Είναι πολύ σημαντικό να διατηρείς τη σεξουαλική σου ζωή ζωντανή όσο μεγαλώνεις. Διατηρώντας τον εαυτό σου υγιή, αντιμετωπίζοντας τα όποια προβλήματα με ψυχραιμία και μιλώντας ανοιχτά με τον σύντροφό σου, θα σε βοηθήσει να έχεις μια υγιή σεξουαλική ζωή κατά τη διάρκεια των χρόνων.

Τι μπορείς λοιπόν να κάνεις για να έχεις μια υγιή σεξουαλική ζωή και στα 40, 50, 60…;

  1. Να μιλάς ελεύθερα για τις ανάγκες σου με τον σύντροφό σου

Το καλό σεξ βασίζεται πάντα στην ανοιχτή επικοινωνία με τον σύντροφό σου. Καθώς μεγαλώνετε και οι δύο, τα πράγματα θα αλλάξουν. Αυτές οι αλλαγές απαιτούν να έχετε υπομονή, κατανόηση και να δεχτείτε τον πειραματισμό.
Τα συναισθήματα μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τη σεξουαλική υγεία. Διατηρώντας καλή επικοινωνία και οικειότητα, τόσο εσύ όσο και ο σύντροφός σου θα είστε σε θέση να προσαρμοστείτε στις όποιες αλλαγές ανάλογα με τις ανάγκες σας.

2. Να ελέγχεις τα όποια προβλήματα υγείας

Προβλήματα υγείας, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο χρόνιος πόνος, μπορεί να δυσχεράνουν μια κατά τ’ άλλα υγιή σεξουαλική ζωή. Με την αποτελεσματική διαχείριση τυχόν προβλημάτων υγείας, μπορείς να μειώσεις σημαντικά τον αντίκτυπό τους στη σεξουαλική σου ζωή. Μια καλή προσέγγιση είναι να ακολουθήσετε τις συμβουλές του γιατρού σου και να κάνεις μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής σου.

3. Να διευρύνεις την έννοια του σεξ

Συνήθως μπορεί κάποιος να σκέφτεται το σεξ μόνο με όρους οργασμού, αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα στο σεξ. Καθώς μεγαλώνεις, μπορεί να χρειάζεσαι περισσότερο χρόνο και σωματική επαφή για να διεγερθείς. Οι αγκαλιές, τα φιλιά και άλλες μορφές επαφής μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη οικειότητας. Ο αυνανισμός αποτελεί επίσης μέρος μιας φυσιολογικής, υγιούς σεξουαλικής ζωής.

4. Να αποφεύγεις την κατάχρηση σε αλκοόλ και τσιγάρα

Τόσο το αλκοόλ όσο και το κάπνισμα μπορούν να εμποδίσουν την ικανότητα ενός άνδρα να επιτύχει στύση. Αυτές οι δύο ουσίες μεταβάλλουν τη ροή του αίματος στο σώμα και μπορούν να περιορίσουν την ποσότητα του αίματος που εισέρχεται στο πέος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία στύσης, σε δυσκολία διατήρησης της στύσης ή σε στύση που είναι πιο μαλακή από το κανονικό. Εάν ο σύντροφός σου αντιμετωπίζει σεξουαλικές δυσκολίες, δοκιμάστε να απέχετε από το κάπνισμα και το αλκοόλ για ένα διάστημα.

5. Να είσαι προετοιμασμένη για αλλαγές

Καθώς μεγαλώνεις, είναι φυσιολογικό να βιώσεις ορισμένες αλλαγές στη σεξουαλική σου δραστηριότητα. Αντί να πανικοβληθείς όμως, μπορείς να αντιμετωπίσεις τυχόν θέματα, ως προβλήματα που χρειάζεται να επιλυθούν. Αν αντιδράσεις συναισθηματικά σ’ αυτά τα προβλήματα, μπορεί να κάνεις την όλη κατάσταση πολύ χειρότερη. Αναμένοντας κάποιο βαθμό σεξουαλικών αλλαγών καθώς μεγαλώνεις, μπορεί να σε βοηθήσει να αντιδράσεις με ηρεμία και να επιλύσεις την όποια κατάσταση.

6. Να μάθεις να πειραματίζεσαι με τις στάσεις και τον χρόνο

Μερικές φορές η αλλαγή της ώρας της ημέρας ή της στάσης που χρησιμοποιείται στο σεξ μπορεί να απαλύνει τα σεξουαλικά προβλήματα. Εάν μια πάθηση υγείας παρεμβαίνει στη σεξουαλική σου ζωή, μπορεί να παρατηρήσεις ότι τα συμπτώματά σου υποχωρούν μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας. Δοκίμασε να κάνετε σεξ τότε.
Η εναλλαγή των σεξουαλικών στάσεων που χρησιμοποιείς με τον σύντροφό σου μπορεί επίσης να βοηθήσει, ειδικά αν ο πόνος από αρθρίτιδα ή άλλη πάθηση παρεμποδίζει το σεξ.

7. Να τρέφεσαι υγιεινά και να προσέχεις το βάρος σου

Το υπερβολικό βάρος επιβαρύνει το σώμα σου και μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και άλλες παθήσεις, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν μια φυσιολογική σεξουαλική ζωή. Με την κατανάλωση υγιεινών τροφών και την απώλεια υπερβολικού βάρους μπορεί να προλάβεις σεξουαλικά προβλήματα.

8. Να συμβουλεύεσαι τον γιατρό σου

Ο γιατρός σου δεν μπορεί να σε βοηθήσει με τις σεξουαλικές σου ανησυχίες αν δεν του τις αναφέρεις. Ορισμένα σεξουαλικά προβλήματα είναι στην πραγματικότητα παρενέργειες φαρμάκων, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν με την προσαρμογή των φαρμάκων που παίρνεις ήδη ή με την αλλαγή της ώρας της ημέρας που παίρνεις τα φάρμακά σου. Υπάρχουν επίσης πολλά φάρμακα που αντιμετωπίζουν άμεσα σεξουαλικά προβλήματα.

9. Να κάνεις σεξ με ασφάλεια

Το θέμα του ασφαλούς σεξ παραμένει σε κάθε ηλικία! Όλοι όσοι είναι σεξουαλικά ενεργοί ενδέχεται να μεταφέρουν ασθένειες. Δεν σημαίνει ότι επειδή έχεις μεγαλώσεις δεν κινδυνεύεις από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Το αντίθετο! Όσο μεγαλύτερη η ηλικία κάποιου τόσο μεγαλύτερο το σεξουαλικό ιστορικό του, οπότε η προσοχή και το ασφαλές σεξ πρέπει να είναι πάντα στο μυαλό σου!

10. Να παραμένεις σεξουαλικά ενεργή

Εάν αφήσεις τον εαυτό σου πολύ καιρό σε μια κατάσταση σεξουαλικής αδράνειας ίσως να είναι πιο δύσκολο να γίνεις σεξουαλικά ενεργή αργότερα. Το συχνό σεξ όχι μόνο μπορεί να βελτιώσει τη σεξουαλική σου απόδοση, αλλά μπορεί ακόμη και να σε βοηθήσει να ζήσεις περισσότερο.

Το σεξ είναι απόλαυση για κάθε ηλικία! Μπορεί οι αντοχές και οι δυνάμεις λίγο να αλλάζουν ανάλογα με τα χρόνια αλλά αυτό δεν πρέπει να σε απογοητεύει και να στερείς από τον εαυτό σου το σεξ! Θυμήσου ότι δεν μεγαλώνεις μόνο εσύ και τις όποιες ανασφάλειες μπορεί να τις έχει και ο σύντροφός σου. Μίλα μαζί του, εκμυστηρεύσου τι αισθάνεσαι και τι επιθυμείς και σίγουρα κερδισμένη θα βγεις!

Πηγές: Journal of Sex Research, National Institute of Health – Sexuality in Later Life, International Journal of Impotence Research