαναφέρει τη λάμψη του δέρματος.

Λάδι Oakmoss

Το λάδι Oakmoss είναι ένα από τα πιο πολυτελή μεταξύ των εξωτικών ελαίων. Εξάγεται από βρύα δρυός που φυτρώνουν στα κλαδιά βελανιδιών. Βρίσκεται στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική. Η Γαλλία είναι ο κύριος παραγωγός λαδιού από βρύα δρυός. Αυτό το ιδιαίτερο εξωτικό λάδι έχει ισχυρές αντισηπτικές ιδιότητες που μπορούν ακόμη και να αποτρέψουν τη σήψη. Μπορεί να καταπραΰνει κάθε φλεγμονή και ερεθισμό στο δέρμα. Λόγω της αισθησιακής, ξυλώδους νότας του, χρησιμοποιείται ευρέως και στα αρώματα.

Μικρά πολύτιμα μπουκαλάκια που μπορείς να βρεις σε φαρμακεία ή να τα παραγγείλεις από το διαδίκτυο και να δημιουργήσεις τη δική σου καθημερινή ρουτίνα ανάλογα με τις ανάγκες της επιδερμίδας σου.