Ψάχνεις για ένα καινούργιο επαγγελματικό ξεκίνημα; Θέλεις να αλλάξεις την εργασία σου ή να δοκιμάσεις κάτι νέο; Πόσο κατασταλαγμένη είσαι όμως για τις επιθυμίες σου; Πριν καν ξεκινήσεις να ψάχνεις για μια νέα εργασιακή εμπειρία, πρέπει να έχεις ξεκαθαρίσει τα θέλω σου, ώστε να μπορέσεις να πάρεις την καλύτερη απόφαση για σένα.

Ποιες είναι οι ερωτήσεις που πρέπει να θέσεις στον εαυτό σου;

  • Ποια είναι τα όριά μου;
  • Ποιες είναι οι αξίες μου;
  • Τι ζωή θέλω να ζήσω;

Απαντώντας σ’ αυτές τις 3 βασικές ερωτήσεις θα βεβαιωθείς ότι η αναζήτηση που κάνεις δεν είναι χάσιμο χρόνου και έχει ισχυρές βάσεις.

Πρέπει να έχεις ξεκάθαρες προτεραιότητες. Να έχεις δημιουργήσει ένα πλάνο για το όραμα που έχεις για την καριέρα σου. Αν δεν έχεις ξεκαθαρίσει τι θέλεις, οτιδήποτε μπορεί να σου ακούγεται καλό, χωρίς όμως να είναι αυτό που πραγματικά επιθυμείς (είναι σαν να πηγαίνεις στο μανάβικο όταν πεινάς, όπου όλα σου φαίνονται ωραία και νόστιμα).

Αν έχεις ένα ξεκάθαρο όραμα για τη ζωή σου, τότε είναι πιο εύκολο να βρεις μια καριέρα που θα ταίριαζε σ’ αυτό. Μπορεί να διαπιστώσεις ότι δεν χρειάζεται να αλλάξεις τελείως καριέρα για να πετύχεις αυτό που θέλεις, αλλά ότι με κάποιες επιπλέον δεξιότητες που μπορείς να αποκτήσεις, θέτοντας όρια στο εργασιακό σου περιβάλλον ή ακόμα και αλλάζοντας εταιρία, μπορεί να φτάσεις πιο κοντά στον στόχο σου.

Αν κατέχεις μια υψηλόβαθμη θέση, τότε έχεις τη δυνατότητα να αλλάξεις πιο εύκολα το περιβάλλον σου ώστε να εναρμονιστείς καλύτερα. Αναλογίσου πράγματα για τα οποία είσαι περήφανη και μην διστάσεις να τα μοιραστείς. Υπερασπίσου τις αξίες σου και γίνε παράδειγμα μίμησης και έμπνευσης για άλλους.

Απαντώντας στις τρεις αυτές ερωτήσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα σε βοηθήσει να είσαι πάντα κοντά στους στόχους και στις επιθυμίες σου. Θα πρέπει να τις κάνεις στον εαυτό σου όχι μόνο όταν ξεκινάς ή αλλάζεις εργασία, αλλά και καθώς προχωράς στην τρέχουσα καριέρα σου. Να θυμάσαι ότι οι απαντήσεις στις ερωτήσεις αυτές δεν είναι στατικές, καθώς όσο μεγαλώνεις μαθαίνεις νέα πράγματα και μερικές φορές η ζωή σου μπορεί να επηρεαστεί και από εξωγενείς παράγοντες, όπως μία πανδημία.

Όπως και να έχει, το σημαντικό είναι να προσαρμόζεσαι στις όποιες αλλαγές και να προχωράς μπροστά.