Γιατί η κατάθλιψη ταλαιπωρεί συχνά τις γυναίκες στην προ εμμηνόπαυση

Λένε ότι εμείς οι γυναίκες είμαστε πιο ευαίσθητες και πιο συναισθηματικές. Ίσως αυτός να είναι ο λόγος που σε σημαντικές φάσης της ζωής μας ερχόμαστε πολύ κοντά με την κατάθλιψη.
Στην περίοδο της λοχίας μετά από ένα τόσο σημαντικό γεγονός στη ζωή μας όπως η γέννηση ενός παιδιού αλλά και πριν από την εμμηνόπαυση, πολλές γυναίκες νιώθουν μια συναισθηματική κόπωση που πλησιάζει τα όρια της κατάθλιψης. Ίσως κάποιες φορές τα ξεπερνά κιόλας.
Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η περιεμμηνόπαυση συνδέεται με την κατάθλιψη υποστηρίζοντας ότι, οι γυναίκες που ταλαιπωρούνται πιο πολύ από έντονες εξάψεις και όλα αυτά τα ενοχλητικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης συχνά αντιμετωπίζουν και καταθλιπτικά γεγονότα.
Η έρευνα έδειξε, ότι τα πιο συχνά συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει μια γυναίκα σε αυτή τη φάση της ζωής της και δείχνουν την ύπαρξη κατάθλιψης είναι η αυξημένη κόπωση, η έλλειψη ενέργειας, η δυσκολία συγκέντρωσης, η αίσθηση απελπισίας και γενικά η αδιαφορία για καθημερινές και ευχάριστες δραστηριότητες.
Αν νιώσεις ότι η διάθεση σου αλλάζει συχνά χωρίς λόγο, ότι κλαις στη διάρκεια της ημέρας, ότι έχεις αυξημένο άγχος χωρίς να υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος ή ότι ο ύπνος σου έχει διαταραχθεί είναι καλό να απευθυνθείς σε έναν ειδικό και να μιλήσεις για όλα αυτά τα συναισθήματα.

Πολλές φορές η εμφάνιση κατάθλιψης σε αυτή τη φάση της ζωής των γυναικών οφείλεται στη διαταραχή των ορμονών και τα επίπεδα της οιστραδιόλης, της ορμόνης που σχετίζεται με την κατάθλιψη.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the North American Menopause Society αναφέρει ότι οι γυναίκες στην προ εμμηνόπαυση, χωρίς προηγούμενο ιστορικό κατάθλιψης έχουν δύο έως τέσσερις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αντιμετωπίσουν προβλήματα κατάθλιψης απ’ ότι σε κάποια άλλη φάση της ζωής τους.
Πολλές φορές η κατάθλιψη στις ηλικιακές αυτές ομάδες έχει κι άλλες αιτίες όπως ένα διαζύγιο, η απώλεια εργασίας ή αγαπημένων ανθρώπων που παίζει καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση της.
Χωρίς ταμπού λοιπόν, περισσότερο άγχος ή δεύτερες σκέψεις ζήτα βοήθεια. Μη διστάσεις να μιλήσεις για κάτι που δεν έχει ηλικία, μορφωτικό επίπεδό ή οικονομικό υπόβαθρο.
Μίλα στους ανθρώπους που αγαπάς και εμπιστεύεσαι και ζήτα επαγγελματική βοήθεια πριν το πρόβλημα γίνει χρόνιο και πιο σοβαρό. Αγάπα τον εαυτό σου και φρόντισε τον.