Το «φως ξεπροβάλλει στο τούνελ» και όπως φαίνεται σε λίγες βδομάδες η ζωή θα βρει σταδιακά την κανονικότητα της. Άνοιξε λοιπόν τα παράθυρα στον ήλιο και βγάλε τις φόρμες. Ξεκίνα την αποτοξίνωση του οργανισμού σου από το συκώτι, που έχει επιβαρυνθεί όλους αυτούς τους μήνες από λιπαρές τροφές και γλυκά και προετοιμάσου για το καλοκαίρι.

Η φύση είναι σύμμαχος με βότανα όπως το γαϊδουράγκαθο, που αν και είναι το πιο άσχημο (!) φυτό που έχεις δει, έχει μαγικές ιδιότητες στην αποτοξίνωση του συκωτιού από τις βλαβερές χημικές ουσίες.
Οι θρυμματισμένοι σπόροι και το εκχύλισμα του γαϊδουράγκαθου έχουν αποδειχθεί ευεργετικοί σε σοβαρές βλάβες του συκωτιού και βοηθούν στην αποτοξίνωση του αίματος σε περιπτώσεις αλκοολισμού, κίρρωσης του ήπατος, δηλητηρίασης από μανιτάρια και άλλες τοξίνες, ανορεξία, προβλήματα χολής, πεπτικές διαταραχές, λιπώδης διήθηση αλλά και συμπτώματα όπως πονοκέφαλοι και ορμονικές ανισορροπίες που έχουν προκληθεί από προβλήματα στο ζωτικό αυτό όργανο.

Το φυτικό αυτό «υπερόπλο» δρα ως αντιφλεγμονώδες, αντιοξειδωτικό, καθαρτικό, αποτοξινωτικό και αναγεννητικό των κυττάρων ενώ πολλά ευρωπαϊκά Κέντρα Ελέγχου Δηλητηριάσεων, χρησιμοποιούν το απόσταγμά του σε περιπτώσεις δηλητηρίασης.

Είναι μια αποτελεσματική φυτική άμυνα απέναντι στις καθημερινές τοξίνες που λαμβάνουμε από τροφές αλλά και από το περιβάλλον ενώ επαναφέρει τα επίπεδα των ηπατικών ένζυμων (τρανσαμινάσες).
Ως βότανο, το πρωτοαναφέρει ο Θεόφραστος τον 4ο αιώνα π.Χ. ο οποίος το ονομάζει “Πτέρνιξ” ενώ το ξανασυναντάμε στο έργο του Διοσκουρίδη “Περί Ύλης Ιατρικής” σαν επουλωτικό των πληγών. Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος έγραψε ότι ένα μείγμα χυμού από γαϊδουράγκαθο με μέλι είναι θεραπευτικό της χολής.

Ονομάστηκε γαϊδουράγκαθο από τα αγκαθωτά φύλλα του ενώ η θεραπευτική του δράση οφείλεται στην ουσία σιλυμαρίνη, που βοηθά στην αναγέννηση των κατεστραμμένων ηπατικών κυττάρων και μεγάλων τμημάτων ιστών. Ενεργοποιεί την πρωτεϊνική σύνθεση στα ηπατικά κύτταρα με την αύξηση της δραστηριότητας του γενετικού υλικού (DNA-RNA). Παράλληλα προστατεύει τα ηπατικά κύτταρα, εμποδίζοντας τις τοξίνες να εισχωρήσουν σ ’αυτά και εξουδετερώνοντας τις τοξίνες που έχουν ήδη εισχωρήσει.

Έρευνες έχουν δείξει ότι βοηθά σημαντικά στη μείωση των οργανικών βλαβών από το αλκοόλ σε ασθενείς με κίρρωση ενώ η μακρόχρονη χρήση του έδειξε ότι αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης σε ασθενείς με ηπατικές βλάβες.
Επίσης έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την καρδιά, βελτιώνει την υγεία του εγκεφάλου, ενώ μέσα από την απομάκρυνση των βλαβερών τοξινών δίνει λάμψη στο δέρμα και συμβάλει στην απώλεια βάρους.