7 ερωτήσεις για την εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση είναι μια σημαντική μετάβαση στη ζωή κάθε γυναίκας, αλλά επηρεάζει την καθεμία από εμάς με διαφορετικό τρόπο. Ευτυχώς πια έχει πάψει να είναι θέμα ταμπού και μπορείς πιο εύκολα να το συζητήσεις και να ζητήσεις βοήθεια αν το χρειάζεσαι.
Τα συμπτώματα που βιώνεις μπορεί να έρχονται και να φεύγουν, οπότε δεν είναι πάντα εύκολο να γνωρίζεις πότε έχει ξεκινήσει επίσημα. Επιπλέον, όλο το ενδιαφέρον φαίνεται να επικεντρώνεται στις εξάψεις, ενώ υπάρχουν πολλά άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσεις.
Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες ερωτήσεις σχετικά με την εμμηνόπαυση που θα πρέπει να συζητήσεις με τον γυναικολόγο σου;
- Είναι εμμηνόπαυση ή κάτι άλλο;
- Θα επηρεάσει η εμμηνόπαυση τη σεξουαλική μου ζωή;
- Θα επηρεαστεί ο ύπνος μου;
- Χρειάζεται να εξακολουθώ να κάνω μαστογραφίες και τεστ ΠΑΠ;
- Μπορεί να έχει επιδράσεις στην ψυχολογική μου κατάσταση;
- Θα πρέπει να σκεφτώ την ορμονοθεραπεία;
- Υπάρχουν τίποτα συμπληρώματα ή εναλλακτικές θεραπείες που μπορούν να με βοηθήσουν με τα συμπτώματα;
Μια πολύ καλή αρχική ερώτηση που μπορείς να κάνεις στον γυναικολόγο σου είναι αν τα συμπτώματα που βιώνεις σηματοδοτούν την αρχή της εμμηνόπαυσης ή όχι. Συνήθως η εμμηνόπαυση ξεκινάει στα τέλη της δεκαετίας των 40 ή της αρχής των 50, αλλά μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα ή και αργότερα. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την αρχή της (όπως γέννες, επεμβάσεις, ασθένειες κλπ). Αν η περίοδός σου αρχίζει να γίνεται ακανόνιστη, έχεις νυχτερινές εφιδρώσεις, η σεξουαλική επαφή είναι επώδυνη λόγω ξηρότητας του κόλπου, έχεις πολλά νεύρα, δυσκολία στον ύπνο, τότε αυτά είναι ίσως συμπτώματα ότι ξεκινάς να μπαίνεις στην εμμηνόπαυση, γι’ αυτό θα πρέπει να το συζητήσεις μ’ έναν ειδικό.
Το επόμενο ραντεβού με τον γυναικολόγο σου είναι μια καλή ευκαιρία να κάνεις σημαντικές ερωτήσεις σχετικά με την εμμηνόπαυση. Και να θυμάσαι ότι ο γυναικολόγος δεν είναι το μόνο άτομο που μπορεί για να σε βοηθήσει. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βρεις ενθάρρυνση κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης, όπως το να μιλήσεις με μια φίλη που έχει ήδη περάσει την εμμηνόπαυση ή να βρεις μια ομάδα υποστήριξης για την εμμηνόπαυση που μπορεί να σου προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες και στήριξη.