Ενα μοναδικό 10ήμερο Συμπόσιο για τον Ύπνο και τα Όνειρα θα ξεκινήσει την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023 στο Ζάππειο Μέγαρο και θα περιλαμβάνει μια πρωτοφανή συγκέντρωση μελετητών των ονείρων, μουσικών και καλλιτεχνών.

Από την αρχαιότητα είναι γνωστή η επιθυμία του ανθρώπου να γνωρίσει το μέλλον, συνυφασμένη με μία εσωτερική του ανάγκη να προσεγγίσει την αιωνιότητα, σπάζοντας το φράγμα του χρόνου. Σε αυτή την προσπάθεια, ήδη από την εποχή του Ομήρου, τα όνειρα είχαν επιστρατευτεί ως μία πύλη εξερεύνησης άλλων κόσμων. Μετά τον Όμηρο πολλοί αρχαίοι συγγραφείς, όπως ο Αριστοτέλης, ο Αρτεμίδωρος, ο Φίλων κ.ά., είχαν επιχειρήσει ερμηνείες των ονείρων. Αλλά και νεότεροι φιλόσοφοι, όπως ο Άρθουρ Σοπενχάουερ, αποδέχονταν την προφητική σημασία των ονείρων.

Αυτό το μοναδικό 10ήμερο Συμπόσιο για τον Ύπνο και τα Όνειρα περιλαμβάνει μια πρωτοφανή συγκέντρωση μελετητών των ονείρων, μουσικών και καλλιτεχνών. Τα πολλά χάπενινγκ και οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε αίθουσες τέχνης και χώρους φιλοξενίας. Θα εξερευνηθούν βασικά θέματα σχετικά με τα όνειρα, μαζί με τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες. Θα έχεις ακόμα την ευκαιρία να αναπτύξεις αυτοπροσώπως τις δικές σου δημιουργικές ιδέες και να τις παρουσιάσεις στο φινάλε της υπαίθριας γιορτής που θα γίνει σε πολλαπλά σημεία την Κυριακή 29 Οκτωβρίου.

Ενδεικτικά κάποια από τα δρώμενα που θα πραγματοποιηθούν:

 • Θέατρο Ονείρου
  Το όνειρο είναι το παιχνίδι της φαντασίας στον ύπνο.
 • Μηχανική Μάθηση Ονείρων
  Τακτικές εξερευνήσεις στον χρόνο, νέες τεχνολογίες και όνειρα.
 • Ιδεοκαταιγισμός σ’ ένα Φλιτζάνι Τσάι
  Χαρτογράφηση ονείρων.
 • Εξαπατώντας τον Βαρκάρη
  Υπάρχει ζωή μετά θάνατον; Η ζωή, ο θάνατος και τα όνειρα.
 • Αιθιοπικά Όνειρα
  Εξερευνώντας την Αιθιοπική ονειρική μαντεία.

Θα υπάρχουν πολλές ευκαιρίες να ερευνήσεις ομαδικά όνειρα καθώς και άφθονο χρόνο και χώρο για να δημιουργήσεις ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα ατομικής ονειροπόλησης. Κατόπιν αιτήματος, μπορούν να οργανωθούν ξεναγήσεις σε σημαντικά αξιοθέατα, ναούς και μουσεία της πόλης. Επίσης, θα έχεις την ευκαιρία να συνεργαστείς με τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες, για να δημιουργήσεις νέα έργα.

Μεταξύ των ομιλητών θα είναι ο Υπεύθυνος Εκδόσεων – μεταφραστής Γιώργος Προεστός των Εκδόσεων Κάκτος και ο συγγραφέας Antony Peak που τα βιβλία του κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Κάκτος. Μπορείς επίσης να διαβάσεις στο site μας τη βιβλιοκριτική μας για το βιβλίο του «Υπάρχει ζωή μετά θάνατον» για να πάρεις μια πρώτη ιδέα για τον συγγραφέα.

Το συμπόσιο αυτό θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023 και μπορείς να δεις αναλυτικά τις δράσεις του εδώ.

Αν σε ενδιαφέρουν τα όνειρα και θέλεις να μάθεις κάτι περισσότερο για τον ύπνο και την προέλευση των ονείρων, κάνε μια επίσκεψη στο Ζάππειο Μέγαρο!