Η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας, αν δεν είσαι ήδη εν μέσω αυτής, είναι μια καλή ευκαιρία για «φυσική» αποτοξίνωση χωρίς κρέας αλλά με πολλά λαχανικά, όσπρια, φρούτα και ξηρούς καρπούς.

Είναι αυτό το περίφημο διάστημα μέσα στο χρόνο, που εκτός από την κάθαρση του πνεύματος και της ψυχής μπορείς να εστιάσεις και στην αποτοξίνωση του σώματος και να βελτιώσεις το λιπιδαιμικό σου προφίλ.

Σ’ αυτό θα συμβάλλει μια διατροφή με περισσότερα λαχανικά και φρούτα  που είναι πηγές βιταμινών και αντιοξειδωτικών συστατικών, οι ξηροί καρποί που είναι πλούσιοι σε  πολυακόρεστο λίπος και πολλά ιχνοστοιχεία και ίνες, τροφές με σουσάμι και ταχίνι, όπως παστέλια και χαλβάδες που είναι πηγές αμινοξέων όπως αργινίνη και λευκίνη, αλλά και βιταμινών όπως της αντιοξειδωτικής Ε, σιδήρου, φωσφόρου, καλίου και σεληνίου. Και φυσικά οι σούπες με φρέσκα λαχανικά και πολλά φρούτα.

Όμως, θα πρέπει φέτος να αποφύγεις λάθη άλλων χρόνων που μετά από μια μικρή ή μεγαλύτερη νηστεία, το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα καταναλώνεις απότομα μεγάλες ποσότητες ζωικών λιπών.

Κι αυτό, γιατί ο οργανισμός δέχεται ξαφνικά ένα ισχυρό σοκ. Ετσι, στο βραδινό τραπέζι της Ανάστασης είναι καλό να περιοριστείς στην παραδοσιακή μαγειρίτσα μαζί με σαλάτα.

Άλλωστε η μαγειρίτσα είναι το ενδιάμεσο διατροφικό στάδιο ανάμεσα στη νηστεία και τα φαγητά του Πάσχα. Το λάθος που συνήθως κάνουμε αργά εκείνο το βράδυ, είναι μαζί με τη μαγειρίτσα να τρώμε κόκκινα αυγά και κρέας, γιατί ακόμη κι αν είναι μικρή η ποσότητα, δυσκολεύει την πέψη.

Το ιδανικό, είναι να βάλεις το κρέας και τα πιο λιπαρά φαγητά σταδιακά στη διατροφή σου διατηρώντας σε μεγάλες ποσότητες τις σαλάτες και τα λαχανικά.

Το πρωί της Κυριακής μην προσπεράσεις το πρωινό, με τη σκέψη ότι το μεσημεριανό θα είναι ένα πλούσιο και παχυντικό γεύμα. Διατήρησε την πρωινή σου συνήθεια με λίγο γάλα και δημητριακά ή 2-3 πασχαλινά κουλουράκια ή λίγο τσουρέκι μαζί με ένα φρούτο.

Αυτό θα σε κρατήσει έως το μεσημέρι και θα αποφύγεις τα ενδιάμεσα τσιμπολογήματα.

Στο γιορτινό τραπέζι μην αρκεστείς σε μεγάλες ποσότητες κρέατος. Συμπλήρωσε με σαλάτα ή λίγο ρύζι ώστε να νιώσεις χορτάτη, να έχεις μεγαλύτερη ενέργεια και να τονώσεις τη λειτουργία του εντέρου.

Μετά το γλέντι της Κυριακής του Πάσχα, προτίμησε για το βράδυ μια σαλάτα ή ακόμη καλύτερα μια χορτόσουπα ή ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, που θα διευκολύνει την διαδικασία της πέψης και θα ξεκουράσει το στομάχι σου.

Ακολούθησε αυτές τις απλές διατροφικές συμβουλές κι απόλαυσε τα γεύματα των ημερών!