Ευρωπαϊκή Ημέρα για την κατάθλιψη η σημερινή και μια ωραία ευκαιρία για να υπενθυμίσεις στον εαυτό σου και στους γύρω σου τη σημασία της ψυχικής υγείας. Η κατάθλιψη δεν γνωρίζει φύλα, ηλικίες, κοινωνικά στρώματα και οικονομικές αποδοχές. Μπορεί να επηρεάσει τον οποιοσδήποτε σε μια ορισμένη φάση της ζωής του, ακόμα και εφήβους και παιδιά.

Επίσης, η κατάθλιψη δεν φαίνεται σε όλους με τον ίδιο τρόπο. Μπορεί ακόμα και μια επιτυχημένη φαινομενικά επιχειρηματίας, με μια αξιοζήλευτη επαγγελματική και προσωπική ζωή, να υποφέρει από κατάθλιψη. Κάποιος μπορεί να προσπαθεί να κρύψει τα συμπτώματα της κατάθλιψης που βιώνει, κι ομολογουμένως ορισμένοι το καταφέρνουν μια χαρά.

Μην πιστεύεις ότι βλέπεις και σίγουρα μην μοιραστείς τις σκέψεις σου και τις αγωνίες σου με τα λάθος άτομα. Στο σημείο αυτό χρειάζεται μια προσοχή, καθώς άνθρωποι που δεν είναι ειδικοί, μπορεί να σε κατευθύνουν σε λάθος μονοπάτια. Αν νιώθεις ότι χρειάζεσαι βοήθεια, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να μιλήσεις στον γιατρό σου ή σε κάποιον επαγγελματία υγείας, που θα μπορεί να σε βοηθήσει.

Υπάρχουν μέρες που δεν είναι όλα ρόδινα και σε παίρνουν από κάτω, μέρες όπου τα προβλήματα φαίνονται ανυπέρβλητα και οι λύσεις χαμένες στον ορίζοντα. Τέτοιες μέρες υπάρχουν στις ζωές όλων, μην αυταπατάσαι, σημασία έχει πως αντιδράς σ’ αυτές και πως τις αντιμετωπίζεις.

Όταν έχεις μια άσχημη μέρα προσπάθησε να γεμίσεις τον χρόνο σου με πράγματα που σε ευχαριστούν και σε χαλαρώνουν. Άσε για κάποια άλλη στιγμή συζητήσεις που μπορεί να σου φέρουν εκνευρισμό και υπερένταση. Βγες έξω, αν μπορείς με κάποια φίλη σου, για ένα καφέ, για μια βόλτα και προσπάθησε να ξεχαστείς. Αλλά ακόμα κι αν το μόνο που θέλεις είναι να καθίσεις σπίτι σου και να μην μιλήσεις σε κανέναν, κάντο, απλά μην το κάνεις συνήθεια. Δώσε στον εαυτό σου την υπόσχεση ότι αυτό θα διαρκέσει μόνο λίγες ώρες.

Μην αγνοείς τα ύπουλα σημάδια που μπορεί να σε βασανίζουν και μίλα. Ότι κι αν είναι μοιράσου το με κάποιον, βγάλτο από μέσα σου και θα δεις ότι θα αρχίσεις να νιώθεις λίγο καλύτερα. Προσπάθησε να αντικαθιστάς κάθε αρνητική σκέψη, με δυο τρεις θετικές, κι έτσι σιγά σιγά θα αρχίσεις να αποβάλλεις τα δυσάρεστα συναισθήματα.

Αντί να σκέφτεσαι τι έχασες και τι θα μπορούσε να έχει γίνει, σκέψου τι μπορείς να κάνεις τώρα και τα καλά που έχει η ζωή σου αυτήν την στιγμή. Σχεδίασε όμορφα πράγματα για το μέλλον σου, ακόμα και το κοντινό, και κάντα πράξη. Η συμβουλή μας, μην αφήνεσαι… ζήσε! Δώσε προτεραιότητα στον εαυτό σου και ζήσε τη ζωή σου στο έπακρον!