Το άγχος και το στρες είναι συνώνυμα της καθημερινής ζωής. Αμέτρητες στρεσογόνες αιτίες, στις οποίες προστέθηκαν ο εγκλεισμός, ο κίνδυνος για την υγεία και ο φόβος της απώλειας κοντινών ανθρώπων, έχουν αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα του άγχους. Κι ενώ σήμερα ο καθένας θα στρεφόταν στα φαρμακευτικά σκευάσματα, για γρήγορα και «εγγυημένα» αποτελέσματα, η σοφία των παλιότερων ίσως φανεί εξίσου αποτελεσματική.

Τα βότανα αποτελούσαν για αιώνες την φαρμακαποθήκη των ανθρώπων για σχεδόν όλες τις ασθένειες. Από την αρχαιότητα, η φύση ήταν αυτή που γιάτρευε. Με τη συμβολή της επιστήμης, μέσα στα χρόνια, έχει καταφέρει να ενισχύσει το θεραπευτικό οπλοστάσιο της.

Μια κατηγορία βοτάνων που συμβάλουν σημαντικά στην φυσική αντιμετώπιση του άγχους και του στρες είναι τα προσαρμογόνα βότανα. Πρόκειται για βότανα που βοηθούν τον οργανισμό να προσαρμόζεται στις δυσκολίες και τις αλλαγές της καθημερινής ζωής. Λειτουργούν καταπραϋντικά και βοηθούν το σώμα να αντιμετωπίσει μόνο τις στρεσογόνες καταστάσεις και να απαλλαγεί από το άγχος.

Από τα πιο γνωστά προσαρμογόνα βότανα είναι το τζίνσεγκ, το οποίο έχει πολλές ιδιότητες ανάλογα με την καταγωγή του. Το ασιατικό τζίνσενγκ Panax Ginseng είναι από τα πιο ισχυρά και γνωστά και πιο ωφέλημα. Βελτιώνει τη νοητική διαύγεια και αυξάνει την αντοχή απέναντι στο στρες. Έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αγχολυτικές ιδιότητες και μειώνει την αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο. Ανακουφίζει από την κούραση και τους πονοκεφάλους και τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Το ινδικό τζίνσενγκ ή ασβαγκάντα, χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες από την αρχαία ινδική ιατρική και βοτανολογία. Επιδρά στην ψυχολογία και ισορροπεί τη διάθεση αντιμετωπίζοντας το στρες προσφέροντας μια γενική ευεξία.

Ο ινδικός βασιλικός Tulsi είναι γνωστός ως ελιξίριο ζωής. Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι λειτουργεί όπως τα παυσίπονα. Βοηθάει στη μείωση του άγχους και των πονοκεφάλων και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

antimetopise-axgos-katatlipsi-me-botana

Η ροδιόλα είναι από τα βότανα με τις πιο εντυπωσιακές ιδιότητες. Φαίνεται ότι καθησυχάζει το ψυχικό στρες, βελτιώνει τη διάθεση και λειτουργεί ως αντικαταθλιπτικό. Είναι το αγαπημένο βότανο αθλητών τόσο στην Ασία όσο και στην Ευρώπη ενώ έχει γραφεί ότι το λάμβαναν οι Ρώσοι αστροναύτες.

Το γανόδερμα Reishi, θεωρείται το «μανιτάρι της αθανασίας». Στην κινέζικη ιατρική είναι το κορυφαίο προσαρμογόνο βότανο με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που ευθύνονται για την εμφάνιση πολλών ασθενειών και του γήρατος, αποτοξινώνει τον οργανισμό και συμβάλει στην μακροζωία.

Τα βότανα, είναι η φυσική ασπίδα απέναντι σε συμπτώματα και ασθένειες ωστόσο, δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την ιατρική σε σοβαρές περιπτώσεις.