Κλείνουμε τη φετινή χρονιά μ’ ένα εκπληκτικό μυθιστόρημα από την Affinity Konar και τις Εκδόσεις Πατάκη. Ένα μυθιστόρημα που σε ταξιδεύει σε μία όχι και τόσο ευχάριστη περίοδο της ιστορίας, στο 1944 και στο Άουσβιτσς. Μια εποχή που πολλοί θέλουν να ξεχάσουν και να διαγράψουν από τις μνήμες της ανθρωπότητας, μια εποχή όμως που όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν και να θυμούνται ώστε τα λάθη της ιστορίας, να παραμένουν στο παρελθόν και να μην επαναλαμβάνονται.

Πρωταγωνίστριες της ιστορίας αυτής, δύο δίδυμες, η Περλ και η Στάσα, οι οποίες 12 χρόνια μετά τη γέννησή τους, βρίσκονται μαζί με τη μητέρα τους και τον παππού τους στο Άουσβιτς. Εκεί βρίσκεται και ο διαβόητος γιατρός των Ναζί, Γιόζεφ Μένγκελε, ο οποίος σκανάρει τους νεοσύλλεκτους για να βρει την κατάλληλη τροφή για τα σκοτεινά του πειράματα. Ο Άγγελος του Θανάτου είχε το δικό του τμήμα στο Άουσβιτς, τον «Ζωολογικό Κήπο», όπου όσοι επιλέγονταν κρατούνταν μακριά από τον υπόλοιπο πληθυσμό των στρατοπέδων θανάτου, είχαν προνόμια, περισσότερη σωματική ελευθερία, τη δυνατότητα να κρατούν τα δικά τους ρούχα και μεγαλύτερες μερίδες φαγητού.

Αλλά οι κραυγές από το ιατρείο του γιατρού μετέδιδαν το κόστος. Τα δίδυμα είχαν μεγάλη ζήτηση στον ζωολογικό κήπο, όπως και άλλοι που θεωρούνταν γενετικά διαφορετικοί, αλμπίνοι, μικρόσωμοι άνθρωποι, όσοι είχαν αταίριαστο χρώμα ματιών και γενικά οποιοσδήποτε με γενετικές παραμορφώσεις.

Τα χρόνια της παιδικής ηλικίας αυτών των παιδιών διαμορφώνονται πολύ διαφορετικά και γεμίζουν με εμπειρίες που θα τους σημαδέψουν για όλη τους τη ζωή. Το απόλυτος σκότος παίρνει τη μορφή του Μένγκελε, και γίνονται αναφορές σε πολλές κτηνωδίες που συνέβησαν εις βάρος των παιδιών εκείνα τα χρόνια. Ο Μένγκελε όχι μόνο εκτελέσουσε αλλόκοτα πειράματα στους προστατευόμενούς του, αλλά τους παρουσίαζε μια ευχάριστη συμπεριφορά προκειμένου να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους ή τουλάχιστον την αποδοχή τους. Έβαζε τα παιδιά ακόμη και να τον αποκαλούν θείο για να αποκτήσει οικειότητα μαζί τους.

Κατά τη διάρκεια μιας μουσικής παράστασης στο ζωολογικό κήπο, η Περλ απομακρύνεται. Η Στάσα «κόβεται» στα δύο από την απώλεια της αδελφής της, αλλά κρατιέται από την ελπίδα ότι θα επιστρέψει. Αυτή η ελπίδα είναι που την εμποδίζει να καταρρεύσει και να αντέξει όλες τις κακουχίες που τις συμβαίνουν. Μόλις απελευθερώνεται ψάχνει να βρει την αδερφή της μαζί με τον φίλο της, τον Φέλιξ.

Παρόλες τις σκοτεινές πτυχές και το χάος που επικρατεί στον «Ζωολογικό Κήπο του Μένγκελε» η καλοσύνη, η αγνότητα και η επιθυμία για ζωή και επιβίωση είναι φανερές στις ψυχές των παιδιών. Ηλιαχτίδες φωτός που βρίσκουν τον δρόμο τους μέσα από το σκοτάδι.

Μέσα από τη θλίψη, τον πόνο και την αδικία διακρίνεται η ελπίδα και η δύναμη της ανθρώπινης ψυχής που μπορεί να ξεπεράσει τα πάντα. Τι καλύτερο μήνυμα για τις εποχές που ζούμε; Όλοι μας χρειαζόμαστε ελπίδα στη ζωή μας, σ’ όποιο στάδιο και αν είσαι, ό,τι κι αν περνάς!

Καλή, δημιουργική χρονιά σ’ όλους και καλά διαβάσματα!!!