Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες, που μπορεί εύκολα να διαγνωστεί με μια απλή εξέταση 10 λεπτών. Το τεστ Παπανικολάου, έχει σώσει τη ζωή σε εκατομμύρια γυναίκες και πρέπει να γίνεται ανά 6 μήνες σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Όπως υπογραμμίζει ο Μαιευτήρας, χειρουργός γυναικολόγος Ευάγγελος Γκικόντες, είναι μια ανώδυνη, ακίνδυνη, ανέξοδη, μέθοδο που μπορεί να διαγνώσει έγκαιρα και να προλάβει τον καρκίνο του τράχηλου της μήτρας και να γλιτώσει τη γυναίκα από λοίμωξη και έρπητα.

Είναι ένα κορυφαίο τμήμα της γυναικολογικής εξέτασης, ένα screening, γενικού ελέγχου που μπορεί να διαγνώσει αρκετά νωρίς τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ώστε να βρίσκεται σε στάδια θεραπεύσιμα.
Είναι απαραίτητο να γίνεται κάθε χρόνο για τις γυναίκες που βρίσκονται πριν την εμμηνόπαυση και κάθε έξι μήνες για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Ο λόγος είναι, ότι μετά την εμμηνόπαυση οι τοπικοί παράγοντες άμυνας ελαττώνονται, καθώς και ότι η συχνότητα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αυξάνει στην περίοδο αυτή. Η επανάληψη του τεστ Παπ με αυτό το ρυθμό θεωρείται ικανοποιητική, δεδομένου ότι οι περισσότεροι τύποι του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μεγαλώνουν αργά.

Με την ίδια συχνότητα συνίσταται να υποβάλλονται στο Τεστ Παπ και οι γυναίκες που είναι σε ιδιαίτερο κίνδυνο. Εκείνες που έχουν περισσότερους από έναν σεξουαλικούς συντρόφους ή κάποιο σεξουαλικό σύντροφο ο οποίος δεν έχει υποστεί περιτομή, γυναίκες που έχουν ιστορικό κάποιες σεξουαλικά μεταδιδόμενης νόσου, κονδυλώματα και προηγούμενα Τεστ Παπανικολάου που δεν έχουν βγει φυσιολογικά.

test-pap-sixnotera-meta-emminopausi

Είναι ασυγχώρητο να καθυστερεί η γυναίκα, να παραμελεί χωρίς λόγο αυτή την απλή εξέταση. Το Τεστ Παπ έχει πολύ μικρό κόστος, πολύ μικρή χρονική διάρκεια πέντε-δέκα λεπτών αλλά μπορεί να γλιτώσει τη γυναίκα από πλήθος βαριές συνέπειες.

Σκοπός του γενικού ελέγχου με το τεστ Παπ, είναι να αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας στα πολύ πρώιμα στάδιά του, οπότε η αντιμετώπισή του θα είναι πιο εύκολη. Εκτός από τις προκακοήθειες και κακοήθειες αλλαγές, ο κυτταρολόγος μπορεί να βρει και άλλες, τοπικές καταστάσεις που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα όπως οι ιογενείς λοιμώξεις, ο απλός έρπης και τα κονδυλώματα.

Είναι δυνατό να δούμε μερικές φορές και την ύπαρξη μυκήτων ή άλλων κολπικών μικροβίων. Ο γιατρός θα συστήσει, τότε, καλλιέργεια κολπικού υγρού που θα αποκαλύψει το μικρόβιο εκείνο το οποίο μολύνει τον κόλπο.
Συγχρόνως με τη λήψη του τεστ Παπ, ο γυναικολόγος μπορεί να κάνει μια επισκόπηση του κόλπου και του τραχήλου. Ίσως, έτσι, διαγνώσει καταστάσεις οι οποίες φαίνονται με το γυμνό μάτι, όπως είναι μία κολπίτιδα, μια τραχηλίτιδα. Η ύπαρξη κάποιου πολύποδα μπορεί επίσης να διαγνωστεί με γυμνό μάτι, πράγμα που γίνεται χωρίς καμία επιπλέον προσπάθεια ή καθυστέρηση, απλά και μόνο με το τεστ Παπ.

Ο έλεγχος αυτός είναι απαραίτητο να γίνεται και μετά την εγκυμοσύνη και συγκεκριμένα, δύο μήνες μετά από το τέλος της εγκυμοσύνης ώστε να γίνεται ένας καλός έλεγχος της κατάστασης του τραχήλου της μήτρας.

Εσύ έκανες φέτος την εξέταση σου;